Tarpoja tuntee erilaisia käsityötekniikoita ja kehittää näppäryyttään ja luovuuttaan.

Valikko

Suhden itseen: Uusi kädentaito


Tavoite:

Tarpoja tuntee erilaisia käsityötekniikoita ja kehittää näppäryyttään ja luovuuttaan.

Kuvaus:

Tarpoja tutustuu uusiin materiaaleihin ja uuteen käsityötekniikkaan. Hän valmistaa koriste- tai käyttöesineen.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka: kämppä Kolo
Taitoalueet: Askartelu Kädentaidot Luova ajattelu Työkalut
Kesto: riippuu toteutustavasta
Kasvatustavoitteet: itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja valitsee yhdessä vartion kanssa, minkälainen käsityö valmistetaan. Vartionjohtaja huolehtii siitä, että tarpojat pääsevät itse valitsemaan valmistettavaa tuotetta ja menetelmää. Hän ohjaa tarpojia etsimään tietoa työtavoista ja materiaaleista. Vartionjohtaja hankkii tarvittavan materiaalin ja tarvittaessa myös ohjeet luotsin avustuksella. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa materiaalin ja valmistusohjeiden hankinnassa sekä ottaa tarvittaessa yhteyttä henkilöön, joka voi opettaa opeteltavan taidon vartiolle.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Emalointi. Tarpojat valmistavat koruja emaloimalla kuparilevystä leikattuja kuvioita. Emalointi voidaan tehdä nestemäisellä emalilla alumiinifoliolla peitetyn lieden levyllä tai lasiemalilla ja kaasupolttimella. Hakusanoilla ”miten emaloida” löytyy tarkempia ohjeita ja tietoja tarvittavista materiaaleista ja työkaluista. Luotsi valvoo työnteon turvallisuutta ja tarkistaa, etteivät käytettävät emalivärit sisällä myrkyllisiä raskasmetalleja.

Nahkatyö. Tarpojat tekevät yksinkertaisen nahkatyön kuten tuluspussin, rannekorun tai nahkamerkin. Nahkaan voidaan myös polttaa vartion merkki. Ohjeita yksinkertaisiin nahkatöihin löytyy Reppu-kirjasta ja internetistä. Kierrätyskeskuksista kannattaa kysyä askartelumateriaaleiksi tarkoitettuja jämänahkapaloja.

Metallilankatyö. Tarpojat valmistavat esimerkiksi koukkuja, koreja tai vispilän rautalangasta. Inspiraatiota, malleja ja ohjeita löytyy netistä hakusanalla ”metallilankatyöt”. Varsinkin ohjevideoita kannattaa hakea myös ruotsinkielisellä hakusanalla ”luffarslöjd”. Materiaaleiksi tarvitaan eri paksuisia rautalankoja ja erilaisia pihtejä paksumpien lankojen taivutukseen.

Korinpunonta. Tarpojat punovat pajukorin tai pärekorin. Pajukorin punontaohjeet löytyvät muun muassa Reppu-kirjasta. Vartion tulee muistaa, ettei pajua saa poimia ilman maanomistajan lupaa. Vartio voi myös kokeilla korinpunontaa muista materiaaleista kuten kahvipaketeista, sanomalehtipaperista tai muovinarusta.

Tämä aktiviteetti sopii hyvin toteutettavaksi KITT:na tai alueen tarpojien tapahtumana, jolloin paikalle voidaan kutsua asiantuntijoita opastajiksi. Kokous voi olla käsityöpaja, jossa on mahdollisuus oppia uusia tekniikoita, ja partiolaiset voivat osallistua sen mukaan, mikä heitä kiinnostaa eniten.

Lisää vinkki

Lisää liite