Tarpoja osaa ottaa vastuun yhteisistä tavaroista ja pitää varusteet kunnossa seuraavalle käyttäjälle. Tarpoja tietää, että kaikkea ei tarvitse ostaa aina uutena.

Valikko

Suhde yhteiskuntaan: Yhteiset varusteet


Tavoite:

Tarpoja osaa ottaa vastuun yhteisistä tavaroista ja pitää varusteet kunnossa seuraavalle käyttäjälle. Tarpoja tietää, että kaikkea ei tarvitse ostaa aina uutena.

Kuvaus:

Tarpoja opettelee huolehtimaan ja huoltamaan lippukunnan yleisimpiä retkivarusteita, kuten majoitteita, kirvestä, sahaa ja myrskylyhtyä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Partiokulttuuri Retkeily Talous
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen
Teemat Metsä Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja vetää harjoitukset. Tarvittaessa hän kutsuu harjoitusta vetämään sen paremmin tuntevan kokeneemman varustehuoltajan, esimerkiksi lippukunnan kalustonhoitajan. Luotsin tehtävä: Luotsi huolehtii siitä, että aktiviteetin toteutusvinkeistä valitaan vartion jäsenille sopivimmat.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Myrskylyhty. Tarpoja harjoittelee sytyttämään ja sammuttamaan myrskylyhdyn oikeaoppisesti sekä lisäämään lamppuöljyä. Lisäksi tarpoja harjoittelee irrottamaan lyhdyn lasin sekä lisäämään sydänlankaa.

Teltan kunnostus. Vartio tarkistaa lippukunnan majoitteiden kunnon. Tarpojat paikkaavat yksin tai pareittain ne majoitteet, joissa on pientä korjattavaa. Vartio tutustuu myös rinkan korjaamiseen. Paikkauksissa tarvitaan esimerkiksi ompeluvarusteet (ompelukone), karhunlankaa, parsintalankaa, nahkaneuloja ja paikkaukseen soveltuvaa materiaalia.  Koloiltaan kannattaa pyytää mukaan joku, jonka tuntee majoitteiden kunnostuksen salat.

Retkellä käytössä olleet varusteet. Vartio huoltaa vartion käytössä olleet varusteet. Se voi tehdä esimerkiksi seuraavat toimenpiteet: teltta - kuivaus, puhdistus, köysien kunnon tarkastus ja kunnollinen pakkaaminen retkikeitin - puhdistus puukko - teroittaminen saha - puhdistaminen ja öljyäminen, tarvittaessa hampaiden vääntö kirves - puhdistaminen, öljyäminen ja teroittaminen köydet - puhdistaminen suurimmista roskista, koilaaminen

Teroitus. Vartion tehtävänä on pienryhmissä teroittaa puukko hiomakivellä ja kirves tahkolla. Luotsin tehtävänä on huolehtia aktiviteetin turvallisuudesta ja siitä, että toiminta on turvallisuusohjeiden mukaista.

Lisää vinkki

Liite