Tarpoja osaa tehdä eettisiä valintoja ruuanhankinnassa. Tarpoja tietää, mistä ruoka tulee ja miten eri ruuat eroavat toisistaan.

Valikko

Suhde ympäristöön: Minä ja ruokamaailma


Tavoite:

Tarpoja osaa tehdä eettisiä valintoja ruuanhankinnassa. Tarpoja tietää, mistä ruoka tulee ja miten eri ruuat eroavat toisistaan.

Kuvaus:

Tarpoja tekee ruokaa erilaisista ruoka-aineista. Tarpoja vertailee eri lailla kasvatettuja ruokia keskenään.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys Ruuanlaitto
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus Toisten kunnioittaminen Vastuu elinympäristöstä Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja etsii sopivat reseptit ja selvittää, mistä raaka-aineet löytyvät. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa reseptien ja raaka-aineiden hankinnassa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minäminä-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Mikä yhdistää ruokaa ja ympäristöongelmia? Jokainen listaa mielestään kolme suurinta ympäristöongelmaa, minkä jälkeen vartio koostaa näistä kolme koko vartion mielestä merkittävintä ympäristöongelmaa. Tämän jälkeen vartio tekee toisen lista ruoka-aineista, joita syötiin lounaalla. Tarkoituksena on etsiä yhteyksiä listojen välille. Voidaan joko aloittaa ruoka-aineksista ja miettiä, mitä niiden tuottamiseen on tarvittu ja jatkaa ympäristövaikutuksiin, tai voidaan edetä ympäristöongelmista ja niiden syistä kohti ruoka-aineita. Esimerkkejä ruoantuotantoon liittyvistä ympäristöongelmista:

  • ilmastonmuutos (erityisesti eläinperäiset tuotteet, riisi ja kasvihuonekasvikset. Lähes kaikella ruualla jokin yhteys.)
  • luonnon monimuotoisuuden väheneminen (maatalous valtaa alaa esimerkiksi lajirikkailta sademetsiltä, ilmastonmuutos uhkaa monia lajeja)
  • vesistöjen rehevöityminen (maanviljely/karjatalous ravinnehuuhtoutumien kautta)
  • vesipula (maissa joissa niukat vesivarat ja viljelykset vaativat keinokastelua)

Vartio arvioi eri ruoka-annosten vastuullisuutta ja hiilijalanjälkeä Pallon paras ruoka -korttipelin avulla. Kortit voi myös tilata WWF:n Tilattavat materiaalit -sivulta.

Mitä herkullista kasviksista voi valmistaa? Tutustukaa netin tarjoamiin reseptisivustoihin. Mikä on houkuttelevin kasvisruoka, jonka löydätte? Mitä herkullisia soijasta, pavuista tai linsseistä valmistettuja ruokalajeja löydätte?Löydättekö ilmastoystävällisempiä versioita tutuista ruokalajeista?

Vartio laatii vastuullisen ruokailijan vinkkilistan, johon valitaan viisi merkittävintä ja itselle toteuttamiskelpoisinta vinkkiä vähemmän ympäristöä kuormittavaan ruokailuun. Lista voidaan julkaista esimerkiksi lippukunnan lehdessä tai sosiaalisessa mediassa. Tietoa voi etsiä esimerkiksi WWF:n ruokaoppaasta tai lihaoppaasta.

Vartio jakautuu pienempiin ryhmiin. Jokaisen ryhmän tehtävänä on etsiä mielenkiintoinen kansainvälinen ruokaresepti ja ostaa kyseiseen ateriaan tarvittavat ainekset. Ryhmät valmistavat eri ruokalajit ja lopuksi kaikki pääsevät maistamaan kaikkien makuja.

Nykypäivän ruoassa on paljon "E-koodeja". Vartio jakautuu pienempiin porukoihin ja kisailee lähikaupassa siitä montako eri E-koodia vartio pystyy ostamaan 2:lla eurolla 10:ssä minuutissa. Vartio löytää jälkikäteen googlaamalla, mitä e-koodit tarkoittavat. Kun merkitykset ovat selvinneet, vartio keskustelee siitä mitä myönteisiä ja mitä kielteisiä asioita lisäaineet tuovat meidän ruokaamme. Lähde: KFUK-KFUM spejder

Vartio ottaa selvää mitä tarkoitetaan reilun kaupan tuotteilla. Mitä hyötyä niiden ostamisesta on? Kuka hyötyy? Vartio maistelee erilaisia Reilun kaupan tuotteita ja tekee niistä ruokaa.

Vartio tutustuu eri maiden ruokiin ja pitää teemaillan jonkin tietyn maan ruokakulttuuriin liittyen. Vartio tekee maalle tyypillistä ruokaa ja pukeutuu maan kulttuuriin mukaan. Vartio etsii tietoa, miten kyseisen maan ruoka tuotetaan. Tuotetaanko ruoka mielestänne eettisesti? Vartio pohtii millaista olisi asua kyseisessä maassa. Minkälaisia kulttuurisia ristiriitoja mahdollisesti tulisi vastaan? Millaiset ovat lasten oikeudet maassa? Millaisia uutisia löydätte valitsemastanne maasta?

Vartio tutustuu luomu- ja biodynaamiseen ruokaan. Mitä se on ja mistä sen tunnistaa? Vartio tekee luomuaineista ruokaa. Vertailun vuoksi vartio voi tehdä saman aterian ei-luomu aineista. Onko maussa eroa?

Vartio selvittää, mitä on lähiruoka ja mistä sitä saa. Vartio tutkii tuleeko lähiruoka kalliimmaksi, kuin se mitä normaalisti ostatte. Vartio tekee ruokaa lähiruuasta ja ei-lähiruuasta. Onko maussa eroa?

Lisää vinkki

Liite