Tarpoja arvostaa omaa kehoaan ja rakentaa positiivista minäkuvaa vahvistamalla itseluottamustaan. Tarpoja osaa pitää huolta itsestään ja kaverisuhteistaan. Tarpoja osaa ottaa huomioon kaverinsa tunteita.

Valikko

Kaveritaidot


Tavoite:

Tarpoja arvostaa omaa kehoaan ja rakentaa positiivista minäkuvaa vahvistamalla itseluottamustaan. Tarpoja osaa pitää huolta itsestään ja kaverisuhteistaan. Tarpoja osaa ottaa huomioon kaverinsa tunteita.

Kuvaus:

Tarpoja vahvistaa omaa positiivista minäkuvaansa ja osaa tukea kaveria minäkuvan kehittämisessä. Tarpoja harjoittelee kaverisuhteiden ylläpitämistä erilaisissa tilanteissa.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Kaveritaidot Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Itsetuntemus
Teemat Kiusaaminen Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja varaa tarvittavat tarvikkeet ja suunnittelee aktiviteetin toteutuksen yhdessä luotsin kanssa. Vartionjohtaja rohkaisee ja kannustaa tarpojia osallistumaan ja heittäytymään harjoitteisiin sekä huomioi vartion ujoimpia jäseniä ja kannustaa heitä osallistumaan. Luotsin tehtävä: Luotsi tukee vartionjohtajaa aktiviteetin toteutuksen suunnittelussa. Varsinkin tarpojien rohkaisemisessa ja kannustamisessa saatetaan tarvita apua.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minäminä-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarpojat kirjoittavat yhdessä muistiin mahdollisimman monta erilaista tunnetta. Tämän jälkeen tarpojat jakautuvat pienempiin ryhmiin. Jokainen ryhmä valitsee muutaman tunteen tutkittavakseen. Kun tunteet on valittu, johtaja pyytää ryhmiä pohtimaan vastaukset seuraaviin kysymyksiin: - Miten lueteltuja tunteita ilmaistaan? - Ilmaisemmeko tunteita eri tavalla eri ihmisille? - Missä tilanteissa tunteita on helppo ilmaista? - Mitä tunteita on helppo ilmaista? - Miten suhtaudumme toisten tunteisiiin? - Kenen tahtoisimme ilmaisevan tunteitansa meille? - Vaikuttaako toisen ilmisen tunteiden tietäminen tapaan suhtautua toiseen ihmiseen? - Tahdommeko ihmisten kohtelevan meitä eri tavalla, jos he tietävät meidän tunteemme?

Patrullen ordnar en liten fest, t.ex. för att fira en god placering i en scoutfärdighetstävling. Under festen reflekterar patrullen över hurudana saker man kan berätta om en kompis åt andra. I början av festen ger patrulledaren eller lotsen ett papper med en hemlighet åt varje deltagare. Spejarscouternas uppgift är att hålla den egna hemligheten hela kvällen och samtidigt att försöka få någon annan att avslöja sin hemlighet genom att ställa olika frågor. Slutligen diskuterar patrullen om hurudana hemligheter man ska hålla för sig själv. Hur svårt är det att undvika att berätta om något då de andra frågar hela tiden. Vad är tillit och hur uppnår man det? 

Vartio suunnittelee ja toteuttaa oman lehden. Minkälainen olisi juuri teidän vartion näköinen lehti? Mistä se kertoisi? Vartio sisällyttää lehteen jokaisen vartion jäsenen omia kiinnostuksen kohteita. Kiinnostuksen kohteet voi laittaa lehteen lehtileikkeinä, kuvina tms. Vartio voi esimerkiksi tehdä jokaisesta vartion jäsenestä oman esittelyn tai jutun. Vartio käy valmiin lehden yhdessä läpi. Tarpojat huomaavat kuinka erilaisia kiinnostuksen kohteita jopa vartion sisällä on.

Vartio järjestää pienet juhlat vaikkapa hyvän partiotaitokisasijoituksen kunniaksi. Vartio pohtii juhlan aikana, millaisia asioita kaverista voi kertoa muille. Juhlan aluksi vartionjohtaja tai luotsi jakaa jokaiselle osallistujalle salaisuus paperit, johon on kirjoitettu jokin keksitty salaisuus. Tarpojien tehtävänä on pitää tuo salaisuus omana tietonaan illan ajan. Muiden tehtävänä on yrittää saada joku paljastamaan annettu salaisuus asettamalla erilaisia kysymyksiä. Lopuksi keskustelkaa, millaista oli pitää salaisuutta itsellään? Kuinka vaikea oli vältellä kertomasta asiaa, vaikka toiset uteli koko ajan. Mitä on luottamus ja miten se saavutetaan?

Peili: Jokainen näyttää peilistä katsottuna erilaiselta. Vartio tekee kaikille vartion jäsenille omat peilit lasinsiruista ja laastista. Muistakaa peiliä tehdessänne turvallisuus, sillä peilinpalaset ovat teräviä. Peilin tekemiseen menee hieman aikaa, joten se kannattaa tehdä retkellä tai leirillä. Peili näyttää kuvan aivan yhtä ainutlaatuisena kuin katsojansa ovat. Katsokaa lopuksi toistenne tuotoksia. Valmista tyylikäs peili keväiseen ikkunaan. Valonsäteet taittuvat siitä kauniisti huoneeseen. Tarvikkeet:

 • puualusta
 • peilin paloja
 • liimaa
 • rautalankaa
 • saumauslaastia
 • suojakäsineet
 • suojalasit
 
