Tarpoja osaa suunnitella ja valmistaa terveellisen aterian retkiolosuhteissa.

Valikko

Retkiruoka


Tavoite:

Tarpoja osaa suunnitella ja valmistaa terveellisen aterian retkiolosuhteissa.

Kuvaus:

Tarpoja pohtii hyvän retkiruuan ominaisuuksia ja harjoittelee suunnittelemaan retkelle toimivan aterian. Hän valmistaa aterian itse retkiolosuhteissa.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka: metsä
Taitoalueet: Retkeily Ruokakulttuuri
Kesto: 3h
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde terveys-ja-turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja antaa vinkkejä hyvistä retkiruokavaihtoehdoista sekä opettaa tarvittaessa ruuanvalmistusvälineiden käyttöä. Vartionjohtaja huolehtii paikalle tarvittavat välineet ja ruuat. Luotsin tehtävä: Luotsi antaa vinkkejä hyvistä retkiruokavaihtoehdoista sekä kertoo omista kokemuksistaan. Tarvittaessa luotsi opettaa ruuan valmistusta retkikeittimellä tai nuotiolla.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Tarpoja suunnittelee ja toteuttaa parinsa kanssa viikonloppuretkelle mahdollisimman terveellisen aterian, jolla myös tulee toimeen koko viikonlopun ajan. Tarpojat miettivät sopivan aterian etukäteen koloillassa ja käyvät yhdessä vartion kanssa ennen retken alkua ostamassa tarvittavat ainekset lähikaupasta. Tavoitteena on että tarpoja oppii, että terveellisyys ei aina tarkoita korkeaa hintaa. Retken aikana tarpoja vastaa yhdessä parinsa kanssa ruuan valmistuksesta tai sen ohjeistamisesta muille vartion jäsenille.

Ateria nuotiolla. Tarpojavartio järjestää retken, jonka aikana ruuat valmistetaan nuotiolla. Tarpojat miettivät ruokalistan etukäteen koloillassa ja mahdollisuuksien mukaan huolehtivat yhdessä myös ostosten tekemisestä. Tavoitteena on, että tarpoja huomaa nuotion toimivan myös ruuanvalmistuskeinona retkikeittimen sijaan. Vartionjohtajan ja luotsin tehtävänä on tarvittaessa etukäteen esitellä erilaisia välineitä (folio, halsteri, lauta) nuotioruuan valmistamiseen ja huolehtia siitä, että aktiviteetin tekemisessä ei pitäydytä vain makkarassa, vaan laajennetaan ruoanlaittotaitoja.

 

Esimerkkejä helpoista nuotioruuista:

Nuotioperunat ja sipulit

isoja perunoita ja sipuleita

kermaviiliä, yrttimaustetta, voita, savulihaa...

Perunat ja sipulit laitetaan nuotion hiillokselle. Niiden annetaan olla noin puoli tuntia (tai lämmöstä riippuen enemmän tai vähemmän aikaa) kunnes kasvikset ovat kypsiä. Kypsyyttä voidaan kokeilla tikulla: jos tikku tunkeutuu perunaan mutta pysyy puhtaana ulos vedettäessä, ovat perunat kypsiä. Peruna halkaistaan päältä ja sen sisälle laitetaan täytettä (lihaa tms.), mausteita ja kermaviiliä. Peruna syödään kuoresta. Sipulin voi syödä sellaisenaan lisukkeena. Nuotioperunoiden ja -sipulien kanssa sopii hyvin nuotiomakkara. Se valmistetaan kuten uunimakkara: makkaraan tehdään viilto, viilto täytetään juustolla, ketsupilla ja/tai sinapilla, makkara kääräistään folioon ja laitetaan kypsymään hiillokselle.

Paistetut munat paahtoleivässä

pala paahtoleipää

kananmuna

margariinia

(foliota)

Valmistus litteällä kivellä

Litteä tasainen kivi pestään ennen käyttöä ja voidellaan margariinilla. Jokainen ruokailija kovertaa paahtoleipäänsä reilun kokoisen kolon keskelle. Leipä asetetaan kuuman sileän kiven päälle nuotion reunaan ja siihen rikotaan varovasti kananmuna. Leivän alle voidaan myös laittaa foliopala ja nostaa reunat ylös, niin kanamuna pysyy varmasti leivän keskellä eikä valu kiveä pitkin.

