Tarpoja pysähtyy miettimään, mitä hän on jo ehtinyt partiovuosiensa aikana oppia ja tehdä.

Valikko

Mennyttä


Tavoite:

Tarpoja pysähtyy miettimään, mitä hän on jo ehtinyt partiovuosiensa aikana oppia ja tehdä.

Kuvaus:

Tarpoja muistelee omaa partiopolkuaan. Mitkä ovat olleet partiopolun huippuhetkiä? Mistä on aikanaan lähdetty liikkeelle? Mitkä asiat ovat saaneet jatkamaan partiopolulla? Miten vartion jäsenet ovat muuttuneet vuosien varrella?

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kaveritaidot Partiokulttuuri
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan ohje: Vartionjohtaja osallistuu aktiviteetin suunnitteluun ja toteutukseen. Vartionjohtajan tehtävänä on innostaa ja kannustaa tarpojia miettimään menneitä tapahtumia ja retkiä. Luotsin ohje: Luotsi järjestää siirtymätapahtuman tarpojille. Tarvittaessa hän voi pyytä tulevaa samoajaluotsia ja vartionjohtajaa mukaan järjestelyihin. Järjestelyihin kannattaa panostaa. Kaikkea ei kannata kertoa tarpojille ennen siirtymätapahtumaa, sillä tarkoituksena on pitää tapahtuma salaperäisenä. Luotsi kannustaa ja innostaa tarpojia muistelemaan omaa partiopolkuaan. Kun aktiviteetti on käyty läpi, voidaan tarpojille jakaa tarpojaikäkauden päätösmerkki juhlallisesti.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Siirtymä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Mikäli tarpojista löytyy vuosien varrelta kuvia erilaisilta retkiltä, leireiltä ja tapahtumista, voidaan niistä tehdä kuvakollaasi. Samalla muistellaan, mitä milläkin retkellä tehtiin? Kuvien avulla nähdään myös se, miten tarpojat ovat kehittyneet vuosien varrella. Mikäli vartio on ollut yhdessä pidempään, kannattaa myös kaivaa vartion vanhat päiväkirjat esiin ja palata menneeseen niiden avulla.

Tarpoja piirtää paperille kuvaavan piirroksen, johon merkitsee, mitä missäkin vaiheessa on omalla partiopolullaan tehnyt. Piirrokseen merkitään partiopolulla tapahtuneet huippuhetket ja myös ne hetket, jolloin partiomotivaatio on laskenut. Lopuksi tarkastellaan piirroksia yhdessä miettien, mitkä asiat motivoivat ja mitkä eivät.

LISÄÄ COCISTA -peli peilaa tekemistä aiempaan sekä tulevaan partiopolkuun. Pystytyksen tehtävissä lähdetään aina aihealueittain liikkeelle sudenpentu taitotason tehtävästä esim. solmujen kohdalla ihan ensimmäisenä tehdään merimiessolmu. Kun merimiessolmu on tehty, huudetaan LISÄÄ COCISTA! Otetaan hörppy cocista ja siirrytään seikkailijoiden tasolle. Kun se on tehty, huudetaan taas LISÄÄ COCISTA! Otetaan hörppy cocista ja siirrytään tarpojatasoon. Vielä kerran tämän jälkeen LISÄÄ COCISTA! Hörppy cocista ja nähdään tai testataan samoajatasoista juttua aiheeseen liittyen. Samoajaikäkausi tuo tullessaan lisää vastuuta, mahdollisuuksia ja tehtäviä. Joskus energia taso voi olla partioon vähän matala, mutta cocis auttaa siihen. Siksi jo pystytyksen aikana keskitytään tankkaamaan cocista, jotta energiataso pysyy koko ajan kohdillaan. Varaa siis tarpeeksi osallistujille cocista! LISÄÄ COCISTA -pystytyksen voi järjestää haikin yhteydessä tai sitten pysyvässä paikassa esim. lippukunnan kämpällä. Esimerkkejä aihealueista:

  • Solmut: merimiessolmu – jalus-, paalusolmu, siansorkka, tukkikytky –köytökset ja rihmaus – pujokset
  • Suunnistus: perus karttamerkit – lisää karttamerkkejä ja kompassi –suunnassa kulkeminen – koordinaattijärjestelmä
  • Nuotio: tulitikun sytyttäminen ja sammuttaminen – nuotion sytyttäminen ja sammuttaminen – nuotion sytytys ilman tulitikkuja, esim. tulukset – nuotion sytytys esim. polttolasin avulla
  • Ruoka: keitetään trangialla vettä – tehdään pussiruokaa trangialla– tehdään tuoreista raaka-aineista ruokaa – ”kikkaillaan” herkkuja esim. pitsaa, munkkeja, karjalanpiirakoita tms.
  • Luonnontuntemus: tunnistetaan lemmikkejä, tunnistetaan marjoa, tunnistetaan lintuja / linnunääniä - lähdetään ötökkäsafarille
Lähde: Hämeen Partiopiirin siirtymäpaketti Samalla tarpojat muistelevat omaa partiopolkuaan ja niiden huippujuttuja.

Legot: Tarpojat rakentavat parhaan partiokokemuksensa legoista. Tähän voi varata 10-15 minuuttia aikaa. Seikkailijat esittelevät lopuksi rakentamansa ja kertovat kokemuksestaan ja siitä miksi kyseinen kokemus oli niin hyvä. Materiaali: paljon legopaloja Lähde: DDS

Tarpojat tuovat mukanaan siirtymätapahtumaan muistoesineitä tai teetettyjä valokuvia omalta partiopolultaan. Luotsi ja vartionjohtaja voivat myös tuoda mukanaan kuvia vartiosta sekä askartelumateriaalia. Tehtävä aloitetaan sillä, että jokainen tarpoja kertoo mitä on tuonut mukanaan ja miksi. Tarpojat katsovat muiden muistoesineitä. He pohtivat kuvastavatko esillä olevat asiat heidän partiopolkuaan. Elleivät kuvasta täysin, voivat tarpojat etsiä sopivia esineitä luonnosta tai paikasta missä ollaan tai he voivat piirtää puuttuvan asian. Luovuutta saa käyttää. Tarpojat kiinnittävät kuvat ja esineet isolle paperille. Samalla he keskustelevat seuraavista kysymyksistä. Kysymyksien lomassa voi herätä uusia ajatuksia, joita kiinnittää paperille. Mikä on ollut parasta partiossa tähän mennessä? Mikä on ollut huonointa? Mitä tarpojat haluavat olevan  enemmän samoajaikäkaudessa? Mitä tarpojat odottivat tarpojaikäkaudesta? Oliko sellaista mitä he odottivat? Millä tavalla? Oliko jokin asia täysin erilainen? Mitä tarpojat ovat oppineet partiossa? Valmis tuotos voidaan jättää kololle näytille nuoremmille ryhmille. Lähde: Scouterna

Lisää vinkki

Liite