Tarpoja harjoittelee pakkaamaan retkelle oikeat varusteet. Hän harjoittelee retkeilyvarusteista huolehtimista.

Tarpoja osaa retkeillä ja liikkua kaikkina vuodenaikoina ja erilaisissa olosuhteissa. Tarpoja myös tuntee retkeilyvarusteet ja pakkaustekniikat. Hän tietää, että kaikkea ei tarvitse ostaa aina uutena.
Suhde itseen: Omat varusteet
Tavoite:
Tarpoja osaa retkeillä ja liikkua kaikkina vuodenaikoina ja erilaisissa olosuhteissa. Tarpoja myös tuntee retkeilyvarusteet ja pakkaustekniikat. Hän tietää, että kaikkea ei tarvitse ostaa aina uutena.
Tiedot




Toteutusvinkit
2017-01-02 12:49:09
Oikeiden varusteiden pakkaus. Tarpojavartio tai tarpojat pareittain tekevät vaelluksen varustelistan. Se miettii, millaiset varusteet ovat hyviä vaelluksella. Vartionjohtaja voi ottaa kokoontumiseen mukaan painavan ja huonosti pakatun rinkan. Vartion tehtävänä on pakata rinkka järkevämmin ja poistaa sieltä turhat tavarat. Vaihtoehtoisesti voidaan tehdä kuva rinkasta ja laittaa sinne asioita paperilappuina.
2017-01-02 12:49:39
Retkivarustekoulutus seikkailijoille. Tarpoja pitää pienessä ryhmässä seikkailijoille kokouksen osan tai rastin aiheesta vaellusvarusteet ja niiden pakkaaminen.
2017-01-02 12:50:00
Minimivarusteet. Vartio suunnittelee mahdollisimman kevyen vaellusvarustuksen, joka kuitenkin kattaa kaiken välttämättömän. Vartionjohtaja voi tuoda kokoukseen malliksi normaalit vaellusvarusteet. Vartion tehtävänä on miettiä, miten varusteita voisi keventää. Voisiko jotain jättää pois tai ottaa yhteisesti? Vartio voi listata parhaat kevennyskikat ja tehdä niistä vaikkapa mainoksia kolon seinälle tai lippukunnan lehteen.
2017-01-02 12:50:22
Kengät ja rinkka kuntoon. Tarpoja opettelee säätämään rinkan itselleen sopivaksi. Apua säätöihin voi saada esimerkiksi partiokaupoista. Tarpoja huolehtii vaellusjalkineistaan vaelluksen jälkeen. Hän kuivattaa ja puhdistaa kengät sekä huolehtii kenkien hoito-ohjeen mukaisesta kyllästyksestä.
2017-01-02 12:50:46
Lamput, päällysvaatteet, makuupussi ja -alusta kuntoon vaellukselle. Tarpoja tarkistaa lamppujen, rinkan, makuupussin ja -alustan tai muun vastaavan kunnon ennen vaellusta ja korjaa niitä tarvittaessa. Ohjeita korjaukseen ja paikkaukseen löytyy esimerkiksi tuotteen valmistajien nettisivuilta. Sieltä voi tarkistaa myös esimerkiksi ohjeen makuupussin pesemiselle.
2017-01-02 12:51:07
Pyykkäys kotona ja luonnossa. Tarpoja pesee ja kuivattaa omat varusteensa oikein sekä kotona että retkellä. Tarpoja pesee pyykkiä myös retkiolosuhteissa luontoystävällisellä pesuaineella. Hän kertaa, mihin pesuvesi kaadetaan luonnossa.
2017-01-02 12:51:30
Kikkapussi. Tarpojavartio pohtii, mitkä ovat kriittisiä varusteita retkellä ja miten niiden mahdollinen rikkoutuminen voidaan hallita. Vartio tekee jokaiselle oman kikkapussin, jossa on tärkeimmät välineet varusteiden korjaamiseksi retkellä. Se miettii, mitä kikkapussissa pitäisi olla. Mukana on hyvä olla ainakin vahvaa lankaa, ilmastointiteippiä, neula, hakaneuloja, liimaa, rautalankaa, irtohihnoja jne. Hiihtovälineiden korjaukseen kannattaa varata siteisiin sopivia ruuveja, vararemmit ja mahdollisesti varakärki. Ahkiossa mukana kulkevien vara-aisojen lisäksi mukaan pakataan varanaru, varanarulukko ja -koukku sekä ylimääräisiä kiinnitysremmejä. Katkenneen sauvan tai aisan voi korjata nopeasti halkaistulla alumiiniputkella, jonka molemmat päät kiristetään korjattavan putken ympärille letkunpidikkeillä.
Lisää vinkki