Tarpoja tunnistaa syitä ennakkoluulojen ja syrjinnän taustalla.

Valikko

Yksi tästä pelistä pois!


Tavoite:

Tarpoja tunnistaa syitä ennakkoluulojen ja syrjinnän taustalla.

Kuvaus:

Tämä paussi sopii hyvin KITT:iin eli koko ikäkauden tarpojatapaamiseen.

Johtaja liimaa tarran jokaisen osallistujan otsaan siten, etteivät he näe, minkä värisen tarran saavat. Tarpojien tehtävänä on muodostaa ryhmiä toisten samanväristen kanssa. Leikin aikana ei saa puhua, vaan on tultava toimeen ei-verbaalisella kommunikaatiolla.

Lopuksi johtaja auttaa vartiota käsittelemään harjoituksen herättämiä tunteita ja ajatuksia. Miltä tuntui, kun tarpoja kohtasi ensimmäistä kertaa jonkun, jolla on samanvärinen tarra? Miltä tuntui siitä, jolla oli erilainen tarra kuin kenelläkään muulla? Yrittivätkö tarpojat auttaa toisiaan löytämään oman ryhmän? Entä mihin eri ryhmiin jokainen kuuluu tämän harjoituksen ulkopuolella? Kuuluuko joku esimerkiksi jalkapallojoukkueeseen, luokkaan, kerhoon tai seurakuntaan? Voiko kuka tahansa tulla mukaan näihin ryhmiin? Ketkä ovat omassa yhteiskunnassamme niitä, jotka jäävät ulkopuolelle?

Lähde: www.alli.fi/monikulttuurisuus/kasikirja/

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kolo
Kesto 10 min
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Toisten kunnioittaminen
Johtajan tehtävä: Johtaja varaa tarvittavat välineet, esimerkiksi 16:lle 4 sinistä, 4 punaista, 4 keltaista, 3 vihreää ja yksi valkoinen, outo tarra. Johtaja harkitsee huolellisesti, kuka saa valkoisen tarran. Johtaja voi halutessaan ja tarpeen mukaan manipuloida ryhmien koostumusta, mutta osallistujat eivät saisi huomata sitä. Tarpojat saavat mieluummin uskoa, että tarrat on jaettu sattumanvaraisesti. Tätä harjoitusta voidaan myös käyttää jäänsärkijänä, jolla osallistujat jaetaan ryhmiin seuraavia harjoituksia varten. Tällöin johtaja voi jättää yksittäisen tarran käyttämättä. Ryhmiin voidaan myös hakeutua niin, että jokaisessa ryhmässä on korkeintaan yksi samanvärinen ihminen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaverit ja kiusaaminen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lisää vinkki

Liite