Tarpojavartio osaa hemmotella itseään ja pitää itsestään huolta. Tarpoja tietää riittävän unen ja ravinnon saannin merkityksen. Tarpoja osaa rentoutua.

Valikko

Majakkavaihtoehto: Unelma partioviikonloppu


Tavoite:

Tarpojavartio osaa hemmotella itseään ja pitää itsestään huolta. Tarpoja tietää riittävän unen ja ravinnon saannin merkityksen. Tarpoja osaa rentoutua.

Kuvaus:

Tarpojavartio suunnittelee ja toteuttaa itselleen terveellisen unelma partioviikonlopun. Unelma partioviikonlopun suunnittelussa ja toteutuksessa vain taivas on rajana.

Valmistautuminen:Tarpojavartio suunnittelee yhdessä, minkälainen olisi heidän unelma partioviikonloppu. Viikonlopusta suunnitellaan terveellinen, jossa nukutaan ja syödään hyvin. Ulkoilua unohtamatta. Panostakaa nukkumismukavuuteen ja trendikkäisiin hyvinvointi ohjeisiin kuten joogaan ja erilaisiin omatekoisiin terveysjuomiin. Mikäli vartio tekee majakan syksyllä voi esimerkiksi retkillä jo tarpon aikana kerätä erilaisia marjoja ja tehdä juoman niistä. Keväällä majakkaa tekevät voivat poimia aikaisia luonnon antimia tai tehdä jopa yrttijuoman. Kokeilkaa pinnalla olevia trendilajeja ja hoitoja.

Terveellinen viikonloppu koostuu terveellisen ravinnon lisäksi liikunnasta ja riittävästä unen määrästä. Jotta uni olisi laadukasta kannattaa ohjelmaa suunnitellessa ottaa liikunnan ja etenkin ulkoilun määrä. Tehkää myös aikataulu nukkumaan meno aikoineen ja herätyksineen.

Iltaohjelmaan voi sisällyttää esimerkiksi spa tyyppistä saunailtaa. Keväällä saunaa voi tehdä esimerkiksi vihdan. Syksyllä voi tehdä rentouttavan jalkakylvyn turpeesta.

Tehkää majakalle budjetti. Pysykää budjetissa. Pitäkää myös kirjaa hankinnoista majakkaa varten. Arviointi keskustelussa kannattaa pohtia tuliko terveellinen ruoka kalliimmaksi? Vartio tekee tapahtumalle myös aikataulun ja ilmoittaa tapahtumasta lippukunnanjohtajalle.

Luotsinohje: Luotsi ohjaa majakan suunnittelua yhdessä vartionjohtajan kanssa. Tarvittaessa luotsi avustaa tarpojia sopivan paikan löytämisessä ja varaamisessa. Tarvittaessa luotsi asettaa suunnittelulle rajat. luotsi voi myös auttaa ideoimisessa ja budjetin tekemisessä.

Luotsi ohjaa arviointi keskustelua. Luotsi antaa myös palautteen tarpojavartiolle majakan suunnittelusta ja toteutuksesta. Samalla arvioidaan myös koko tarppo. Arvioinnissa Mietitään, mitä kuluneen tarpon ja majakan aikana vartio on oppinut? Millaisia haasteita vartio on majakan ja tarpon aikana kohdannut. Millaisia tunteita aktiviteetit ja tehty majakka herättivät tarpojissa. Mitä asioita jäätiin kaipaamaan. Mitä tehtäisiin toisin. Luotsi kertoo tarpojavartiolle rehellisesti oman mielipiteensä tehdystä majakasta ja tarposta rakentavasti. Luotsin olisi hyvä muistaa, että palaute on tarpojille ainutkertainen oppimistilanne. Luotsi käy vartionjohtajan kanssa palautekeskustelun tehdystä majakasta ja tarposta.

Vartionjohtajanohje: Vartionjohtaja ohjaa yhdessä luotsin kanssa majakan suunnittelua. tarvittaessa vartionjohtaja auttaa tarpojavartiota erilaisten ohjeiden etsimisessä.

Vartionjohtaja keskustelee luotsin kanssa toteutetusta majakasta ja koko tarposta. Majakan jälkeen voi olla luontevaa katsoa jo luotsin kanssa tulevaa tarppoa ja tehdä alustavia suunnitelmia.
Toteutus: Tarpojavartio noudattaa tekemäänsä aikataulua ja toteuttaa ennalta suunnitellut aktiviteetit. Riittävään unen määrään ja laatuun on panostettu jo

suunnittelu vaiheessa. Päivä voi päättyä esimerkiksi rentouttavaan saunaan, jonka jälkeen on terveellinen iltapala. Noudattakaa ennalta laadittua päiväohjelmaa. Pitäkää kiinni hijaisuudesta ja herätyksestä.

Herätyksen jälkeen voitte suunnata esimerkiksi aamulenkille, sauvakävelylle tai venyttelevään aamujumppaan.

Arviointi: Keskustelkaa tarpojavartion kanssa, miltä terveellinen viikonloppu tuntui. Oliko tarpojilla levännyt olo viikonlopun jälkeen? Miltä tarpojista tuntui suunnitella ja toteuttaa itselleen viikonloppu. Mikä on hienoin kokemus?Mitä olisi voitu tehdä toisin. Pohtikaa myös, minkälainen olotila viikonloppuna olisi saattanut olla, jos terveellisen ruuan tilalla olisi ollut karkkia ja sipsiä? Entä jos ulkoilua ei olisi ollut lainkaan? Keskustelkaa myös budjetista. Oliko budjetin tekeminen haastavaa? Pysyttiinkö budjetissa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Luovuus Organisointitaidot Retkeily Ruuanlaitto
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minäminä-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lisää vinkki

Liite