Tarpoja hallitsee veneenohjaajakurssille (VOK) pääsyyn vaadittavat meripartiotaidot.

Valikko

Meripartioaktiviteetti: Navigointi


Tavoite:

Tarpoja hallitsee veneenohjaajakurssille (VOK) pääsyyn vaadittavat meripartiotaidot.

Kuvaus:

Tarpojat harjoittelevat reimareiden tunnistamista päivällä ja yöllä. Tarpojat opettelevat yleisimmät merikarttamerkit.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Vesillä
Taitoalueet Suunnistus Vesillä liikkuminen
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja kertaa ensin itse opeteltavat asiat niin että osaa opettaa ne tarpojille. Vartionjohtaja hankkii paikalle tarvittavat kartat ja muut tarvikkeet. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa oppimaan tai kertaamaan ensin itse tarpojille opetettavat asiat. Luotsi auttaa vartionjohtajaa keksimään sopivia harjoituksia.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarpojat harjoittelevat merikarttamerkkejä merimerkkiradalla. Vartio rakentaa saatavilla olevista materiaaleista merimerkkiradan. Tarpojat jakautuvat pareihin. Toinen parista peittää silmänsä ja toinen on ”ruorimies”, joka ohjaa ”alusta” pitäen kiinni olkapäistä. Vartio voi sopia, että ensin jokainen osallistuva pari saa kokeilla vapaasti rataa ja tämän jälkeen kokeilla, mikä pari selviää radasta esimerkiksi vähimmillä virheillä. Lähde: Satahanka

Reimarien harjoitteleminen yöolosuhteissa onnistuu eri väristen heijastimien avulla. Ulos voidaan rakentaa rata, jossa tarpojat yksin tai yhdessä selvittävät radan reimarien avulla oikein. Yöharjoitukseen voi luotsi tai muu näppärä partiojohtaja rakentaa myös oikeassa tahdissa vilkkuvia valoja. Harjoituksia on hyvä elävöittää tarinoilla venematkasta.

Reimareita voi harjoitella piirtämällä niitä paperille ja piirtämällä muodostuneeseen karttaan veneen oikean reitin. Reimareiden oikeaa ohittamissuuntaa voi harjoitella myös ulkona valmiiksi tehtyjen väritettyjen keppien avulla.

Merikarttamerkkejä voi piirtää itse tehdylle kartalle lähialueen vesistöstä ja miettiä samalla missä kohdassa karttaa niitä tarvittaisiin.

Merikarttamerkkejä voi opetella esimerkiksi dominon tai muistipelin avulla siten, että toisessa lapussa tai palikan toisessa päässä lukee merikarttamerkin nimi ja sille pitää löytää vastaava symboli.

Lisää vinkki

Liite