Tarpoja osaa selviytyä suomalaisessa luonnossa haastavammissakin olosuhteissa.

Valikko

Suhde itseen: Survival


Tavoite:

Tarpoja osaa selviytyä suomalaisessa luonnossa haastavammissakin olosuhteissa.

Kuvaus:

Tarpoja harjoittelee vaihtoehtoisia keinoja toimia luonnossa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Retkeily Turvallisuus
Kesto viikonloppu
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja varaa paikalle tarvittavat välineet. Hän perehtyy itse aktiviteetin aiheeseen riittävästi etukäteen tai pyytää paikalle jonkun asiaa paremmin tuntevan. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on auttaa tarvikkeiden hankinnassa. Luotsi vastaa aktiviteettien toteutuksen turvallisuudesta erityisesti majoituttaessa hätämajoitteissa ja juotaessa itse puhdistettua vettä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Majoite riu'uista: Tähän aktiviteettiin tarvitaan maanomistajan lupa. Vartio valitsee paikan, jossa on kaksi puuta 1,5–2 m etäisyydellä. Vartio kiinnittää riu’un puiden väliin noin metrin korkeudella. Vartio kiinnittää noin viisitoista ohuempaa riukua pääriukuun. Riukujen toinen pää on maassa. Riukujen pitää olla niin pitkiä, että vartiolaiset mahtuvat nukkumaan niiden alle. Tämän jälkeen vartio etsii vielä viisitoista riukua lisää ja kiinnittää niitä poikittain edellisiin riukuihin, jotta muodostuu verkko. Verkkoon kiinnitetään oksia. Oksien päälle laitetaan havuja, lehtiä tms., joiden päälle laitetaan vielä toinen kerros oksia. Lähde: Det Danske Spejderkorps

Väliaikainen kantoväline. Vartio valmistaa kantovälineen, jolla pystyy kantamaan yhden henkilön tarvikkeet. Tarvikkeina kantovälineessä voi käyttää esimerkiksi narua ja sekä notkeaa riukua. Vartio testaa kantolaitetta lyhyellä vaelluksella.

Selviytymiseväät. Tarpojat pohtivat etukäteen, mistä ruoasta saa nopeasti ja tehokkaasti energiaa ja mistä puolestaan saa jaksamista pitkäksi aikaa. Vartio voi vertailla eri ruokien energiamääriä, painoa ja koostumusta esimerkiksi kauppareissulla tai nyyttikesteissä. Vartio voi myös valmistaa itse energiapatukoita vaellukselle.

Vedenkulutus retkellä. Tarpoja arvioi etukäteen tarvittavan veden määrän retkellä ja mittaa päivän ajan vedenkulutustaan. Lisäksi vartio miettii, kantaako se veden mukaan retkelle vai hankitaanko se jostain muualta. Tarpoja vertaa veden kulutusta kotona ja retkellä sekä pohtii, paljonko puhdasta juomavettä kuluu vesivessassa, suihkussa tai kylvyssä. Tavoitteena on, että tarpoja oppii arvioimaan, paljonko vettä tarvitaan vaelluksella tai retkellä henkilöä kohden ja hahmottaa, kuinka paljon kulutamme vettä arkena. Vartio selvittää myös, paljonko ihmisen tulee juoda päivän aikana vaelluksella kesällä ja talvella.

Veden puhdistaminen. Vartio tutkii lähiseudun tai retkipaikan vesikohteita ja miettii, onko niiden vesi juomakelpoista. Vartio selvittää kartalta, mistä vesi tulee. Se voi myös halutessaan etsiä lähteen tai sulattaa lunta. Vartio oppii tunnistamaan juomakelpoisen veden ja tietää, miksi kaikkia vesiä ei voi juoda sellaisenaan.  Kun vartio on valinnut puhtaalta vaikuttavan vesilähteen, se puhdistaa vettä esimerkiksi keittämällä, vedenpuhdistustableteilla tai -tipoilla tai itse tehdyllä suodattimella. Jos vartio kokeilee eri puhdistustapoja tai kerää vettä eri paikoista, se voi vertailla veden makua, hajua ja näköä. Luotsi varmistaa, että aktiviteetti tehdään turvallisesti. Vartionjohtaja varaa paikalle riittävästi kattiloita tai retkikeittimiä sekä joditabletteja tai muita vastaavia vedenpuhdistustarvikkeita. Vartio voi myös tehdä lyhyen vaelluksen, jonka aikana kaikki juomavesi hankitaan harkitusti luonnosta. Huomiota on kiinnitettävä veden puhtauteen ja puhdistusmenetelmään.

