Tarpoja osaa hyödyntää luonnonmateriaaleja ja ratkaista ongelmatilanteita. Hän tuntee perinteisiä kädentaitoja ja kehittää luovuuttaan.

Valikko

Suhde ympäristöön: Esine luonnonmateriaaleista


Tavoite:

Tarpoja osaa hyödyntää luonnonmateriaaleja ja ratkaista ongelmatilanteita. Hän tuntee perinteisiä kädentaitoja ja kehittää luovuuttaan.

Kuvaus:

Tarpoja valmistaa luonnonmateriaaleista jonkin käyttöesineen ja käyttää sitä oikeaan tarkoitukseen. Samalla tarpoja harjaantuu yleisimpien työkalujen käytössä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Luonto Luovuus Retkeily
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu Vastuu elinympäristöstä
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja etsii etukäteen ohjeita tai mallikuvia valmistettavista esineistä. Hän kannustaa tarpojia kokeilemaan uutta ja huolehtii siitä, että tehdyt esineet tulevat käyttöön myös oikeasti. Tarpoja varaa paikalle askarteluissa tarvittavat työvälineet tai pyytää etukäteen tarpojia ottamaan esimerkiksi puukot mukaan. Luotsin tehtävä: Luotsi ohjaa ja opettaa tarvittaessa tarpojille kädentaitoja. Luotsi voi myös pyytää jonkun perinnekädentaitajan vieraaksi koloiltaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Voiveitsi. Tarpoja veistää voiveitsen, lastan, haarukan tai muun vastaavan. Tavoitteena on, että tarpoja saa ideoita ja kokemusta erilaisten väliaikaisten tarvikkeiden valmistamiseen luonnonmateriaalista sekä harjoittelee työvälineiden käyttöä tositilanteessa. Vartionjohtajan on muistettava ohjeistaa tarpojat niin, että vuoleminen sujuu turvallisesti. Erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää tarpojien sijoittumiseen toisiinsa nähden ja otteisiin puukosta.

Askartelu luonnonmateriaaleista. Vartio askartelee luonnon materiaaleista. Vartio voi esimerkiksi kuivata tai prässätä kasveja ja valmistaa niistä esimerkiksi postikortteja lippukunnan myyjäisiin. Perinteinen nopeahko askartelu on rakentaa kaarnaveneitä ja kisailla niillä keskenään. Materiaalin hankinta voidaan tehdä myös edellisessä kokouksessa tai vartion retkellä. Askarteluvinkkejä löytyy askartelukirjoista tai vaikkapa lippukunnan vanhemmilta johtajilta.

Kalastusvälineitä luonnontarvikkeista. Vartio tekee kalastusvälineitä luonnontarvikkeista. Vartio voi käyttää valmiita siimaa ja koukkuja, tosin nekin voi tehdä luonnontarvikkeista. Vapa saadaan mistä tahansa sopivasta oksan pätkästä, koho voidaan tehdä kaarnasta, koukku voidaan veistää sopivasta koukerosta oksasta, luusta, neulasta tai muusta vastaavasta. Siiman tekeminen on huomattavasti hankalampaa luonnonmateriaalista. Hätätapauksessa siimaa voidaan yrittää varmistaa nokkoskuiduista, pellavakuiduista tai eläimen nahasta tai suolesta. Helpompaa lienee käyttää valmista siimaa. Mikäli vartio haluaa säästää aikaa, hankitaan siima kaupasta. Kun kalastusvälineet ovat valmiit, kokeillaan niitä oikeassa käytössä.

Naru tai vitsas. Vartio tekee narun tai vitsaksen luonnonmateriaalista. Närevitsas syntyy leikkaamaalla näreenvesa juuresta ja halkaisemalla sen latvasta taittamalla keskilinjaa pitkin aina latvan pikkuoksan tyvestä koko näreen tyveen saakka. Jos vitsaat ovat huonolaatuisia tai tarvitaan erityisen notkeita sitomavitsoja, voidaan niitä kuumentaa nuotion hiilloksella kunnes ne ovat taipuisia. Itse tehtyä vitsasta tai narua vartio voi käyttää esimerkiksi hätämajoitteen pystyttämiseen.

Vispilä. Tarpoja tekee vispilän esimerkiksi koivunoksista. Perinteisen mallin mukaan koivunoksat kuoritaan kahden laudan välistä vetämällä aikaan jolloin kuori lähtee helposti, eli keväällä.

Lisää vinkki

Liite