Tarpoja tietää erilaisia tapoja käyttää metsiä. Tarpoja osaa ottaa toiset huomioon ja ilmaista oman mielipiteensä toisten mielipiteitä kunnioittaen.

Valikko

Suhde ympäristöön: Kohtaamisia metsäpoluilla


Tavoite:

Tarpoja tietää erilaisia tapoja käyttää metsiä. Tarpoja osaa ottaa toiset huomioon ja ilmaista oman mielipiteensä toisten mielipiteitä kunnioittaen.

Kuvaus:

Tarpoja miettii erilaisin keinoin, mikä metsässä on hänelle tärkeää, ja mitä metsä hänelle merkitsee. Samalla tarpoja tutustuu muiden ajatuksiin samasta aiheesta.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Luonto Luovuus Retkeily Rohkeus Vuorovaikutustaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja auttaa vartiota ideoimaan tavan toteuttaa aktiviteetti. Jos vartio tekee kuunnelman, voi vartionjohtaja toimia esimerkiksi esilukijana tai nauhoittaa esityksen. Jos vartio tekee puolestaan haastattelun, voi vartionjohtaja auttaa tarvittaessa hyvien kysymysten muotoilussa ja tulosten julkaisussa. Luotsin tehtävä: Aktiviteetin tekemisen aluksi luotsi varmistaa, että tarpojilla on riittävästi tietoa metsäsuhteesta keskustelemisen tueksi. Hän voi kutsua kokoukseen vieraaksi metsäalalla työskentelevän tai metsänsuojeluun keskittyneen henkilön. Vaihtoehtoisesti tarpojat voivat etsiä tietoa eri nettisivuilta. Luotsi auttaa tarpojia huomaamaan, mikä tieto on luotettavaa tai mistä näkökulmasta tietoteksti on kirjoitettu. Luotsin tehtävänä on luoda tarpojien käymälle keskustelulle turvallinen tila. Tämän aktiviteetin yhteydessä tämä tarkoittaa sitä, että luotsi varmistaa sen, että jokaisella saa olla oma mielipide asioista ja jokainen saa sen myös kertoa. Luotsi kannustaa jokaista myös perustelemaan väitteensä. On hyvä, että myös luotsi kertoo oman mielipiteensä. Hänen on huolehdittava samalla siitä, että osaa perustella oman näkemyksensä ja kunnioittaa muiden näkemyksiä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Mitä metsä merkitsee minulle? Vartio on piirissä ja puheenvuoro vaihtuu heittämällä pallo tmv. seuraavalle. Aloitetaan yhden sanan pikavastauksilla eli pallo etenee nopeasti: mitä tulee mieleen sanasta metsä? Seuraavilla kierroksilla jokainen saa vuorollaan kertoa oman ajatuksensa perustellen. Kysymyksiä voivat olla esimerkiksi: Mitä tykkäät tehdä metsässä? Mikä sinulle on metsässä tärkeää? Onko sinulla oma tärkeä paikka metsässä?

Tehdään vartion kesken gallup metsän merkityksestä itselle. Istutaan piirissä ja noustaan seisomaan, jos vastaus on kyllä. Kysymykset voivat olla esimerkiksi:

  • Käytkö metsässä joka kuukausi?
  • Käytkö metsässä joka viikko?
  • Käykö joku metsässä päivittäin?
  • Mitä asioita teet metsässä: retkeiletkö, sienestätkö, marjastatko, metsästätkö, jne.?
  • Onko sinulla jokin tärkeä metsäpaikka, johon tykkäät palata? Tämän kysymyksen jälkeen jokainen saa vuorollaan perustella, miksi kyseinen paikka on itselle tärkeä.

Metsänkäyttöhaastattelu. Tarpojavartio miettii erilaisia syitä luontoon suuntaamiselle. Se pohtii jokaisen jäsenen henkilökohtaisia syitä ja listaa myös esimerkiksi kavereiden ja perheenjäsenten perusteita. Keksimiensä perusteiden nojalla vartio valmistelee muutamia tutkimuskysymyksiä, joiden avulla asiaa voidaan tarkemmin selvittää. Kun kysymyksen ovat valmiit, tarpojat suuntaavat lähellä sijaitsevan kansallispuiston, retkeilyreitistön, pururadan tai muun vastaavan kohteen lähtöpaikalle ja toteuttavat kyselynsä. Kyselyn tulokset voidaan julkaista esimerkiksi lippukuntalehdessä tai lippukunnan sähköissä viestimissä. vartio voi myös kirjoittaa tuloksistaan jutun, jota se tarjoaa paikallislehdelle.

Tarpojavartio laatii kuunnelman. Kuunnelman suunnitteluun ja toteutukseen tarvitaan vihkoja, kyniä, näyttelytekstit, rooliaineistoja sekä äänityslaitteisto. Tarpojavartio pitää ideointipajan, jossa tuotetaan yhdessä pieni käsikirjoitus ja näytelmä. Näytelmässä voi olla esimerkiksi neljä roolihahmoa; näätä, retkeilijä, metsänhoitaja ja talonpoika. Näiden hahmojen kautta tarpojat voivat pohtivat erilaisia näkemyksiä metsästä. Homman ideana on miettiä omaa metsäsuhdetta. Jo yhdellä persoonalla voi olla erilaisia rooleja ja tarpeita metsässä. Tarpeiden keskinäinen sovittaminen on hankalaa ja laittaa meidät pohtimaan omaa arvopohjaamme. Metsästäjä arvostaa eläimiä, mutta on kuitenkin ruuan tai turkiksen vuoksi on valmis ampumaan eläimen. Metsänhoitaja pitää metsän pikkulinnuista, mutta on valmis kaatamaan puut myyntiin. Kaivinkoneenkuljettaja pitää suon kukkasista, mutta hänen työnään on kaivaa suo-ojaa, jolloin kukat kärsivät. Miten jokainen meistä toimisi? Vartio laatii kuunnelmansa rungon niin, että eri roolit sopivat siihen mukaan siten, että roolihenkilöt pääsevät sanomaan etukäteen mietityn sanottavansa toiselle hahmolle. Yksi tarpojista tai vartionjohtaja voi toimia kuunnelman juontajana ja lukea mahdolliset välispiikit sekä johdattaa kuulijat ja keskustelijat aiheeseen.  Käsikirjoitusta ei kannata noudattaa liian orjallisesti, vaan myös rooleissa tapahtuvalle pienelle keskustelulle on hyvä antaa tilaa. Ajatus on sanoa jotain kaunista, ei haukkua. Kyseenalaistaa saa tietenkin.

Lisää vinkki

Liite