Survivalkompassi. Tarpojat harjoittelevat määrittämään ilmansuunnat ilman kompassin apua. Ilmansuunnat voidaan määrittää esimerkiksi analogisen kellon avulla. Tapa 1: Katso kellonaika 24 tunnin järjestelmän mukaan (esim. klo 18). Jaa kellonaika kahdella (esim. 18/2 = 9). Aseta kellotaulu siten, että jakolaskussa saatu luku osoittaa aurinkoon (esim. 9 osoittaa aurinkoon). Pohjoinen sijaitsee nyt kello kahdentoista suunnassa. Tapa 2: Aseta kello siten, että tuntiviisari osoittaa aurinkoon. - Päivällä (klo. 6-18) etelä on tuntiviisarin ja kahdentoista puolivälissä, sillä puolella jossa kulma tuntiviisarin ja kahdentoista välillä on pienempi. - Yöllä pohjoinen löytyy samasta paikasta. Vartio voi myös rakentaa itse kompassiin neulan avulla. Tähän tarvitaan neulan lisäksi magneetti ja pieni vesiastia. Neula magnetisoidaan vetämällä sitä tavallisen kestomagneetin päällä samaan suuntaan toistakymmentä kertaa. Neula asetetaan kellumaan vesiastiaan joko pintajännityksen varaan, tai jonkun muun kelluvan esineen päälle (esim. lehti). Tämän jälkeen odotetaan kunnes neula asettuu pohjois-etelä suuntaan. Myös luonnonmerkit auttavat pohjoisen määrittämisessä. Vartio voi tutkia eri luonnonmerkkejä, joista voi päätellä, missä pohjoinen on. Tällaisia ovat muun muassa puun eteläpuolella olevat tiheämmät ja tuuheammat oksat ja koivun tuohi sekä leveämmät vuosirenkaat. Jäkälä puolestaan kasvaa parhaiten kivien eteläpuolella ja sammal pohjoispuolella. Aurinko paistaa puolen päivän maissa etelästä.

Survivalkit. Vartio suunnittelee ja kokoaa vartiolle selviytymispakkauksen. Vartio pohtii etukäteen, mitä asioita tarvitaan luonnossa selviytymiseen. Ensiaputarvikkeiden lisäksi mukaan tarvitaan myös muita tarvikkeita majoitteen, tulen ja ruoan tekemiseen. Retkeilykirjoista löytyy erilaisia mallipakkauksia. Pakkaus voi sisältää esimerkiksi säänkestävästi pakatut tulitikut, kengännauhat, pari irtoremmiä, vedenpuhdistustabletteja, neulan ja lankaa, mato-ongen kohon siimalla ja painolla, muutaman jigin, valotikkuja, hiilitabletteja ja ruokaensiapupaketin, jossa on nopeita hiilihydraatteja sisältäviä eväitä. Jokainen vartion jäsen valmistaa itselleen vesitiiviin pussin, johon listaan valitut tarvikkeet laitetaan tulevia retkiä varten.

Hätämajoite. Vartio tekee hätämajoitteen retkellä mukana olevilla varusteilla ja luonnonmateriaaleja apuna käyttäen. Hätämajoitteen voi tehdä esimerkiksi sadeviitasta tai kevytpeitteestä käyttäen apuna narua, köyttä, kirvestä tai lapiota. Vartio voi myös valmistaa nukkumiskelpoisen yöpymispaikan vain valmiita suojia, kuten kivenkoloja, puiden suojaa tai lumikinosta hyödyntäen. Jos vartio kaipaa yöpymiseen haastetta, se voi kokeilla majoittumista ilman makuupussia ja makuualustaa. Tavoittena on, että tarpoja tietää, mitkä ovat hyvän majoitteen perusominaisuudet. Hätämajoitteita on esitelty tarkemmin Reppu-kirjassa.

Lisää vinkki

Liite