Tarpoja oppii erilaisia viestinnän muotoja ja osaa käyttää niitä hyvien tapojen mukaisesti. Tarpoja ymmärtää tekijänoikeudet julkaistessaan omia ja muiden tekemiä juttuja.

Valikko

Viestintä


Tavoite:

Tarpoja oppii erilaisia viestinnän muotoja ja osaa käyttää niitä hyvien tapojen mukaisesti. Tarpoja ymmärtää tekijänoikeudet julkaistessaan omia ja muiden tekemiä juttuja.

Kuvaus:

Tarpoja osaa kertoa itsestään tai vartiostaan kirjeen, videon, kuvan tai äänen avulla. Tarpoja opettelee erilaisia tapoja käyttää julkaisuja hyödykseen.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Luovuus Vaikuttaminen Viestintä Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja suunnittelee aktiviteetin toteutuksen ja hankkii tarvittavat välineet aktiviteetin tekemiseen. Tarvittaessa hän pyytää luotsin apua suunnitteluun ja toteutukseen. Vartionjohtajan on hyvä muistaa, että kaikille esiintyminen ei ole mieleistä tekemistä. Vartionjohtaja rohkaisee ja kannustaa vartion ujoimpia osallistumaan ja tarvittaessa hillitsee aktiivisempia vartion jäseniä antamaan tilaa hiljaisemmille. Luotsin tehtävä: Luotsi tukee vartionjohtajaa aktiviteetin suunnittelussa ja toteutuksessa. Tarvittaessa hän osallistuu aktiviteetin toteutukseen vartionjohtajan apuna.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minäminä-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio katsoo yhdessä jonkun tai joitakin Koitos-sarjan jaksoista. Jaksoista löytyy tietoa sivustolta www.partio.fi/nyt/koitos/. Vartio valitsee jonkun jaksoissa nähdyn tehtävän ja kokeilee sitä itse. Vartio kuvaa kokeilustaan oman videon ja julkaisee sen esimerkiksi lippukunnan kanavalla.

Patrullen bekantar sig med hur man använder en videokamera och övar olika filmningstekniker t.ex. med telefonen. Spejarscouterna kan göra en video som visar för deras vänner om något som berör den egna scoutingen, t.ex. ett bra evenemang, tävlingar, utfärder eller läger. Den färdiga videosnutten kan patrullen skicka till en spejarscoutpatrull i grannkåren eller till sin egen vänkår. Spejarscouterna kan också visa filmen för sådana kompisar som ännu inte är med i scouterna. Patrullen kan delta med sin film i någon aktuell filmutmaning, eller utmana de övriga spejarscoutpatrullerna i regionen på tävling. 

Vartio kirjoittaa omasta retkestään tai leiristään jutun partiopiirin tai lippukunnan lehteen tai paikallislehteen. Juttuun voi lisätä tilanteeseen sopivia kuvia, joita voi ja saa julkaista. Kuvan on hyvä olla mukaansatempaava ja aiheeseen sopiva. Millainen on mukaansatempaava kuva? Vartio tarkastelee ottamiaan kuvia ennen julkaisua ja pohtii voiko kuvan julkaista. Sopiiko kuva yhteen tekemänne jutun kanssa?

Vartio tekee äänitteen ja kuuntelee omaa ääntään. Kuulostaako ääni mielestänne samalta? Vartio voi tehdä myös kuunnelman tai tarinan, joka äänitetään. Ääni voi olla puhuttua, soitettua tai muuten itse tuotettua. Äänen avulla voi tehdä esimerkiksi seikkailijajoukkueelle salapoliisitaitomerkkiin sopivan visan, jossa seikkailijat yrittävät arvata kuulemansa perusteella, mitä äänessä tapahtuu. Äänimaailman suunnittelun jälkeen voidaan lisätä repliikkejä ja lopuksi äänittää tilanne.

Vartio tutustuu videoiden käyttöön ja harjoittelee erilaisia kuvaustekniikoita esim. kännykällä. Vartio voi kuvata ystävilleen esittelyvideon jostakin omaan partiotoimintaan liittyvästä, esimerkiksi mieluisesta tapahtumasta, kisoista, retkestä tai leiristä. Valmiin tuotoksen vartio voi lähettää naapurilippukunnan tarpojavartiolle tai omalle ystävyyslippukunnallenne. Vartio voi esittää tai julkaista videon myös ei-vielä partiolaisille ystävilleen. Vartio voi osallistua videolla johonkin ajankohtaiseen kuvaushaasteeseen tai haastaa alueensa muut tarpojavartiot kisaan.

Vartion jäsenet esittelevät itsensä kuvilla. Kuvien avulla voidaan myös pohtia, millaisena toiset näkevät minut. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Vartio ottaa kuvia erilaisista eleistä ja ilmeistä ja tulkitsee niitä. Millaisen kuvan voin julkaista toisesta? Millaisen kuvan voin julkaista itsestäni? Mihin kuvat menevät, kun laitan ne internettiin. Tärkeää on, että tarpoja ymmärtää, että kerran internettiin laitettua kuvaa ei saa koskaan täysin poistettua. Ohjeita valokuvien julkaisemiseen ja nettikäyttäytymiseen löytyy helposti netistä.

Vartio kirjoittaa kirjeen valitsemalleen vastaanottajalle. Se voi olla ystävyyslippukunta tai naapurilippukunnan tarpojavartio. Kirjeen voi kirjoittaa myös esimerkiksi presidentille, lippukunnanjohtajalle tms. Vartio päättää syyn kirjeen kirjoittamiselle ja mitä kirjeessä halutaan vastaanottajalle kertoa. Kirjeen aihe voi nousta ajankohtaisesta asiasta tai koskea vaikka vartion retken tapahtumaa.

Lisää vinkki

Liite