Tarpoja ymmärtää luonnon suuruuden.

Valikko

Suhde ympäristöön: Vaikuttava luonto


Tavoite:

Tarpoja ymmärtää luonnon suuruuden.

Kuvaus:

Tarpoja saa kokemuksen luonnon erityisyydestä ja vaikuttavuudesta.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Vierailukohteessa
Taitoalueet Luonto Retkeily
Kesto viikonloppu
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja miettii yhdessä luotsin kanssa, millainen erityinen kokemus tarpojille pystytään lippukunnan toiminta-alueella ja toiminnassa tarjoamaan. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa suunnittelussa ja kokemuksen toteuttamisessa. Luotsi vastaa myös tarvittaessa turvallisuudesta kokemuksen aikana.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarpojavartio asentaa riistakameran hieman leirialueen ulkopuolelle. Tarpojat katsovat kuvia aamuin illoin leirin aikana. Leirin jälkeen kuvista voi tehdä julisteen tai valokuva-albumin. Lähde: Norges speiderforbund

Tarpojat etsivät itselleen mukavan paikan luonnosta ja istuvat siinä muutaman minuutin ajan. Tämän jälkeen vartio kerääntyy yhteen. Tarpojat kertovat mitä havainnoivat ympärillään. Jokainen valitsee asian omalta paikaltaan ja piirtää kuvan siitä. Tarpojat esittelevät kuvansa toisilleen kun ovat valmiita. Tämän jälkeen vartio luo yhdessä kuvan tai patsaan asioista, jotka löytyvät paikalta. Kun kuvat ovat valmiita, tarpojat pohtivat vielä yhdessä luotsin tai vartionjohtajan johdolla esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: Mitä eläimiä ja kasveja tarpojat huomasivat? Huomasiko joku jotakin sellaista luonnossa, mitä ei aikaisemmin ole huomannut? Millä tavalla eri asiat luonnossa muodostavat kokonaisuuden? Miltä tuntui olla luonnossa? Tunsiko tarpoja yhteyttä luontoon? Lähde: Scouterna

Retki kansallis- tai luonnonpuistoon. Suomessa on useita kansallispuistoja, joita hoitaa Metsähallitus. Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueiden helmiä, suuria ja luonnoltaan monipuolisia alueita. Ne ovat luonnonnähtävyyksiä ja myös kansallisesti ja kansainvälisesti arvokkainta osaa suomalaisesta luonnosta. Kansallispuistojen lisäksi Suomessa on monenlaisia muita luonnonsuojelualueita, joita on perustettu muun muassa soiden, lehtojen, lintuvesien ja vanhojen metsien suojelua tai tutkimusta varten. Luonnonsuojelualueita koskevat säännöt poikkeavat toisistaan. Osalla alueista saa retkeillä jokamiehenoikeuksin, kun taas osalla on liikkuminen kokonaan kielletty. Liikkumista on rajoitettu etenkin luonnonpuistoissa. Vartio tutustuu kokouksessaan lähialueen kansallis- ja luonnonpuistoihin. Tietoa luontokohteista löytyy netistä esimerkiksi luontoon.fi-sivustolta. Vartio voi esimerkiksi jakautua pienempiin ryhmiin ja kukin ryhmä valitsee ja esittelee muille yhden alueen. Esittelyissä on hyvä nostaa esille alueen erityispiirteitä ja myös mahdolliset puiston rajoitteet ja säännöt. Esittelyjen perusteella vartio valitsee yhden kohteista ja suuntaa sinne esimerkiksi harjoitusvaellukselle tai vaikka majakkavaellukselle. Tutustumiskäynnistä voi myös kirjoittaa arvioinnin lippukunnan lehteen tai kololle.

Avantouinti. Tarpojavartio käy avantouimassa. Vartio voi toteuttaa aktiviteetin esimerkiksi vartion retkellä, jos retkikohteessa on vesistön lisäksi saunomismahdollisuus. Monissa kunnissa on myös erilaisia yleisiä avantouintipaikkoja, joista löytyy tietoa esimerkiksi kuntien nettisivuilta.

Vartio tekee retken planetaarioon tai observatorioon. Tavoitteena on, että vierailun aikana tarpojat oppivat tunnistamaan muutaman tähtikuvion. Lisäksi tarpojat pääsevät katsomaan kaukoputkella jotakin avaruuden kohdetta. Vaihtoehtoisesti vartio voi toteuttaa oman tähtiretken. Vartionjohtaja, luotsi tai heidän kutsumansa asiantuntija osoittaa ja opettaa taivaalta muutaman uuden tähtikuvion. Paikka tähtien etsimiseen kannattaa olla sellainen, jossa ei ole katuvaloja lähellä. Pimeä metsäaukio on tähän hyvä. Mitä kauempana kaupungin valoista ollaan, sen parempi. Talvella pakkasten aikaan on usein kirkasta, ja tähdet näkyvät. Aktiviteetin toteutus vaatii hyvää ajoitusta säiden suhteen. Siksi tätä aktiviteettia kannattaa pitää vaihtoehtoisena jonkun toisen kanssa. Perustehtävän lisäksi vartio voi laskea, montako satelliittia nähdään vaikkapa 5 minuutin aikana tai kisata siitä, kuka bongaa ensimmäisenä satelliitin taivaalta.

Lisää vinkki

Liite