Tarpoja siirtyy samoajaikäkauteen. Siirtymä tekee tulevaan samoajaan vaikutuksen ja hän kokee aidosti olevansa siirtymän jälkeen vanhempi partiolaisena.

Valikko

Siirtymätapahtuma


Tavoite:

Tarpoja siirtyy samoajaikäkauteen. Siirtymä tekee tulevaan samoajaan vaikutuksen ja hän kokee aidosti olevansa siirtymän jälkeen vanhempi partiolaisena.

Kuvaus:

Siirtymän tehtävänä on selventää tarpojille, että vanha ikäkausi päättyy ja uusi ikäkausi alkaa. Siirtymä voi olla viikonlopun retki, kesäleirin osa tai erillinen koloilta. Pääasia on, että siirtymä järjestetään. Lippukunnan kannattaa rohkeasti luoda omia perinteitä siirtymiin, jos niitä ei vielä ole olemassa.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Kolo Muu
Taitoalueet Partiokulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja osallistuu siirtymätapahtumaan sovitusti. Luotsin tehtävä: Luotsi vastaa yhdessä vartionjohtajan kanssa siirtymän toteuttamisesta. Jos mahdollista, mukaan kannattaa pyytää myös tarpojien tuleva luotsi ja vartionjohtaja. Jos tarpojat siirtyvät osaksi olemassa olevaa samoajavartiota, luotsi voi käyttää apuna samoajavartion johtajaa ideoinnissa ja järjestelyissä. Jos uudet samoajat liitetään samoajien putkivartioon, kannattaa siirtymä järjestää siten, että myös vanhemmat samoajat ovat paikalla ja osallistuvat ainakin osittain siirtymään. Näin putkivartio pääsee ryhmäytymään heti alusta alkaen. Monella lippukunnalla on omat perinteet siirtymän järjestämiseksi. Jos perinteitä ei ole, ne kannattaa luoda. Luotsin tehtävänä on varmistaa, että siirtymä järjestetään. Luotsia tarvitaan myös uuden ikäkauden positiivisten puolten esiin tuomiseen ja mainostamiseen. Lisäksi on tärkeää, että uutta ikäkautta selvennetään ja avataan siirtymän yhteydessä tai heti sen jälkeen. Siirtymävaiheeseen liittyy usein suuria odotuksia tai kaipausta vanhaan. Luotsi varmistaa, että jokainen saa siirtymän yhteydessä jakaa halutessaan tuntojaan. Jos lippukunnalla on tapana pitää siirtymän yhteydessä jonkinlainen uuden ikäkauden kaste, huolehtii luotsi myös siitä, että tämä tapahtuma on uusille samoajalle turvallinen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Siirtymä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vinkkejä siirtymään löytyy myös partio-ohjelman samoajaosiosta aktiviteetin Siirtymät ja evästauot alta.

Samoajaksi siirtyville samoajille järjestetään samoajakaste. Samoajakasteen tulisi olla mystinen ja salaperinen, josta ei kerrota muille, varsinkaan nuoremmille. Samoajakasteessa tarpojat siirtyvät samoajiksi. Tulevat ikäkausitoverit voivat olla samoajakastetta tekemässä yhdessä luotsin kanssa ja toivottavat samalla uuden samoajan tervetulleeksi samoajien porukkaan. Samoajakaste ei saa olla nöyryyttävä vaan sen täytyy olla miellyttävä ja rohkaiseva.

Lisää vinkki

Liite