Tarpoja ymmärtää ensivaikutelman merkityksen ja tunnistaa ennakkoluuloja.

Valikko

Ensivaikutelma


Tavoite:

Tarpoja ymmärtää ensivaikutelman merkityksen ja tunnistaa ennakkoluuloja.

Kuvaus:

Johtaja pyytää leikkijöitä istumaan ympyrään ja antaa kullekin yhden paperiarkin, johon on liimattu jonkin henkilön kuva. Tarpojan tehtävänä on katsoa kuvaa ja kirjoittaa ensivaikutelmansa henkilöstä sivun alaosaan. Sen jälkeen paperin alaosa taitetaan niin, että se, mitä he ovat kirjoittaneet, jää piiloon. Paperi ojennetaan seuraavalle ringissä. Jokainen tarpoja katsoo toista kuvaa ja kirjoittaa jälleen ensivaikutelmansa paperin alaosaan juuri käännetyn taitteen yläpuolelle. Paperi taitetaan uudelleen ja ojennetaan jälleen seuraavalle. Kierrosta jatketaan, kunnes paperit ovat kiertäneet ympyrän, ja jokainen on nähnyt jokaisen arkin. Tämän jälkeen paperit avataan taitteista ja ensivaikutelmat luetaan ääneen.

Vartio keskustelee esivaikutelmista esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:

  • Mihin piirteisiin ensivaikutelmat perustuivat?
  • Mitä ero ensivaikutelmissa ilmeni? Entä mitä yhteneväisyyksiä?
  • Mistä ensivaikutelma muodostuu?

Jokainen voi myös kuvailla ja kertoa, milloin itsellä on ollut täysin väärä ensivaikutelma toisesta henkilöstä tai asiasta. Lähde: Allianssi

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kolo
Taitoalueet Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 15min
Kasvatustavoitteet Toisten kunnioittaminen
Johtajan tehtävä: Johtaja valitsee lehdistä kuvia ihmisistä, joilla on mielenkiintoiset, erilaiset tai huomiota herättävät kasvot. Hän leikkaa kasvot ja liimaa ne paperin yläosaan jättäen paljon tyhjää tilaa alapuolelle. Jokainen osanottaja tarvitsee yhden arkin. Lisäksi jokainen tarvitsee kynän. Johtaja kertoo tehtävän ohjeet ennen kuin aloitetaan. Saattaa olla hyödyllistä osoittaa, minne leikkijöiden tulisi kirjoittaa ja kuinka taittaa paperin alaosa piiloon. Paperien annetaan kiertää melko rivakasti, koska osallistujat eivät saa miettiä ensivaikutelmaa liian kauan. Kuuluisien ihmisten ja julkisuuden henkilöiden kuvia ei kannata valita, vaan laaja valikoima ihmisiä, jotka edustavat eri ikäkausia, kulttuureita, etnisiä ryhmiä ja ihmisiä, joilla on lahjakkuuksia, vammoja tai vastaavia. Johtajan tehtävänä on pitää huolta, että keskustelussa ei arvostella toisten mielipiteitä vaan todellisia kommentteja jostakusta. Mitä tapahtui sen seurauksena? Mitä tämä leikki paljasti meistä? Tarpoja huomaa, että se, mitä ensimmäisenä näkee, voi olla hyvin harhaanjohtavaa. Ensimmäiset vaikutelmat ovat tärkeitä. On niin helppoa tehdä vääriä yhteenvetoja ihmisistä, joita ei tunne.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Moninaisuus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lisää vinkki

Liite