Tarpoja tuntee erilaisia käsityötekniikoita ja kehittää näppäryyttään ja luovuuttaan.

Valikko

Suhden itseen: Uusi kädentaito


Tavoite:

Tarpoja tuntee erilaisia käsityötekniikoita ja kehittää näppäryyttään ja luovuuttaan.

Kuvaus:

Tarpoja tutustuu uusiin materiaaleihin ja uuteen käsityötekniikkaan. Hän valmistaa koriste- tai käyttöesineen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Kädentaidot Luovuus
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja valitsee yhdessä vartion kanssa, minkälainen käsityö valmistetaan. Vartionjohtaja huolehtii siitä, että tarpojat pääsevät itse valitsemaan valmistettavaa tuotetta ja menetelmää. Hän ohjaa tarpojia etsimään tietoa työtavoista ja materiaaleista. Vartionjohtaja hankkii tarvittavan materiaalin ja tarvittaessa myös ohjeet luotsin avustuksella. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa materiaalin ja valmistusohjeiden hankinnassa sekä ottaa tarvittaessa yhteyttä henkilöön, joka voi opettaa opeteltavan taidon vartiolle.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Langan värjäys koivunlehdillä. Värjääminen kestää vähintään kokonaisen päivän. Vartio värjää värjäämätöntä villalankaa. Luotsi tai vartionjohtaja hankkii lankaa etukäteen. Tarpojat irrottavat lankakerästä tiukasti sidotut narut. Sen sijaan lankavyyhtiin sidotaan löysästi kolmeen kohtaan narut, jotta lankaan ei tulisi solmuja. Tarpojat pesevät ensin langan (2 rkl pesuainetta, 5 litraa 30–40 asteista vettä) ja huuhtovat sen huolellisesti. Jotta väri tarttuisi paremmin, kylvettävät tarpojat lankaa tämän jälkeen alunassa. Tämä ohje on 100 g:lle lankaa. Tarpojat liottavat 20 grammaa alunaa 5 litraan 40 asteista vettä. Tarpojat laittavat seokseen langan ja kuumentavat seoksen hitaasti 85–90 asteeseen. On tärkeä, että lanka on koko ajan veden pinnan alla ja että lämpö pysyy tasaisena tunnin ajan. Tarpojat keittävät erikseen 300 grammaa kuivia tai 600 grammaa tuoreita koivunlehtiä tunnin ajan. Tämän jälkeen he siivilöivät lehdet pois ja laittavat langan liemeen. Langan annetaan olla tässä liemessä toisen tunnin ajan 90 asteessa. Tämän jälkeen tarpojat voivat jättää langan liemeen kunnes liemi on jäähtynyt. Lanka on nyt värjäytynyt keltaiseksi. Lanka pitää vielä pestä ennen kuin se on valmis käytettäväksi. Lähde: Scouterna

Tämä aktiviteetti sopii hyvin toteutettavaksi KITT:na tai alueen tarpojien tapahtumana, jolloin paikalle voidaan kutsua asiantuntijoita opastajiksi. Kokous voi olla käsityöpaja, jossa on mahdollisuus oppia uusia tekniikoita, ja partiolaiset voivat osallistua sen mukaan, mikä heitä kiinnostaa eniten.

Korinpunonta. Tarpojat punovat pajukorin tai pärekorin. Pajukorin punontaohjeet löytyvät muun muassa Reppu-kirjasta. Vartion tulee muistaa, ettei pajua saa poimia ilman maanomistajan lupaa. Vartio voi myös kokeilla korinpunontaa muista materiaaleista kuten kahvipaketeista, sanomalehtipaperista tai muovinarusta.

Metallilankatyö. Tarpojat valmistavat esimerkiksi koukkuja, koreja tai vispilän rautalangasta. Inspiraatiota, malleja ja ohjeita löytyy netistä hakusanalla ”metallilankatyöt”. Varsinkin ohjevideoita kannattaa hakea myös ruotsinkielisellä hakusanalla ”luffarslöjd”. Materiaaleiksi tarvitaan eri paksuisia rautalankoja ja erilaisia pihtejä paksumpien lankojen taivutukseen.

Nahkatyö. Tarpojat tekevät yksinkertaisen nahkatyön kuten tuluspussin, rannekorun tai nahkamerkin. Nahkaan voidaan myös polttaa vartion merkki. Ohjeita yksinkertaisiin nahkatöihin löytyy Reppu-kirjasta ja internetistä. Kierrätyskeskuksista kannattaa kysyä askartelumateriaaleiksi tarkoitettuja jämänahkapaloja.

Emalointi. Tarpojat valmistavat koruja emaloimalla kuparilevystä leikattuja kuvioita. Emalointi voidaan tehdä nestemäisellä emalilla alumiinifoliolla peitetyn lieden levyllä tai lasiemalilla ja kaasupolttimella. Hakusanoilla ”miten emaloida” löytyy tarkempia ohjeita ja tietoja tarvittavista materiaaleista ja työkaluista. Luotsi valvoo työnteon turvallisuutta ja tarkistaa, etteivät käytettävät emalivärit sisällä myrkyllisiä raskasmetalleja.

Lisää vinkki

Liite