Tarpoja tietää, miten metsästyskausi vaikuttaa retkeilyyn maastossa. Tarpoja ymmärtää, mistä metsästyksessä on kyse.

Valikko

Suhde yhteiskuntaan: Metsästyksen perusteita


Tavoite:

Tarpoja tietää, miten metsästyskausi vaikuttaa retkeilyyn maastossa. Tarpoja ymmärtää, mistä metsästyksessä on kyse.

Kuvaus:

Tarpoja tutustuu metsästyksen periaatteisiin ja metsästysseurojen toimintaan. Hän opettelee tunnistamaan yleisimpiä riistaeläimiä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Luonto Retkeily Yhdistystoiminta
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on tutustua etukäteen metsästyksen periaatteisiin tai kutsua koloiltaan mukaan joku metsästyksen harrastaja. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on ottaa yhteyttä paikalliseen metsästysseuraan tai riistanhoitoyhdistykseen ja sopia yhteistyöstä aktiviteetin tekemisessä. Luotsin tehtävänä on huolehtia siitä, että vierailija tai vierailukohde tietää, mikä on tarpojien aktiviteettien tavoitteena.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Riistaruokaa. Tarpojavartio opettelee tuntemaan Suomen yleisimmät riistaeläimet ja maistaa vähintään kahta eri riistaruokaa. Lisäksi vartio valmistaa hienon illallisen, jossa käytetään suomalaista riistaa tai marjoja tai molempia. Helpohkoja riistaruokia ovat esimerkiksi poronkäristys, jauhelihamureke sekä erilaiset lihakeitot.

Metsästäjän tutkinto. Tarpojavartio opettelee tunnistamaan eri eläimiä, niiden jälkiä ja jätöksiä ja tietää, kuinka ne erottaa samannäköisistä lajeista. Tarpoja myös selvittää, minkälaiset aseet on tarkoitettu minkäkin eläimen kaatoon ja miksi. Lajituntemusta voi opetella kirjojen ja nettisivujen lisäksi pyytämällä paikallista riistayhdistystä auttamaan harjoittelussa. Osoitteesta www.riista.fi löytyy metsästäjäntutkinnon harjoitustehtäviä, sekä teoria- että kuvan tunnistustehtäviä. Tavoitteena on, että tarpoja tietää, kuinka voi halutessaan suorittaa metsästäjän tutkinnon ja mitä siihen kuuluu.

Vartio tutustuu metsästysseuran ohjauksessa siihen, kuinka päätetään, mikä eläin kaadetaan, ja ottaa selvää, kuinka paljon suurriistan kaatolupia lähialueella myönnetään. Tietoa metsästysajoista ja kaatoluvista löytyy muun muassa sivulta riista.fi. Tavoitteena on, että tarpoja tietää, miksi riistakantaa pitää harventaa. Lisäksi vartio pitää vartion tai ikäkauden sisäisen ammuntaharjoituksen ilma-aseilla metsästysseuran tai muiden aikuisten ohjauksessa.

Vartio tutustuu suomalaisiin riistaeläimiin. Eläimiin voidaan tutustua esimerkiksi pyytämällä paikallista metsästysharrastajaa kertomaan alueen eläimistöstä ja lajien tuntomerkeistä sekä niille tyypillisestä käyttäytymisestä. Jos mahdollisuutta vieraaseen ei ole, voi vartio tutustua esimerkiksi sivustoon riista.fi, joka on Suomen Riistakeskuksen ylläpitämä sivusto metsästäjille ja riistanhoitajille.

Vartio tutustuu (partio)retkeilyä koskeviin ohjeisiin metsästyskaudella. Vartio voi esimerkiksi kutsua metsästystä harrastavan henkilön vieraaksi koloiltaan ja pyytää häntä kertomaan kokemuksistaan.

Vartio vierailee paikallisen metsästysseuran luona. Vierailun aikana vartio auttaa metsästysseuraa esimerkiksi eläinten ruokinnassa viemällä ohjeiden mukaan ruokaa eläinten ruokintapaikalle. Samalla vartio voi tutustua riistapeltoon ja sen toimintaperiaatteisiin. Vartio voi myös osallistua riistalaskentaan metsästysseuran edustajien kanssa. Tavoitteena on, että aktiviteetin tehtyään tarpoja tietää, että metsästäminen on luontoa ja eläimiä ylläpitävää toimintaa, eikä pelkästään metsästämistä.

Lisää vinkki

Liite