Tarpoja oppii, että liikkumalla saa hyvää oloa itselle. Tarpoja ymmärtää säännöllisen liikunnan merkityksen omalle hyvinvoinnilleen. Tarpoja osaa hyödyntää luontoa omassa liikunnassaan.

Valikko

Suhde itseen: Liikunta


Tavoite:

Tarpoja oppii, että liikkumalla saa hyvää oloa itselle. Tarpoja ymmärtää säännöllisen liikunnan merkityksen omalle hyvinvoinnilleen. Tarpoja osaa hyödyntää luontoa omassa liikunnassaan.

Kuvaus:

Tarpojat kokeilevat erilaisia tapoja liikkua luonnossa esimerkiksi kävellen, juosten hiihtäen tai meloen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona Kaupunki Metsä
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Luonto Retkeily
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja ottaa ennalta selvää millaisia liikuntatottumuksia tarpojavartion jäsenillä on ja suunnittelee toteutettavan aktiviteetin luotsin kanssa. Vartionjohtaja huomioi aktiviteetin toteutuksessa turvallisuusasiat ja varaa mukaan ensiapuvälineistön. Luotsin tehtävä: Luotsi osallistuu tarvittaessa aktiviteetin toteutukseen. Retkeiltäessä luotsin tehtävänä on varmistaa, että vartionjohtajalla on riittävät tiedot ja taidot retkeilystä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minäminä-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio tekee soutu- tai melontaretken. Vartio opettelee soutu- tai melontatekniikkaa retken yhteydessä. Soutu- tai melontaretki voi suuntautua pienelle joille, joissa monissa on sopivia leiriytymispaikkoja. Vartio huolehtii retken turvallisuudesta vesillä ja suojaa varusteet vesitiiviisti. Samassa yhteydessä vartio voi vaikka kerrata ja harjoitella vesipelastusta.

Vartio tekee oman frisbeegolfradan tai menee valmiille radalle pelaamaan frisbeegolfia. Vartio ottaa selvää säännöistä ennen pelin aloitusta ja varmistaa, että kaikki tuntevat pelin säännöt. Frisbeegolfkiekkoja kannattaa pyytää lainaan. Ajan salliessa vartio käy kokeilemassa useita eri ratoja. Jos kenelläkään ei ennestään ole kokemusta frisbeegolfaamisesta, kannattaa valita alkuun mahdollisimman helppo rata ja mukaan ottaa joku henkilö, joka osaa opettaa oikean heittotekniikan.

Vartio harjoittelee hiihtosuunnistusta. Apua hiihtosuunnistukseen saa varmasti paikalliselta urheiluseuralta tai latuyhdistykseltä. Vartio voi toteuttaa myös oman lumikenkähaikin. Vartio suunnittelee reitin, jossa voi samalla ihailla lumista metsää ja ottaa hyvät eväät mukaan.

Vartio tutustuu polkujuoksuun. Polkujuoksu lisää koordinaatiota ja kestävyyttä ja samalla tasapaino paranee. Mikäli juoksu ei lajina ole tarpojan mieleen voi juoksemisen korvata reippaalla kävelyllä metsässä. Metsään voi rakentaa vaikka oman metsäkuntosalin käyttäen erilaisia köytöksiä. Metsäkuntosalin rakennuksessa on hyvä huomioida jokamiehenoikeudet. Aktiviteetin voi toteuttaa myös polkupyörillä. Reitti kannattaa olla aloittelijoille mahdollisimman helppo, kuten jokin yleinen lenkkipolku, jossa polut ovat mahdollisimman leveät ja tasaiset. Huomioikaa reittiä suunniteltaessa talven olosuhteet metsäpoluilla.

Lisää vinkki

Liite