Tarpoja osaa tehdä eettisiä valintoja ruuanhankinnassa. Tarpoja tietää, mistä ruoka tulee ja miten eri ruuat eroavat toisistaan.

Valikko

Suhde ympäristöön: Minä ja ruokamaailma


Tavoite:

Tarpoja osaa tehdä eettisiä valintoja ruuanhankinnassa. Tarpoja tietää, mistä ruoka tulee ja miten eri ruuat eroavat toisistaan.

Kuvaus:

Tarpoja tekee ruokaa erilaisista ruoka-aineista. Tarpoja vertailee eri lailla kasvatettuja ruokia keskenään.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: arjen-taidot kestava-kehitys ruuanlaitto
Kesto:
Kasvatustavoitteet: terveys-ja-turvallisuus toisten-kunnioittaminen Vastuu elinympäristöstä yhteiskunnallinen-vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja etsii sopivat reseptit ja selvittää, mistä raaka-aineet löytyvät. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa reseptien ja raaka-aineiden hankinnassa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minäminä-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Vartio selvittää, mitä on lähiruoka ja mistä sitä saa. Vartio tutkii tuleeko lähiruoka kalliimmaksi, kuin se mitä normaalisti ostatte. Vartio tekee ruokaa lähiruuasta ja ei-lähiruuasta. Onko maussa eroa?

Vartio tutustuu luomu- ja biodynaamiseen ruokaan. Mitä se on ja mistä sen tunnistaa? Vartio tekee luomuaineista ruokaa. Vertailun vuoksi vartio voi tehdä saman aterian ei-luomu aineista. Onko maussa eroa?

Vartio tutustuu eri maiden ruokiin ja pitää teemaillan jonkin tietyn maan ruokakulttuuriin liittyen. Vartio tekee maalle tyypillistä ruokaa ja pukeutuu maan kulttuuriin mukaan. Vartio etsii tietoa, miten kyseisen maan ruoka tuotetaan. Tuotetaanko ruoka mielestänne eettisesti? Vartio pohtii millaista olisi asua kyseisessä maassa. Minkälaisia kulttuurisia ristiriitoja mahdollisesti tulisi vastaan? Millaiset ovat lasten oikeudet maassa? Millaisia uutisia löydätte valitsemastanne maasta?

Vartio ottaa selvää mitä tarkoitetaan reilun kaupan tuotteilla. Mitä hyötyä niiden ostamisesta on? Kuka hyötyy? Vartio maistelee erilaisia Reilun kaupan tuotteita ja tekee niistä ruokaa.

Nykypäivän ruoassa on paljon "E-koodeja". Vartio jakautuu pienempiin porukoihin ja kisailee lähikaupassa siitä montako eri E-koodia vartio pystyy ostamaan 2:lla eurolla 10:ssä minuutissa.
Vartio löytää jälkikäteen googlaamalla, mitä e-koodit tarkoittavat. Kun merkitykset ovat selvinneet, vartio keskustelee siitä mitä myönteisiä ja mitä kielteisiä asioita lisäaineet tuovat meidän ruokaamme.

Lähde: KFUK-KFUM spejder

Vartio jakautuu pienempiin ryhmiin. Jokaisen ryhmän tehtävänä on etsiä mielenkiintoinen kansainvälinen ruokaresepti ja ostaa kyseiseen ateriaan tarvittavat ainekset. Ryhmät valmistavat eri ruokalajit ja lopuksi kaikki pääsevät maistamaan kaikkien makuja.

Lisää vinkki

Lisää liite