Omenakaurapaistos foliossa

5 - 6 omenaa kuorittuna ja lohkottuna

50 g margariinia

sokeria

1-2 dl kaurahiutaleita

(vaniljakastiketta)

Margariini sulatetaan foliossa. Sulatettuun margariiniin lisätään kaurahiutaleita ja hieman sokeria, kunnes seos on kiinteää. Omenalohkot ladotaan folion päälle ja päälle ripotellaan voi-kauraseos. Folio suljetaan tiukaksi nyytiksi ja kypsennetään nuotiolla noin puoli tuntia. Lisäkkeeksi sopii vaniljakastike.

Retkiruuan kuivaus. Vartio tutustuu ruuan kuivaukseen uunin tai kuivurin avulla. Vartio pohtii, mitä tulee huomioida ruuan kuivaamisessa ja miettii myös, mitä hyötyä on kuivata retkiruuat itse. Vartio suunnittelee sellaiset vaellusruoat, joissa voidaan käyttää valmiiksi kuivattuja raaka-aineita tai joissa ruoka kuivataan itse etukäteen ja toteuttaa retken valitsemallaan ruokalistalla. Retkiruoan kuivauksesta löytyy lisää tietoa muun muassa Reppu-kirjasta.

Retkiruuan valinta. Tarpoja ostaa ja valmistaa esimerkiksi 2 eurolla mahdollisimman terveellisen ja ravitsevan aterian. Vartionjohtaja ja luotsi auttavat valitsemaan järkevän kokoisen rahasumman. Harkinnan mukaan se voi olla 5€/4hlö tai vaikka 10€/6hlö. Oleellista on miettiä pienellä rahalla mihin se kannattaa sijoittaa, jotta ruoka on mahdollisimman ravitsevaa ja riittoisaa.

Lippukuntalehteen retkiruokatesti. Vartio tekee lippukuntalehteen retkiruokatestin. Vartio suunnittelee testin ja vertailee siinä eri retkiruokien ominaisuuksia retkellä. Vartio voi keskittyä esimerkiksi välipalapatukoihin, nuotioruokiin tai itse kuivattuihin aterioihin. Testissä arvioitavia asioita voivat olla esimerkiksi säilyvyys, murenevuus, ravitsevuus, terveellisyys, paino ja hinta.

Luonnonantimet. Vartio kerää luonnosta marjoja, sieniä tai kasveja ja valmistaa niistä aterian tai aterian osan. Vartio voi valmistaa esimerkiksi marjoista kiisseliä tai rahkaa. Retkiruokien mausteena voi puolestaan käyttää esimerkiksi katajanmarjoja, ruoholaukkaa, ruohosipulia ja teehen koivun, mustikan, sianpuolukan, juolukan, vadelman tai mesiangervon lehtiä sekä kanervan kukkaversoja ja ajuruohoa. Syyskaudella sienet sopivat keiton tai kastikkeen joukkoon.

Esimerkkejä luonnonantimista valmistetuista ruuista:

Tee

Teen valmistukseen sopivat esimerkiksi katajan versot, mustikan, vadelman, koivun ja metsämansikan lehdet sekä katajan, männyn tai kuusen havut.

Tee lehdistä syntyy seuraavalla tavalla:

Hiostus: Lehdet puhdistetaan ja niiden annetaan nahistua pari tuntia.
Säilytys: Lehdet kierretään rullalle ja rullat laitetaan tiiviisti kannelliseen tölkkiin. Tölkin annetaan olla pari päivää aurinkoisella ikkunalaudalla. Näin lehdet muuttuvat ruskeiksi ja saavat voimakkaamman aromin.
Kuivatus: Lehdet laitetaan uunin pellille voipaperille. Kosteus poistuu lehdistä miedolla lämmöllä. Kuivat lehdet hienonnetaan sormissa. Tee kannattaa säilyttää tiiviissä purkissa ja käyttää tavallisen teen tapaan. Erilaisia makuja saa sekoittamalla eri kasveja.

Tee havuista syntyy nopeasti seuravalla tavalla:

Vesi kiehautetaan ja siihen laitetaan muutama havunoksa muutamaksi minuutiksi. Juoman voi nauttia kylmänä tai lämpimänä.

