Tarpoja tunnistaa retken turvallisuutta uhkaavia tekijöitä ja osaa ennaltaehkäistä niitä. Hän osaa toimia ensiapua vaativissa tilanteissa myös silloin, kun ensiapuvälineitä tai nopeaa apua ei ole saatavilla.

Valikko

Suhde toiseen: Turvallisuus retkellä


Tavoite:

Tarpoja tunnistaa retken turvallisuutta uhkaavia tekijöitä ja osaa ennaltaehkäistä niitä. Hän osaa toimia ensiapua vaativissa tilanteissa myös silloin, kun ensiapuvälineitä tai nopeaa apua ei ole saatavilla.

Kuvaus:

Tarpoja oppii ehkäisemään ja hoitamaan retkellä esiintyviä vammoja. Hän myös opettelee huomaaman etukäteen retken turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä, jotta niihin voidaan yhdessä puuttua.

Aktiviteetti on paras järjestää retken yhteydessä, jolloin opitut taidot tulevat heti testatuiksi tositoimissa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä
Taitoalueet Ensiapu Turvallisuus
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Teemat Kiusaaminen Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajan tulee opetella koulutettavat asiat itse huolella etukäteen tai pyytää koloillan vetäjäksi jotakuta lippukunnan ensiapuosaajaa. Vartionjohtaja varaa paikalle harjoittelua varten esimerkiksi voiteita, tukisiteitä ja rakkolaastareita. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on huolehtia siitä, että jokainen saa turvallisesti harjoitella ensiavun antoa. Luotsi auttaa tarvittaessa vartionjohtajaa löytämään sopivan vetäjän ensiapua opettamaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio tekee retkestä ilmoituksen lippukunnanjohtajalle. Jotta partiovakuutus olisi voimassa, on lippukunnanjohtajan tiedettävä kaikista lippukunnan ryhmien retkistä. Vartio ilmoittaa retken kohteen, mukana olevat henkilöt ja retken alustavan ohjelman.

Tarpoja tutustuu luonnon tarjoamiin lääkintämahdollisuuksiin ja saa kokemusta väliaikaisista ensiapuvälineistä. Tehokkaita haavayrttejä ovat piharatamo, poimulehti, kehäkukka, siankärsämö ja punahattu (echinacea). Tarpojat voivat retkellä kokeilla puhdistaa haavan tai naarmun näistä tehdyllä yrttiuutteella, jota voi tiputtaa myös laastariin tai siteeseen. Pikkuhaavan hoitoon sopii tuore piharatamon lehti, jonka lehteä tulee hieroa tai kaulita niin, että sen pinta kostuu. Hoitoon käyvät myös siankärsämön lehdet, kehäkukan kukinnot ja kehäkukkavoide. Kehäkukkavoide on tehokas myös hiertymien hoidossa.

Vartionjohtaja pyytää retken aikana yllättäen tarpojia kertomaan, missä vartio sillä hetkellä on ja miten kyseiseen paikkaan on helpointa opastaa ensiavun ammattilaiset. Asiaa voidaan harjoitella myös tutkimalla, miten koordinaatit löytyvät puhelimesta.

Vartio opettelee muutamia perushierontatapoja lihassärkyjen helpottamiseksi sekä perusvenytyksiä, joita on hyvä tehdä ennen vaellusta ja sen aikana.

Tarpoja tutustuu erilaisiin loukkaantuneen kuljetusasentoihin ja kokeilee niitä käytännössä. Esimerkiksi vatsakipuinen kuljetetaan jalat koukussa ja hengitysvaikeuksista kärsivä puoli-istuvassa asennossa. Vartio harjoittelee kuljettamaan potilasta. Vartio harjoittelee kultatuolia, palomiesotetta, reppuselkää ja lentokonetta. Vartio voi myös rakentaa paarit ja kantaa niillä potilasta 300 metrin matkan metsässä yhdessä koko vartion kanssa. Tilapäispaarit voi tehdä esimerkiksi makuualustasta, paidasta, makuupussista, kalaverkosta, takeista, rinkoista tai repuista, köydestä ja vöistä. Tietoa loukkaantuneen kuljettamisesta löytyy esimerkiksi Reppu-kirjasta. Luotsin tehtävänä on huolehtia turvallisuudesta aktiviteetin aikana.

Tarpoja opettelee tunnistamaan mahdollisen murtuman oireet ja harjoittelee lievittämään potilaan kipua lastoittamalla murtuneen raajan kuljetuksen ajaksi. Aktiviteetti kannattaa toteuttaa metsässä käyttäen sieltä löytyviä materiaaleja hätälastoitukseen. Johtaja voi käyttää apunaan murtumakuvia, joista voi opetella murtuman visuaalista tunnistamista.

Vartionjohtaja esittää tarpojille erilaisia vaelluksen aikana mahdollisia retkeilijän ensiapua vaativia tilanteita. Tarpojien tehtävänä on selvittää, miten kyseiset vammat pystytään ehkäisemään etukäteen ja miten niiden sattuessa on syytä toimia. Tarpojat voivat etsiä vastauksia kysymyksiin netistä tai haastatella jotakuta konkariretkeilijää, jolla on kokemusta asiasta.

Lisää vinkki

Liite