Tarpoja osaa hankkia ruokaa luonnosta.

Valikko

Suhde ympäristöön: Kalastus


Tavoite:

Tarpoja osaa hankkia ruokaa luonnosta.

Kuvaus:

Tarpoja kalastaa. Hän opettelee käsittelemään saamansa kalan ja valmistaa saaliistaan ruokaa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Vesillä
Taitoalueet Arjen taidot Luonto Ruuanlaitto
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on hankkia paikalle tarvittavat välineet ja huolehtia siitä, että mahdollisesti tarvittavat kalastusluvat ovat kunnossa. Halutessaan vartionjohtaja voi pyytää kalastusiltaan avuksi kokeneemman kalastajan. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on varmistaa vartionjohtajalta, että kalastuslupa on kunnossa. Luotsi huolehtii siitä, että turvallisuusasiat otetaan huomioon kalastusretkellä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Ennen kalastusretkeä voidaan tutustua uhanalaisiin kalalajeihin. Hyvä apu tähän on WWF:n kalaopas. Tutkitaan, mitkä kalalajit kestävät kalastusta ja miten uhanalaiset lajit tunnistaa.

Viehekalastus. Tarpoja saalistaa kaloja virvelillä tai perho-ongella. Vartio voi myös valmistaa perhot itse kokeneen perhokalastajan tai netin perhonsidontavinkkien opastamana. Viehekalastusretkelle kannattaa pyytää kokenutta kalastajaa mukaan, jotta hän osaa neuvoa tarpojia viehekalastuksen saloissa ja myös lainata tarvittaessa virveleitä tai perho-onkia sekä vieheitä. Luotsin tehtävänä on huolehtia tarvittavista kalastusluvista. Kalastuksen jälkeen tarpojat harjoittelevat saaliin perkaamista ja valmistavat kaloista iltapalan tai retkiruuan.

Verkot ja katiska. Vartio kalastaa verkoilla tai katiskalla. Luotsin tehtävänä on huolehtia, että tarvittavat kalastusluvat ovat voimassa. Kokouksen järjestämiseen kannattaa pyytää apua esimerkiksi paikallisesta kalastusyhdistyksestä tai alueen harrastuskalastajilta. Kun vartio on saanut saalista, se harjoittelee myös perkaamaan kalat ja valmistaa niistä ruokaa. Kalat voidaan esimerkiksi harjoitella fileoimaan ja ne voidaan paistaa uunissa tai pannulla kypsiksi.

Pilkkiminen. Vartio toteuttaa talvella pilkkiretken. Mukaan pilkille kannattaa ottaa kokenut kalastaja, joka osaa opastaa vartiota jäällä liikkumiseen liittyvissä turvallisuusasioissa sekä avannon teossa. Luotsin tehtävänä on huolehtia kokonaisuudessaan retken turvallisuudesta ja esimerkiksi siitä, että jokaisella tarpojalla on mukaan jäänaskalit ja taito käyttää niitä. Vartio valmistaa saaliistaan kalaruokaa esimerkiksi pakkaamalla kalan folioon yhdessä kasvisten, mausteiden ja suolan kanssa. Folionyytti laitetaan nuotioon kypsentymään. Ennen kuin kala syödään, on hyvä varmistaa että se on kokonaan kypsä, sillä joissakin kaloissa voi olla loisia.

Onkiminen. Vartio lähtee onkiretkelle lähiseudulle. Aktiviteetti voidaan toteuttaa yhden koloillan aikana tai osana retkeä. Vartio kerää yhdessä sopivia syöttejä ja valitsee hyvän onkimispaikan. Vartionjohtajan tehtävänä on huolehtia, että onkia riittää kaikille. Vartio valmistaa saaliinsa syötäväksi. Pieniä kaloja voi esimerkiksi paistaa nuotiolla tikun nokassa tai niistä voidaan valmistaa kalakeittoa retkellä yhdessä keittoon sopivien juuresten ja mausteiden kanssa.

Lisää vinkki

Liite