Tarpoja oppii uutta Suomen luonnossa elävistä kasveista ja eläimistä.

Tarpoja osaa ottaa huomioon omilla teoillaan metsien suojelun. Tarpoja kokee metsien suojelun myönteisenä asiana.
Suhde ympäristöön: Minä ja metsä
Tavoite:
Tarpoja osaa ottaa huomioon omilla teoillaan metsien suojelun. Tarpoja kokee metsien suojelun myönteisenä asiana.
Tiedot





Toteutusvinkit
2016-12-14 12:16:20
Vartio laatii tietolaatikon Suomen uhanalaisista lajeista. Mitkä Suomessa elävät lajit ovat joutuneet punaiselle listalle? Mikä on punainen lista? Vartio listaa mukaan keskeisimmät syyt miksi lajit ovat häviämässä.
2016-12-14 12:16:45
Vartio selvittää yhdessä esimerkiksi, paljonko Suomessa on aarnimetsää tai lehtoja? Vartio tekee piirustuksen valitsemastaan metsästä ja laittaa piirustukseen näkyviin myös löytämänsä faktat.
2016-12-14 12:17:09
Vartio etsii internetistä kirjoituksia/keskusteluja susien puolesta ja vastaan. Vartio tarkastelee, minkälaisia perusteluja susien säilyttämiseksi ja hävittämiseksi käytetään. Vartio laatii tekstien pohjalta mielipidekartan jossa erilaiset näkemykset tulevat esille. Vartio kirjoittaa karttaan suuremmalla tekstillä ne mielipiteet mitkä toistuvat useimmin ja pienemmällä ne mitkä harvemmin. Toiselle puolelle voidaan laittaa mielipiteet puolesta ja toiselle vastaan. Vartio tekee myös tietokortin sudesta eläinlajina.
2016-12-14 12:17:35
Mitä asiaa ja ohjeita uhanalaisilla lajeilla voisi olla ihmisille, jos ne pystyisivät kanssamme kommunikoimaan? Vartio etsii esimerkiksi WWF:n nettisivuilta tietoa eri lajien uhanalaisuuden syistä. Vartio tekee muutaman ruudun sarjakuvia eri lajien elämästä ja laittakaa ne jonnekin esille. Vartio voi myös kirjoittaa kirjeen ihmisille tämän uhanalaisen eläimen näkökulmasta. Uhanalaisista lajeista ja niiden elämästä voi tehdä runoja seuraavalla kaavalla: Unelmoin että xx, missä, mitä tekemässä, millä tavalla. Esimerkiksi: Unelmoin että olen susi, tunturikoivikon suojissa, lymyämässä, kenenkään näkemättä.
2020-06-15 05:04:27
Tehtävä: Ole hyvä naapuri uhanalaisille –huoneentaulu Tarvikkeet: WWF:n huoneentaulu (löytyy osoitteesta wwf.fi/opetusmateriaalit hakusanalla ”huoneentaulu”) Tässä aktiviteetissa tarpojat tutustuvat huoneentaulun sisältöön ja sanomaan. Voitte valita osan alla olevista aktiviteeteista tai tehdä kaikki, jos aikaa riittää.
- Tehkää huoneentaulussa mainitut asiat toisille tarpojille tutuiksi. Laatikaa jokaisesta kohdasta pienryhmissä esimerkiksi kuvitus, vetävä mainoslause tai tietoisku. Voitte esittää toimintaohjeet myös pikkunäytelminä muille, ja muut voivat koittaa arvata mitä ohjetta esitettiin.
- Etsikää jokaiseen huoneentaulun kohtaan joku käytännön esimerkki, elinympäristö tai laji, joka hyötyy tästä toimesta. Laatikaa askel askeleelta etenevä kaavio siitä, miten nämä toimet ovat yhteydessä kyseisen lajin elämään.
- Järjestäkää pieni kilpailu siitä, montako uutta vinkkiä kestävämpään elämään saatte laadittua aiheesta rajatussa ajassa.
- Ottakaa yksi taulun esittelemä toimintatapa kerrallaan työn alle ja toimikaa sen mukaan yksi viikko. Käykää tapaamisissa läpi kokemuksianne ja onnistumisianne viikon varrelta.
2020-06-15 05:04:28
Tehtävä: Minä ja metsä − vieraslajitalkoot Tarvikkeet: WWF:n Nuorten vieraslajitalkoo-opas (löytyy osoitteesta wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit hakusanalla ”vieraslajitalkoot”) Tässä aktiviteetissa tarpojat tutustuvat Suomen luonnosta löytyviin vieraslajeihin ja niiden leviämisen hillitsemiseen. Aktiviteetin tarkoituksena on, että tarpojat oppivat miksi vieraslajit voivat olla ongelma, miten niiden määrää voisi hillitä, ja mitä tarpojat voivat tehdä luonnon ja ympäristön hyväksi. Kaikki nämä asiat ovat kuvattuina nuorten vieraslajitalkoo-oppaassa, joita voi tilata, tulostaa ja lukea WWF:n nettisivuilta. Luotsin tehtävänä on selittää, mitä vieraslaji-käsite tarkoittaa. Tämän jälkeen tarpojat järjestävät itse vieraslajitalkoot ja hävittävät talkoo-oppaan avulla haitallista vieraslajia valitsemaltaan alueelta. Luotsin avustuksella tarpojat kysyvät ensimmäiseksi maanomistajan lupaa, jotta he voivat luvan kanssa talkoilla. Hyvä talkoopaikka voi olla lajista riippuen esimerkiksi lähiniitty, -ranta tai -tienvarsi. Vinkki: WWF
Lisää vinkki