Tarpoja oppii antamaan ja vastaanottamaan palautetta. Tarpojat oppivat havainnoimaan toisten tekemisiä ja antamaan palautetta.

Valikko

Suhde toiseen: Hyvä palaute


Tavoite:

Tarpoja oppii antamaan ja vastaanottamaan palautetta. Tarpojat oppivat havainnoimaan toisten tekemisiä ja antamaan palautetta.

Kuvaus:

Tarpoja harjoittelee palautteen antamista.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja suunnittelee aktiviteetin toteutuksen yhdessä luotsin kanssa. Luotsin kanssa on hyvä etukäteen miettiä, millainen toteutus vartiolle sopii. Vartionjohtaja ottaa selvää, millainen on hyvä palaute ja miten sitä annetaan sekä hankkii mahdolliset tarvikkeet toteutusta varten. Luotsin tehtävä: Luotsi keskustelee vartionjohtajan kanssa ennen aktiviteetin toteutusta palautteesta ja palautteen antamisesta. Luotsi auttaa pohtimaan mikä on vartiolle sopiva toteutustapa. Luotsi osallistuu tarvittaessa aktiviteetin toteutukseen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minäminä-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarpojat jakautuvat pareihin kokouksen alussa. Kokouksen lopussa tehtävänä on antaa toiselle mahdollisimman paljon hyvää palautetta siitä, mitä hän on tehnyt kokouksen aikana. Kun parista ensimmäinen on antanut toiselle palautetta, vaihdetaan rooleja. Tätä harjoitusta voi hyvin toistaa useamman kokouksen ajan. Kun tarpojat ovat harjaantuneet näkemään toisten panosta ja vahvuuksia, voidaan tehdä parinjako vasta kokouksen lopussa, jolloin tarpojat joutuvat tarkkailemaan kaikkien panosta kokouksen aikana. Lähde: Scouterna

Tarpoja opettelee olemaan hiljaa tilanteissa, joissa yleensä puhuu. Pohtikaa myös vaikenemista tilanteissa, joissa jotain toista esimerkiksi kiusataan. Onko vaikeneminen hiljainen hyväksyntä? Hiljaisuus voi myös olla palaute. Millainen on hiljainen palaute?

Jokaiselle vartion jäsenelle jaetaan kertakäyttölautanen, johon kirjoitetaan oma nimi. Lautaset laitetaan kiertoon ryhmässä. Jokainen kirjoittaa vähintään yhden positiivisen asian jokaisen lautaseen. Kun lautaset ovat kiertäneet kaikilla, palautuu ne omistajilleen. Lopuksi luetaan positiiviset asiat yhdessä ääneen. Lautasen toiselle puolelle voidaan kerätä kehittämiskohteita. Myös kehittämiskohteet on syytä käydä tarpojien kanssa läpi, jotta mikään ei jää kaihertamaan ja kaikki ymmärtävät, mitä heille kirjoitetut kehittämiskohteet käytännössä tarkoittavat. Palautelautasta voidaan käyttää johtamis- ja vastuutehtävien yhteydessä, jolloin tarpojalle jää kirjallinen palaute tehtävästä.

Vartio tekee oman palautelaatikon. Palautelaatikon tekoa varten tarvitaan pahvilaatikko ja koristelutarvikkeita. Vartio voi halutessaan tehdä laatikon myös puusta. Jokaisen koloillan jälkeen tai iltaisin retkillä, kukin vartion jäsen kirjoittaa yhden positiivisen palautteen ryhmän toiminnasta ja yhden kehittämiskohteen seuraavaa koloiltaa tai retkipäivää ajatellen. Palautteet käydään yhdessä vartionjohtajan johdolla läpi. Tarvittaessa myös luotsi voi auttaa palautteiden läpikäymisessä.

Vartio miettii yhdessä millaista on hyvä palaute. Mistä hyvä palaute koostuu? Missä tilanteissa ja miten palautetta tulisi antaa? Palautteen annon voi liittää esimerkiksi johtamis- tai vastuutehtävän yhteyteen.

Lisää vinkki

Liite