Tarpoja osaa tehdä esineen erilaisia tekniikoita ja materiaaleja käyttäen. Tarpoja oppii uuden tavan tehdä koriste- tai käyttöesineitä.

Valikko

Teen itse käsillä


Tavoite:

Tarpoja osaa tehdä esineen erilaisia tekniikoita ja materiaaleja käyttäen. Tarpoja oppii uuden tavan tehdä koriste- tai käyttöesineitä.

Kuvaus:

Tarpoja tekee käsityön erilaisia materiaaleja ja tekniikoita käyttäen.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Kädentaidot Luovuus
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hankkii tarvittavat materiaalit sekä mahdollisia työohjeita ja valmiita ideoita. Vartionjohtaja huolehtii työturvallisuudesta ja pyytää jotakuta aikuista opettamaan uuden taidon. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa suunnittelemaan aktiviteetin toteutuksen ja auttaa hankkimaan materiaalit aktiviteettia varten.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minäminä-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio tekee seinästä muistiinpano- ja ilmoitustaulun magneettimaalilla. Ensin seinä puhdistetaan ja paikataan lattiasta kattoon, jonka jälkeen seinän annetaan kuivua. Magneettimaalin lisääminen on hidasta, joten projekti on pitkä. Jokaisen kokouksen alussa voi esim. lisätä uuden kerroksen maalia (n. 3-5 kertaa). Magneettimaalipinnan voi myöhemmin (vaikka osittain) päällemaalata liitutaulumaalilla.

Tarpoja kunnostaa tai korjaa, jonkin vanhan esineen, joka on hänelle merkityksellinen. Kyseessä voi olla esimerkiksi rikkoutunut koru, vanha lelu tai vaate. Samalla on hyvä pohtia, miksi kukin on valinnut juuri kyseisen esineen. Miksi se on merkityksellinen? Miksi sitä ei ole halunnut hävittää? Mitä tunteita se herättää, kun esine on kuin uusi?

Vartio tekee käyttöesineen valitsemastaan materiaalista. Pannunalusen voi tehdä esimerkiksi koivukiekoista, jotka hiotaan ja liimataan aluslevyyn. Kiekot voi halutessaan koristella kolvilla. Kankaanpainannalla voi tehdä itselleen esimerkiksi partioaiheisen tyynyliinan.

Vartio opettelee neulomaan tai virkkaamaan. Matonkuteista virkkaamalla saa tehtyä pannunalusia tai erilaisia koreja. Erilaisia ohjeita löytyy helposti internetistä. Tarpojat voivat myös tehdä yhteisen tilkkupeiton. Mikäli tarpojat ovat ennenkin virkanneet tai neuloneet kannattaa ottaa joku hieman haastavampi työ. Neulomisen ohessa voi myös tutustua huovuttamiseen.

Vartio tekee helpon taontatyön nuotiota ja kiveä käyttäen. Tuote voi olla esimerkiksi amppelikoukku tai koru. Vartio huomioi paloturvallisuuden sekä tarvittavat suojavaatteet, kuten paksut lämpöä eristävät hanskat sekä suojalasit. Taottavan metallin kannattaa olla melko ohutta, jotta nuotion lämpö riittää takomiseen. Työkaluja kannattaa pohtia yhdessä kalustonhoitajan kanssa.

Vartio värjää nahkaa, lankaa tai kangasta luonnosta kerätyillä materiaaleilla. Mustikka, koivu, sipuli yms. antavat hienoja värejä lankoihin ja kankaisiin. Kannattaa huomioida, että värjäämiseen ja materiaalin kuivumiseen tarvitaan paljon aikaa sekä puhdasta vettä. Vartio tekee vuolukivestä puukkoa ja muita työkaluja hyödyntäen koriste-esine, kuten esimerkiksi saunaan kiukaalle laitettava löylytuoksukipon tai korun. Vuolukiveä voi kysyä esimerkiksi hautakiviveistämöiltä.

Lisää vinkki

Liite