Tarpoja vahvistaa omaa minäkuvaansa.

Valikko

Suhde itseen: Minä


Tavoite:

Tarpoja vahvistaa omaa minäkuvaansa.

Kuvaus:

Tarpoja pohtii sitä, millainen hän on ja millaisena toiset hänet näkevät. Tarpojat opettelevat erilaisia tapoja kehittää omaa minäkuvaansa positiiviseen suuntaan.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: arjen-taidot Itsestä huolehtiminen vuorovaikutustaidot
Johtamistaito: Itsensä johtamisen taidot
Kesto:
Kasvatustavoitteet: itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja suunnittelee aktiviteetin toteutuksen ja varaa aktiviteetissa tarvittavat tarvikkeet. Vartionjohtaja pyytää tarvittaessa luotsin apua aktiviteetin toteutukseen ja suunnitteluun. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa vartionjohtajaa suunnittelemaan ja toteuttamaan aktiviteetin. Tässä aktiviteetissa luotsin läsnäolo saattaa olla välttämätöntä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minäminä-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Tarpojat kirjoittavat itselleen kirjeen, jossa on tarkoitus vakuuttaa itselle, että omat erilaiset piirteet ovat hyvä asia. Kirjeeseen tulee sisällyttää suunnitelma siitä, miten uskaltaa tuoda oman erilaisuutensa rohkeasti esille. Kirjeet saa avata vuoden päästä. Luotsi voi huolehtia kirjeiden säilyttämisestä.

Lähde: Särmää –asennekasvatusvihko

Lisäideoita kirjeeseen: Kirjoita itsellesi kirje, jossa kerrot:

- ajatuksistasi ja toivomuksistasi, millaista toivot elämäsi olevan vuoden kuluttua

- koulusta

- henkilökohtaisesta elämästä, kodista, harrastuksista, kavereista

- tavoitteistasi, pienistä askeleista kohti päämäärää

- mistä tiedät, että toiveesi on toteutunut

- aforismin tai moton, joka voi auttaa sinua saavuttamaan toiveesi.

Voit kuvittaa kirjeen piirroksilla tai lehtikuvilla. Laita kirje kuoreen, sulje se ja kirjoita kuoren päälle oma nimesi ja päiväys vuoden päähän tästä päivästä. Laita kirje hyvään talteen odottamaan, sillä vuoden päästä saat arvokasta postia.

Lähde: Terve minä - Tukioppilastoiminnan koulutusmateriaali itsetuntemuksesta

Tarpoja pitää päiväkirjaa omista tunteistaan ja ajatuksistaan viikon ajan. Millaista päiväkirjan kirjoittaminen oli? Selkeyttikö se ajatuksia? Vartio voi koloillassa tai retkellä sitoa omat päiväkirjat. Tarvitseeko päiväkirja lukon? Jos tarvitsee, niin miksi?

Tarpoja kirjoittaa oman nimensä paperin vasempaan laitaan ylhäältä alas ja kirjoittaa itseään kuvailevan sanan tai lauseen jokaisesta nimensä kirjaimesta lähtien. Tarpoja voi kirjoittaa esimerkiksi perheenjäsenistä, harrastuksista, lemmikkieläimistä, luonteenpiirteistä ja siitä mistä pitää.

Lähde: MLL

Tarpoja jatkaa seuraavia lauseita ja tutustuu itseensä paremmin!

Jos olisin eläin, olisin...

Jos olisin kukka, olisin...

Jos olisin puu, olisin...

Jos olisin ruokalaji, olisin...

Jos olisin rakennus, olisin...

Jos olisin kirja, olisin...

Jos olisin soitin, olisin...

Jos olisin mauste, olisin...

Jos olisin biisi, olisin...

Jos olisin elokuva, olisin…

Lopuksi tarpojat keskustelevat vartion kanssa yhdessä yllättyikö joku jostain aivan uudesta puolestaan.

Lähde: MLL

Kuka on maailman tärkein partiolainen? Entä kuka on maailman tärkein tyttö tai tärkein poika? Se riippuu tietysti siitä, keneltä kysytään. Meistä jokainen on omalla tavallamme tärkeä: tärkeä osa laumaa, johtajistoa, vartiota tai tukiyhdistystä. Siksi meillä kaikilla partiolaisilla tulisi olla jotain siitä muistuttamassa.

Aktiviteettiin tarvitaan yksi iso tai useita pieniä peilejä tai peilin palasia riippuen siitä, tehdäänkö yksi iso yhteinen vai jokaiselle oma pieni peili. Peili voi olla valmis tai se voidaan tehdä itse peilinpalasta ja taustalevystä.