 1. Leikkaa peilistä sopivia paloja, noin 1 cm x 1 cm. Palojen ei tarvitse olla neliöitä, myös kolmiot ja "epämuodostuneet" kelpaavat. Peilin paloittelu ei ole vaikeaa. Tarvitset lasiveitsen tai mosaiikkisakset. MUISTA SUOJALASIT! Siruja voi helposti lentää. Jos sinulla ei ole lasiveistä tai mosaiikkisaksia, voit rikkoa peilin myös vasaralla. Laita tällöin peili kahden märän paperin väliin ja lyö vasaralla hellästi päälle.
 2. Liimaa palat puualustaan. Jätä noin 2 mm:n välit. Joudut välillä odottelemaan liiman kuivumista, koska palat luistavat helposti väärään kohtaan. Anna työn kuivua seuraavaan päivään. Mikäli liima ei ole kuivunut kunnolla, palat irtoavat helposti saumauksessa!
 3. Sekoita saumauslaasti pakkauksen ohjeen mukaan. Tarvitset jauhetta pari desilitraa peiliä kohden. Laasti saa olla melko paksua.
 4. Laita suojakäsineet käsiisi. Levitä laasti käsin peilin päälle. Pyörittele peiliä käsissäsi niin, että laastia menee saumoihin.  Puhdista ylimääräinen laasti peilinpalojen päältä pois paperin tai kankaan avulla. Peilit saavat jäädä tässä vaiheessa sameiksi, muttei liian laastin peittämiksi. Anna kuivua seuraavaan päivään.
 5. Siivoa jälkesi, mutta älä tyhjennä mahdollisia saumauslaastijäämiä viemäriin!
 6. Laastin kuivuttua voit pestä ja kiillottaa peilin juoksevan veden alla.
Ripusta peili siimalla ikkunaan ja ihaile työtäsi! Vaihtoehtoisesti vartio voi ottaa koloiltaan peilin. Jokainen tarpoja käy vuorollaan peilin edessä. Tarpoja katsoo peiliin ja kertoo itsestään kolme positiivista asiaa ja kirjoittaa ne lapuille. Kun kaikki ovat katsoneet peiliin yksin, mennään seuraavaksi peilin eteen kaverin kanssa. Nyt kaveri keksii kolme positiivista asiaa peiliin katsovasta ystävästään. Tätä jatketaan niin kauan, kunnes koko vartio on saman peilin ääressä. Lopuksi keksitään vielä kolme positiivista asiaa koko vartiosta. Vartio käy lopuksi kaikki positiiviset asiat yhdessä läpi ja keskustelee, miltä tuntui saada positiivista palautetta. Voisinko antaa päivittäin positiivista palautetta lähimmäisilleni? Entä täysin tuntemattomalle? Lisää vinkkejä löydät Free Being Me -materiaaleista.

Hyvällä itsetunnolla on vaikutuksia myös kaverisuhteisiin ja uusien kavereiden saamiseen. Toteutusvinkki auttaa tarpojaa luomaan itselleen ja auttamaa rakentamaan toisille positiivista kehonkuvaa. Operaatio ystävyys on aktiviteetti WAGGGS:n positiivista minäkuvaa edistävästä FreeBeing Me -kampanjasta. Jokainen vartion jäsen saa vuorollaan tekstiviestin ystävältään. Luotsi tai vartionjohtaja antaa viestit lapuilla tarpojille ja kertoo ohjeen: ”Viestissä ystävänne on huolissaan ulkonäöstään, koska se ei vastaa ulkonäköihannetta. Teidän tehtävänne on keksiä vastaus, joka kyseenalaistaa ulkonäköihanteen ja sen, että hänen pitäisi näyttää erilaiselta. Tavoitteenne on vakuuttaa hänet siitä, että ulkonäköihanteen tavoittelu on turhaa ja sen saavuttaminen on mahdotonta.” Luotsi tai vartionjohtaja kirjoittaa paperilapuille valmiiksi erilaisia viestejä, kuten “Näytän niin läskiltä tänään, että jätän tanssitunnin väliin.” Mitä tähän voisi vastata? Miten saatte kerrottua hänelle, että hän näyttää hyvältä juuri sellaisena kuin on ja että tärkeintä tanssitunnilla on pitää hauskaa ja oppia tanssimaan? Luotsi tai vartionjohtaja pyytää osallistujilta muutaman vastauksen. Hyviä vastauksia ovat esimerkiksi “Minusta olet hyvä juuri sellaisena kuin olet”, “Tanssitunnilla on tarkoitus pitää hauskaa ja oppia, eikä näyttää tietynlaiselta”, “On ajanhukkaa huolehtia ulkonäöstään, jos se estää sinua pitämästä hauskaa.” Jokainen vartion jäsen poimii yhden lapuista ja antaa sen vartionjohtajalle tai luotsille. Luotsi tai vartionjohtaja lukee sen ääneen niin, että kaikki kuulevat. Tarpojan tehtävänä on keksiä vastausviesti, jossa hän torjuu ulkonäköihanteen. Sen jälkeen vartio voi yhdessä keksiä muutaman muun hyvä vastauksen, ennen kuin on seuraavan vuoro. Vinkki

 • Jos teillä on aikaa ja kaikilla on kännykät, voitte myös lähettää viestin oikeina tekstiviesteinä tai WhatsApp -viesteinä. Olkaa kuitenkin tarkkana, että keskustelun sävy pysyy positiivisena myös digitaalisena.
 • Muistuttakaa osallistujia, että jos he tai joku, jonka he tuntevat, saavat negatiivisia tai loukkaavia viestejä (oli kohde he itse tai joku muu), heidän tulisi aina kertoa siitä jollekulle aikuiselle. Jos viestit ovat jollakin nettisivulla, kannattaa siitä myös ilmoittaa ylläpidolle.
Lähde: Free Being Me

Lisää vinkki

Liite