Tarpoja osaa esittää tarinan tai sanoman sanoina ja/tai kuvina jonkinlaisessa julkaisussa tai mediatuotteessa. Tarpojalla on kokemusta eri tietokoneohjelmista. Hän tietää miten tehdään lukijaa/katsojaa kiinnostavaa sisältöä.

Valikko

Tuottaja


Tavoite:

Tarpoja osaa esittää tarinan tai sanoman sanoina ja/tai kuvina jonkinlaisessa julkaisussa tai mediatuotteessa. Tarpojalla on kokemusta eri tietokoneohjelmista. Hän tietää miten tehdään lukijaa/katsojaa kiinnostavaa sisältöä.

Kuvaus:

Tarpojavartio tuottaa yhdessä mediatuotteen. Tarpojat kirjoittavat/valokuvaavat ja taittavat/leikkaavat itse materiaalinsa valmiiksi tuotteeksi kuten lehtiartikkeliksi, videopätkäksi tai blogiksi.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Luovuus Partiokulttuuri Viestintä
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja auttaa vartiota päättämään yhdessä, minkälainen tuotos aiotaan tehdä. Vartionjohtaja voi esimerkiksi esitellä vartiolle muiden vartioiden tekemiä juttuja päätöksentekoa helpottamaan. Vartionjohtajan tehtävänä on varmistaa, että kaikki saavat sanoa mielipiteensä ja että vartio valitsee jotakin joka sopii kaikille. Vartionjohtaja pyytää tarvittaessa apua tarvikkeiden ja tietokoneohjelmien kanssa luotsilta tai asiantuntijalta lippukunnassa. Luotsin tehtävä: Luotsi varmistaa, että vartio valitsee tehtävän, joka on sille sopivan haastava. Hän auttaa tarvittaessa tarvittavien tietokoneohjelmien, levityskanavien, tarvikkeiden kuten videokameran  ja asiantuntijoiden löytämisessä. Luotsi auttaa tarvittaessa vartionjohtajaa saamaan yhteyden lippukuntalehden päätoimittajaan tai lippukunnan somevastaavaan. Tarpeen vaatiessa luotsi muistuttaa tarpojia esimerkiksi kuvien julkaisuun liittyvistä säännöistä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Räppi: Vartionjohtaja on tulostanut mukaan räppikappaleiden tekstejä. Tarpojat pohtivat miksi artisti on valinnut kyseisen tekstin. Mitä artisti yrittää sanoa? Tämän jälkeen vartio keksii oman räpin. Tarpojat aloittavat sillä, että keksivät kahdeksan sana, jotka ovat kaikille tärkeitä. Nämä voisivat olla esimerkiksi arvostaminen, rakkaus, rauha, perhe ja kaverit. Näiden sanojen pitää olla mukana räpissä. Vartio voi joko keksiä sävelen itse tai käyttää olemassa olevaa säveltä. Vartio voi myös säestää räppinsä soittimilla tai muille esineillä. Vartio esittää räppinsä haluamalleen yleisölle. Esityksen jälkeen tarpojien on hyvä pohtia vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Miltä esiintyminen tuntui? Miksi vartio valitsi juuri kyseiset sanat? Miten vartio sai sanomansa läpi? Mitä musiikki merkitsee, kun yrittää viestiä jotakin? Lähde: Scouterna

Tarpojat pohtivat, mitä kaikkea he ovat oppineet partiossa. He tekvät lyhytelokuvan kaikesta siitä, mitä partiossa oppii. Vartion kannattaa harjoitella kohtaus muutamaan kertaan ja kuvata se sitten kameralla tai älypuhelimella. Videon voi julkaista esimerkiksi lippukunnan sosiaalisen median kanavissa. Lähde: Muistelemispäivämateriaali 2014

Ohjelmoiminen. Tarpojat opettelevat yksinkertaisen ohjelmointikielen alkeet ja ohjelmoivat appsin tai pelin. Yksinkertaisesta ohjelmoinnista löytyy paljon kirjoja ja nettisivuja lapsille ja nuorille. Käytä esim. “ Ohjelmointi lapsille” hakusanana. Vartionjohtaja tai luotsi voi myös pyytää apua kokeneemmalta ohjelmoijalta.

Vlogi. Vartio ylläpitää videoblogia koko luovuustarpon ajan. Vartio yrittää saada lippukunnan somevastaavaa postaamaan linkkejä vlogiin lippukunnan somekanavilla. Vlogissaan vartio voi esimerkiksi kertoa koloiltojen kuulumisia, testailla retkiruokia tai -tarvikkeita, antaa vinkkejä erilaisiin asioihin tai esitellä paikkakunnan partiotoimintaa.

Video. Vartio videoi sketsin, tutun partiotarinan tai vartion retken. Tarpojat voivat myös tehdä lyhyen ohjevideon käsityöstä tai vartiolaisten esittelyn. Vartio editoi videonsa tietokoneella ja lataa sen nettiin. Tarpojat pohtivat mikä tekee videosta hyvän. Videon julkaisun yhteydessä on hyvä kerrata ohjeistusta siitä, mitä nettiin kannattaa ladata ja mitä ei.

Käsikirjoitus. Vartio tekee käsikirjoituksen esimerkiksi tunnetusta partiotarinasta, keksimällä tarinan annetusta teemasta tai keksimällä tarinan kokonaan itse. Tarpojat pohtivat miten herättävät katsojien kiinnostuksen ja mikä tekee elokuvasta/näytelmästä kiinnostavan katsoa. Vartio voi myös jakautua pienempiin ryhmiin, jotka kaikki tekevät oman käsikirjoituksen. Vartio voi sen jälkeen valita parhaan käsikirjoituksen ja joko kuvata näytelmän tai esittää sen toiselle ryhmälle (esimerkiksi toiselle tarpojaryhmälle, lippukunnan seikkailijajoukkueelle tai huoltajille) tai koko lippukunnalle iltanuotion yhteydessä retkellä tai joulujuhlassa.

Radiotoimittaja. Vartio tekee oman radio-ohjelman esimerkiksi isommalla leirillä. Vartio tekee ääninäytelmän, jutun tai haastattelun leiriradiolle suurleirillä tai yksittäisenä ohjelmana. Tuotos voidaan julkaista myös lippukunnan nettisivulla tai somekanavissa. Joissakin kunnissa nuorisotoimi voi lainata miksauspöytiä, joiden avulla voi miksata ja leikata äänitiedostoja.

Toimittaja. Tarpojat kirjoittavat jutun lippukunnan lehteen. Tarpojat sopivat lippukuntalehden päätoimittajan kanssa minkälaisen jutun he kirjoittavat. Tarpojat voivat testata retkeilyvälineitä tai - välipaloja, haastatella lippukunnanjohtajaa tai lippukunnan perustajaa tai kirjoittaa jutun lippukunnan retkestä. Myös partiopiirin lehdeltä voi kysyä tarvetta tarpojien kirjoittamalle jutulle.

Lisää vinkki

Liite