Peilin toiselle puolelle kirjoitetaan teksti ”Toisella puolella näet maailman tärkeimmän partiolaisen” tai peilin alareunaan ”Tässä näet maailman tärkeimmän partiolaisen”.

Vartio pohtii, miksi juuri peiliin katsova ihminen on se maailman tärkein partiolainen.
Vinkit:
- Tekstin peiliin voi toteuttaa esimerkiksi sabluunan avulla, decoupage-lakalla, polttamalla, kaivertamalla, tussilla tai ohuella pensselillä.
- Ennen aktiviteettia mallikappaleen voi laittaa kiertämään, jotta jokainen saa itse ”keksiä” peilin idean.
- Kololle voi toteuttaa yhteisen peilin esimerkiksi kaapin sisäpuolella jolloin kaapin oveen voisi laittaa esmerkiksi tekstin ”Avaa, niin näet maailman tärkeimmän partiolaisen”.
- Tekstiä voi muuttaa omalle ryhmälle sopivaksi.

Tarvikkeet:
- peilejä tai peilinpaloja
- taustalevyjä, esim. vaneria
- maalia, maalikyniä, tusseja, kontaktiamuovia sabluunaa varten, kuumaliimaa, helmiä, nappeja...

Lähde: Roihu

Mikä on minulle tärkeintä? Tarpojat täyttävät laatikon sillä, mikä heidän elämässään on tärkeintä juuri nyt. Samalla he oppivat myös mikä on tärkeää vartiokavereille.
1. Tarpojat kirjoittavat paperilapuille seuraavat lauseen aloitukset:
Minulle tärkeintä on…
Minulle on haastavaa kun…
Hauskinta mitä tiedän on…
Pelkään…
Minusta on vaikeaa…
Minusta on helppoa…
Suurin unelmani on…
Kaipaan…
Tulevaisuudessa haluan…
Itsessäni pidän eniten…
Olen partiolainen koska…
2. Tarpojat sekoittavat laput ja vetävät yhden lauseen alun kerrallaan esiin. Tarpojat pohtivat ensin hetken itsekseen miten jatkaisivat lausetta ja voivat myös kirjoittaa sen omalle paperilleen. Tämän jälkeen tarpojat keskustelevat vastauksistaan.
3. Keskustelun jälkeen tarpojat yrittävät löytää ne asiat mitkä ovat erityisen tärkeitä koko vartiolle.
4. Tarpojat ottavat kenkälaatikon tai vastaavan ja täyttävät sen esineillä, jotka kuvastavat joidenkin kysymysten vastauksia. Tarpojat saavat olla niin luovia kuin voivat: valokuvat, piirrokset, rakennelmat, valmiit esineet ynnä muut kelpaavat.
5. Tarpojat kirjoittavat lyhyen selityksen esineille ja laittavat selityksen mukaan laatikkoon.
6. Tarpojat sulkevat laatikon ja säilyttävät sitä kololla. Tarpojat päättävät päivämäärän, jolloin uskovat, etteivät enää muista mitä kaikkea laatikossa on. Sinä päivänä tarpojat järjestävät juhlan ja avaavat laatikon uudestaan. Tarpojat keskustelevat siitä ovatko heidän näkemyksensä muuttuneet siitä kun he tekivät laatikon.
Lähde: Scouterna

Tarpojat pujottelevat erivärisiä helmiä lankaan. Lanka kiinnitetään esimerkiksi huiviin, partiopaitaan tai ranteeseen. Eriväriset helmet symboloivat eri asioita. Helmen saa pujoitta langalle vasta kun mielessään on päättänyt mitä kyseinen väri itselle edustaa. Vastauksia ei ole tarkoitus kertoa toisille.
Vihreä: unelmat (Mistä unelmoit?)
Sininen: rauha (Milloin tunnet itseäsi tyyneksi ja vapaaksi?)
Punainen: rakkaus (Kenellä on paikka sydämessäni?)
Valkoinen: uskonto ja elämänkatsomus (Mihin uskot?)
Keltainen: ilo (Mikä tekee sinut iloiseksi?)
Musta: suru (Onko jotakin, minkä haluat jättää taaksesi?)
Tarpojat keskustelevat lopuksi siitä, miltä helminauhan tekeminen tuntui. Asiaan ja tuntemuksiin voi palata iltahiljentymisessä myös vasta muutaman viikon päästä.
Lähde: Scouterna

