Tarpoja osaa retkeillä ja liikkua kaikkina vuodenaikoina ja erilaisissa olosuhteissa. Tarpoja myös tuntee retkeilyvarusteet ja pakkaustekniikat. Hän tietää, että kaikkea ei tarvitse ostaa aina uutena.

Valikko

Suhde itseen: Omat varusteet


Tavoite:

Tarpoja osaa retkeillä ja liikkua kaikkina vuodenaikoina ja erilaisissa olosuhteissa. Tarpoja myös tuntee retkeilyvarusteet ja pakkaustekniikat. Hän tietää, että kaikkea ei tarvitse ostaa aina uutena.

Kuvaus:

Tarpoja harjoittelee pakkaamaan retkelle oikeat varusteet. Hän harjoittelee retkeilyvarusteista huolehtimista.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Retkeily Talous
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja etsii etukäteen tietoa varusteiden huoltamisesta tai pyytää tarvittaessa paikalle retkeilykonkarin. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa tarvittaessa. Luotsin tehtävänä on huolehtia siitä, etteivät tarpojien mahdolliset kotien varallisuudesta johtuvat erot varusteissa aiheuta kenellekään kiusallisia hetkiä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kikkapussi. Tarpojavartio pohtii, mitkä ovat kriittisiä varusteita retkellä ja miten niiden mahdollinen rikkoutuminen voidaan hallita. Vartio tekee jokaiselle oman kikkapussin, jossa on tärkeimmät välineet varusteiden korjaamiseksi retkellä. Se miettii, mitä kikkapussissa pitäisi olla. Mukana on hyvä olla ainakin vahvaa lankaa, ilmastointiteippiä, neula, hakaneuloja, liimaa, rautalankaa, irtohihnoja jne. Hiihtovälineiden korjaukseen kannattaa varata siteisiin sopivia ruuveja, vararemmit ja mahdollisesti varakärki. Ahkiossa mukana kulkevien vara-aisojen lisäksi mukaan pakataan varanaru, varanarulukko ja -koukku sekä ylimääräisiä kiinnitysremmejä. Katkenneen sauvan tai aisan voi korjata nopeasti halkaistulla alumiiniputkella, jonka molemmat päät kiristetään korjattavan putken ympärille letkunpidikkeillä.

Pyykkäys kotona ja luonnossa. Tarpoja pesee ja kuivattaa omat varusteensa oikein sekä kotona että retkellä. Tarpoja pesee pyykkiä myös retkiolosuhteissa luontoystävällisellä pesuaineella. Hän kertaa, mihin pesuvesi kaadetaan luonnossa.

Lamput, päällysvaatteet, makuupussi ja -alusta kuntoon vaellukselle. Tarpoja tarkistaa lamppujen, rinkan, makuupussin ja -alustan tai muun vastaavan kunnon ennen vaellusta ja korjaa niitä tarvittaessa. Ohjeita korjaukseen ja paikkaukseen löytyy esimerkiksi tuotteen valmistajien nettisivuilta. Sieltä voi tarkistaa myös esimerkiksi ohjeen makuupussin pesemiselle.

Kengät ja rinkka kuntoon. Tarpoja opettelee säätämään rinkan itselleen sopivaksi. Apua säätöihin voi saada esimerkiksi partiokaupoista. Tarpoja huolehtii vaellusjalkineistaan vaelluksen jälkeen. Hän kuivattaa ja puhdistaa kengät sekä huolehtii kenkien hoito-ohjeen mukaisesta kyllästyksestä.

Minimivarusteet. Vartio suunnittelee mahdollisimman kevyen vaellusvarustuksen, joka kuitenkin kattaa kaiken välttämättömän. Vartionjohtaja voi tuoda kokoukseen malliksi normaalit vaellusvarusteet. Vartion tehtävänä on miettiä, miten varusteita voisi keventää. Voisiko jotain jättää pois tai ottaa yhteisesti? Vartio voi listata parhaat kevennyskikat ja tehdä niistä vaikkapa mainoksia kolon seinälle tai lippukunnan lehteen.

Retkivarustekoulutus seikkailijoille. Tarpoja pitää pienessä ryhmässä seikkailijoille kokouksen osan tai rastin aiheesta vaellusvarusteet ja niiden pakkaaminen.

Oikeiden varusteiden pakkaus. Tarpojavartio tai tarpojat pareittain tekevät vaelluksen varustelistan. Se miettii, millaiset varusteet ovat hyviä vaelluksella. Vartionjohtaja voi ottaa kokoontumiseen mukaan painavan ja huonosti pakatun rinkan. Vartion tehtävänä on pakata rinkka järkevämmin ja poistaa sieltä turhat tavarat. Vaihtoehtoisesti voidaan tehdä kuva rinkasta ja laittaa sinne asioita paperilappuina.

Lisää vinkki

Liite