Leskenlehtilevite

1 dl leskenlehtiä

1 porkkana

2 rkl öljyä

pari tippaa sitruunamehua

Lehdet hienonnetaan, porkkana raastetaan ja aineet sekoitetaan keskenään. Tuotetta voi käyttää voileivällä levitteen sijasta.

Nokkoskeitto

Nokkoset kiehautetaan vedessä, joka kaadetaan lopuksi pois. Nokkoset hakataan pieneksi veitsellä ja laitetaan takaisin kattilaan kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Liemeen voi laittaa myös kasvisliemikuution. Keittoon lisätään lopuksi loraus maitoa. Keitetty kananmuna kruunaa annoksen.

Retkiruokaa retkikeittimellä. Tarpojavartio suunnittelee toimivan ruokalistan oman vartion tai lippukunnan tarpojien retkelle. Vartionjohtaja ja luotsi auttavat suunnittelussa ja muistuttavat tarpojia esimerkiksi elintarvikkeiden säilyvyyteen ja terveellisyyteen liittyvistä tekijöistä. Tarpoja valmistaa retkellä ruokaa retkikeittimellä, kämpän ruoanlaittovälineillä tai lippukunnan leirikeittövarusteilla, kuten kaasukeittimellä. Jos tarpojalla ei ole aiempaa kokemusta retkikeittimen tai muun välineistön käytöstä, niin häntä pitää opastaa siinä. Hyvä idea on laittaa kokeneempi tarpoja kokkaamaan kokemattoman kanssa. Tärkeää on myös, että jokainen pääsee kokeilemaan ruoanlaittoa itse. Ensimmäisillä kerroilla ruoan kannattaa olla jotain yksinkertaista, kuten nakkirisottoa tai vastaavaa.

 

Esimerkkejä helpoista resepteistä:

 

Nopea makkaramakaronipata (4 annosta)

8 dl vettä

liha- tai kasvisliemikuutio

3 dl makaronia

1-2 sipulia

400 g lenkkimakkaraa

1 pss pakasteherneitä

1/2 dl tomaattisosetta

yrttimaustetta esimerkiksi basilikaa

 

Kiehuvaan veteen lisätään lihaliemikuutio, makaronit ja silputtu sipuli. Ruokaa keitetään 5 minuuttia.
Sekaan lisätään kuutioitu makkara ja pakasteherneet ja keitetään edelleen 5 - 10 minuuttia.
Lopuksi ruoka maustetaan ja nautitaan.

Jauhelihakeitto (3 - 4 annosta)

1 l vettä

lihaliemikuutio

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

5 perunaa

250 g sika-nautajauhelihaa

ripaus suolaa, pippuria ja paprikajauhetta

1 pss herne-maissi-paprikaa

 

Ensimmäiseksi jauheliha ruskistetaan ja maustetaan suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.
Vesi kiehautetaan kattilassa ja kiehuvaan veteen lisätään lihaliemikuutio.
Lohkoiksi pilkotut sipulit ja viipaloidut valkosipulit lisätään kattilaan.
Kuoritut ja paloitellut perunat lisätään kattilaan ja niiden annetaan kiehua hiljalleen.
Kun perunat ovat lähes kypsiä, lisätään jauheliha ja annetaan keiton kiehua hetki.
Lopuksi lisätään herne-maissi-paprika-pussi ja annetaan keiton kiehua hiljalleen vielä pari minuuttia.
Ennen tarjoilua keittoa maistetaan ja lisätään tarvittaessa suolaa.

Vartio jakautuu kahtia. Toinen puoli vartiosta tekee pussiruokaa, loput tekevät samaa ruokaa oikeista raaka-aineista. Vartio vertailee ja pisteyttää molemmat vaihtoehdot ja toteaa, kumpi aterioista voittaa (kokkausaika, maku, ravintosisältö, ulkonäkö, hinta, ja niin edelleen). Vartio pohtii molempien vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia. Kumpaa vartio tekee seuraavalla retkellä?

Tarvikkeet:
- ruoanlaittovälineet
- raaka-aineet valmistettavaan ruokaan
- sammutuspeite

Lähde: Roihu

Vartio tekee pataleipää nuotiolla. Erilaisia pataleivän reseptejä löytyy netistä. Leivän kypsentämiseen menee noin 30 minuuttia. Pataa kannattaa muistaa käntää pari kertaa kypsentämisen aikana, jotta leipä kypsyisi tasaisesti.

Lisää vinkki

Lisää liite