Tarpoja osaa ottaa vastuun yhteisistä tavaroista ja pitää varusteet kunnossa seuraavalle käyttäjälle. Tarpoja tietää, että kaikkea ei tarvitse ostaa aina uutena.

Valikko

Suhde yhteiskuntaan: Yhteiset varusteet


Tavoite:

Tarpoja osaa ottaa vastuun yhteisistä tavaroista ja pitää varusteet kunnossa seuraavalle käyttäjälle. Tarpoja tietää, että kaikkea ei tarvitse ostaa aina uutena.

Kuvaus:

Tarpoja opettelee huolehtimaan ja huoltamaan lippukunnan yleisimpiä retkivarusteita, kuten majoitteita, kirvestä, sahaa ja myrskylyhtyä.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka: A_Kämpällä A_Kololla A_Metsässä A_Ulkona
Taitoalueet: Arjen taidot Partiokulttuuri Retkeily Talous
Kesto: A_muutama_tunti
Kasvatustavoitteet: Ryhmässä toimiminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja vetää harjoitukset. Tarvittaessa hän kutsuu harjoitusta vetämään sen paremmin tuntevan kokeneemman varustehuoltajan, esimerkiksi lippukunnan kalustonhoitajan. Luotsin tehtävä: Luotsi huolehtii siitä, että aktiviteetin toteutusvinkeistä valitaan vartion jäsenille sopivimmat.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen-tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Teroitus. Vartion tehtävänä on pienryhmissä teroittaa puukko hiomakivellä ja kirves tahkolla. Luotsin tehtävänä on huolehtia aktiviteetin turvallisuudesta ja siitä, että toiminta on turvallisuusohjeiden mukaista.

Retkellä käytössä olleet varusteet. Vartio huoltaa vartion käytössä olleet varusteet. Se voi tehdä esimerkiksi seuraavat toimenpiteet:

teltta - kuivaus, puhdistus, köysien kunnon tarkastus ja kunnollinen pakkaaminen

retkikeitin - puhdistus

puukko - teroittaminen

saha - puhdistaminen ja öljyäminen, tarvittaessa hampaiden vääntö

kirves - puhdistaminen, öljyäminen ja teroittaminen

köydet - puhdistaminen suurimmista roskista, koilaaminen

Teltan kunnostus. Vartio tarkistaa lippukunnan majoitteiden kunnon. Tarpojat paikkaavat yksin tai pareittain ne majoitteet, joissa on pientä korjattavaa. Vartio tutustuu myös rinkan korjaamiseen. Paikkauksissa tarvitaan esimerkiksi ompeluvarusteet (ompelukone), karhunlankaa, parsintalankaa, nahkaneuloja ja paikkaukseen soveltuvaa materiaalia.  Koloiltaan kannattaa pyytää mukaan joku, jonka tuntee majoitteiden kunnostuksen salat.

Myrskylyhty. Tarpoja harjoittelee sytyttämään ja sammuttamaan myrskylyhdyn oikeaoppisesti sekä lisäämään lamppuöljyä. Lisäksi tarpoja harjoittelee irrottamaan lyhdyn lasin sekä lisäämään sydänlankaa.

Lisää vinkki

Lisää liite