Tarpoja pärjää vaelluksella. Hän osaa huolehtia hygieniastaan, suojautua sääolosuhteilta ja pieniltä vammoilta retkiolosuhteissa.

Valikko

Suhde itseen: Hyvinvointi retkellä


Tavoite:

Tarpoja pärjää vaelluksella. Hän osaa huolehtia hygieniastaan, suojautua sääolosuhteilta ja pieniltä vammoilta retkiolosuhteissa.

Kuvaus:

Tarpoja oppii, miksi omasta hygieniasta on huolehdittava myös retki- ja vaellusolosuhteissa. Henkilökohtainen hygienia tarkoittaa: iho, hiukset, intiimialueet, vaatteet (erityisesti sukat ja alusvaatteet), käymälähygienia sekä ruokahygienia. Tarpoja harjoittelee suojautumaan auringolta ja kylmältä sekä välttymään hiertymiltä. Hän oppii myös, miksi nestettä pitää juoda riittävästi. Tarpoja opettelee kerrospukeutumisen ja toimivien vaellusvaatteiden salat.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Ensiapu Itsestä huolehtiminen Retkeily
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Teemat Kiusaaminen Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja opettelee vaelluksilla pärjäämiseen liittyvät asiat itse tai pyytää koloiltaan mukaan jonkun kokeneemman vaeltajan. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa kokeneen vaeltajan löytämisessä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Parhaiten varusteiden merkityksen ymmärtää käytännön kokeilussa. Vartio järjestää retken, jossa se vertailee erilaisia varusteita vaellusvarusteina. Yksi vartion jäsen voi pukeutua vaikkapa collegeasuun, toinen puolestaan viimeisen päälle retkeilyasuun. Tarkoituksena on kartoittaa, mikä materiaali toimii parhaiten ja miksi. Myös jalkineiden, päähineiden ja hanskojen testaaminen on myös paikallaan. Luotsin tehtävänä on huolehtia turvallisuudesta, jottei testaamista ei viedä liian pitkälle oman terveyden uhalla.

Hiertymien ja rakkojen ehkäisy on tärkeää retkeä ja vaellusta suunniteltaessa. Vartio tutustuu käytännössä rakkojen ehkäisymenetelmiin ja niiden hoitoon. Rakot ja hiertymät paranevat yleensä itsestään. On tärkeää puhdistaa vamma-alue hyvin, esimerkiksi antiseptisellä puhdistusaineella tai kädenlämpöisen juoksevan veden alla. Rakkoa ei tarvitse puhkaista. Iho rakon päällä suojaa tulehdukselta. Jos rakko puhkeaa, iho puhdistetaan ja suojataan huolellisesti. Suojaamaton iho tulehtuu herkästi. Suojaamiseen sopii erityiset erikoislaastarit ja keinoihot. Jos rakko tai hiertymä on hyvin suuri, suojaamiseen sopii myös puhdas taitos, joka kiinnitetään teipillä tai kiinnityssiteellä. Erikoislaastari ja keinoiho suojaavat ihoa lialta ja bakteereilta pitäen haavan puhtaana. Iho paranee ja uusiutuu laastarin alla.

Vartio selvittää, miten vaatteita kyllästetään ja vahataan. Jos tarpojilta löytyy jo vaelluskenkiä tai kyllästystä vaativia vaatteita, voi koloillassa järjestää jalkine- ja vaatehuoltoillan, jossa varusteille annetaan oikeaoppinen huolto.

Vartio testaa erilaisia vaatemateriaaleja ja niiden ominaisuuksia. Parhaiten eri materiaaleja saa testattua tositoimissa vaelluksella, mutta myös koloillan aikana voi testata esimerkiksi vaatteiden tuulenpitävyyttä ja ominaisuuksia märkinä.  Vartio testaa käytännössä, miten luonnonmateriaalit (villa, puuvilla, pellava) toimivat kuivana ja märkänä sekä vertaavat niitä keinokuituihin (polyester jne.). Aktiviteetin ei ole tarkoitus kannustaa varustelukierteeseen vaan ennemminkin tuoda esille tarkoituksenmukaisen vaatetuksen valitseminen partioretkille. Alusasuja, välikerrosta ja teknisiä kuoriasusteita sekä vahattuja puuvillakankaita vertailemalla tarpojat saavat omakohtaista kokemusta, jota tarvitaan myöhemmin pitkäaikaisempia retkivarusteita hankittaessa.

Tarpojat tutkivat eri lähteistä, miten auringon säteily vaikuttaa ihoon. Tietoa löytyy esimerkiksi Terveyskirjaston sivulta. Tarkoitus on selvittää, että auringon ultraviolettisäteilyn (UV) tavallisin haittavaikutus on auringonpolttama. Vain lyhytaaltoiset UVB-säteet polttavat, mutta ne myös ruskettavat. Pitkäaaltoiset UVA-säteet ruskettavat mutta eivät polta. Samalla voidaan etsiä tietoa siitä, millaista säteily parhaillaan on kolon alueella tai tulevissa retkimaastoissa.

Lisää vinkki

Liite