Hyvä-kirja: Tarpoja pitää jonkin aikaa Hyvä-kirjaa. Kirjaa voidaan pitää joko joka päivä tai tarpojakokousten yhteydessä. Kirjan sisältöä ei kuitenkaan tarvitse näyttää kenellekään. Kirjan pitoa varten tarvitaan tyhjä vihko. Joka sivu jaetaan kolmeen osaan: Hyvä, Kiitos ja Apua.
Hyvä: Hyvä -sanan alle tarpoja kirjoittaa kolme sellaista asiaa, jotka ovat olleet hyviä itsessä sinä päivänä. Tämä osa on tärkein, mutta monen mielestä vaikea. Tähän ei kuulu kirjoittaa kielteisiä lauseita, esimerkiksi "Oli hyvä, etten suuttunut Annalle". Asiat käännetään myönteiseen muotoon, esimerkiksi "Oli hyvä, että olin niin kärsivällinen". Tarpojat voivat auttaa toisiaan keksimällä hyviä ominaisuuksia esimerkiksi rohkeus, iloisuus, aktiivisuus, itsenäisyys, hyvä kaveri tai rehellisuus. On kuitenkin tärkeää, että tarpoja kirjoittaa kirjaan asioita, jotka hänen omasta mielestään ovat hyviä.
Kiitos: Kiitos –sanan alle tarpoja kirjoittaa kolme asiaa, joista hän on kiitollinen sinä päivänä. Kiitollisuus auttaa meitä näkemään ympäristömme ja pysähtymään. Kiitollisuus tekee meistä nöyriä. Kiitollisuus suojelee myös itsesääliltä. Kiitos, että aurinko paistoi tänään, kiitos, että voin hyvin, kiitos, että minulla on hyviä kavereita, kiitos kivasta partiokokouksesta, kiitos, että tämä päivä on ohi.
Apua: Monelle avun pyytäminen on vaikeata. Kun tarpoja kirjoittaa Apua (tai kaipaan) –otsikon alle, hän pyytää itseltään apua johonkin keskittymiseen. Jos tätä osaa kirjoittaa illalla, voi se toimia keinona päästää irti huomisen huolesta. Jos uskoo jumalaan, voi tämä toimia rukouksena. Tässäkin kohdassa vältetään kieltolauseita. Auta minua tuntemaan, että kelpaan. Auta minua selviämään matikankokeesta. Auta minua muistamaan onnitella Anttia. Auta minua uskaltamaan puhua Liisalle.

Lähde: Scouterna

Harjoitukseen tarvitaan tarpeeksi värikyniä ja paperia tai kuvalehtiä koko vartiolle. Aktiviteetti toimii parhaiten, jos se toteutetaan lyhyen kävelyretken aikana.

Vaihe 1: Tarpojat ottavat muistikirjan mukaan kävelylle lähiympäristöön tai
metsäretkelle. Matkan varrrella he piirtävät asioita, jotka muistuttavat heitä voimasta: esineitä, eläimiä, kasveja tms. Joku voi piirtää esimerkiksi muurahaisen koska pienestä koostaan huolimatta se pystyy kantamaan itseään suurempia esineitä.

Vaihe 2: Retken jälkeen tarpojien tehtävänä on piirtää oma voimasymbolinsa käyttäen muistikirjapiirroksia inspiraationa. Vartiojohtaja kertoo, että jokainen symboli on tärkeä ja ainutlaatuinen: tarkoitus on piirtää itselle merkityksellinen voimasymboli. Se voi edustaa asioita, jotka saavat tarpojat tuntemaan itsensä vahvoiksi ja voimakkaiksi, tai asioita, jotka inspiroivat heitä tekemään merkityksellisiä asioita, tai asioita, joihin he suhtautuvat intohimoisesti. Kun kaikki ovat valmiita, taropjat kertovat voimasymbolistaan vartiolle.

Vaihe 3: Vartio kokoaa symbolit yhteen ja luo niistä yhden yhteisen kuvan. Kuvassa symbolit voivat esiintyä yksittäin tai muodostaa ryhmän symbolin. Vartiojohtaja kertoo, että tämä yhteinen kuva edustaa sitä muutosta, jonka partiolaiset voivat yhteistyöllä saada aikaan omassa yhteisössään. Partiolaisten yhdistetyillä voimilla voi olla suuri vaikutus! Vartio keskustelee myös siitä, millainen vartion yhteinen vaikutus yhteisössä voi olla.
Lähde: Thinking Day 2018

Lisää vinkki

Lisää liite