Tarpoja osaa sytyttää, ylläpitää ja sammuttaa tulen turvallisesti. Hän osaa käyttää erilaisia sytykkeitä.

Valikko

Tulenteko


Tavoite:

Tarpoja osaa sytyttää, ylläpitää ja sammuttaa tulen turvallisesti. Hän osaa käyttää erilaisia sytykkeitä.

Kuvaus:

Tarpoja harjoittelee nuotion sytyttämistä ilman tulitikkuja tai ainoastaan luonnonpuista. Hän kertaa hyvän nuotiopaikan ominaisuudet.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Retkeily Tulenteko Turvallisuus
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja huolehtii kokoontumiseen mukaan tarvittavat välineet. Hän myös huolehtii siitä, että tulen tekeminen on sallittua. Luotsin tehtävä: Luotsi huolehtii aktiviteetin tekemiseen liittyvästä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarpojat sytyttävät nuotion luonnonpuista. Tehtävään saa lisää haastetta kokeilemalla tehtävää sateen jälkeen märillä luonnonmateriaaleilla. Vartionjohtaja voi tarvittaessa antaa vihjeeksi, että puut syttyvät parhaiten, kun ne on pilkottu mahdollisimman pieneksi.

Vartio tekee sissinuotion. Tarpoja valitsee parinsa kanssa tarkoituksenmukaisen nuotiopaikan ja turvallisen nuotiopohjan. Kukin tarpojapari tekee nuotion, joka on taloudellinen eli kuluttaa mahdollisimman vähän puuta. Samalla tarpojat opettelevat sammuttamaan nuotion ilman vettä ja peittämään jäljet. Puut ja sytykkeet pyritään löytämään luonnosta, esimerkiksi tervaskannon käyttöä voi harjoitella tässä yhteydessä.

Vartio tutustuu erilaisiin sytykkeisiin, kuten kiehisiin, koivuun ja tuoheen sekä tekee nuotion kuivista puista pienessä ryhmässä tai mahdollisuuksien mukaan jokainen yksin. Hyvien sytykkeiden etsimiseen ja tekemiseen kannattaa käyttää aikaa. Koloiltaan tarvitaan nuotiopuita, erilaisia sytykkeitä sekä puukot jokaiselle kiehisten tekemistä varten. Lisäksi tarpojat opettelevat nuotion oikeaoppisen sammuttamisen ja sen, miten pitää toimia, jos jonkun vaatteet syttyvät tai tuli leviää lähivarvikkoon.

Vartio harjoittelee sytyttämään nuotion entisajan menetelmillä. Ensimmäinen vaihtoehto on rakentaa tulipora. Vartio rakentaa jousen, vastakappaleen, kiilan sekä alustan ja kokeilee, miten kovaa työtä erilaiset materiaalit vaativat syttyäkseen. Ohjeet tuliporan tekemiseen löytyvät googlaamalla. Toinen testaamisen kohde voi olla nuotion sytyttäminen tuluksilla ja taulalla. Tuluksilla lyödään kipinää itse tehtyyn taulaan, joka alkaa kyteä ja siitä saadaan sytytettyä nuotio.

Vartio sytyttää tulen ilman tulitikkuja. Vartio kerää jotakin tiivistä, mutta ilmavaa ja helposti syttyvää materiaalia, esimerkiksi ison nipun sytykesilppua. Sytyttämisessä voi käyttää apuna esimerkiksi aurinkoa ja suurennuslasia tai pienjännitesähköä, jolloin tarvitaan pattereita, johdonpätkää ja teräsvillaa. Samassa yhteydessä on hyvä vertailla eri materiaalien syttymisominaisuuksia.

Lisää vinkki

Liite