Tarpoja tietää, mitä hänen partiopolullaan tulee tapahtumaan, ja valmistautuu siirtymään samoajaksi uuteen vartioon.

Valikko

Tulevaa


Tavoite:

Tarpoja tietää, mitä hänen partiopolullaan tulee tapahtumaan, ja valmistautuu siirtymään samoajaksi uuteen vartioon.

Kuvaus:

Tarpoja tutustuu samoajaohjelman peruskäsitteisiin ja ohjelman rakenteeseen. Vartio tutustuu taskuihin, evästaukoihin, ryhmänohjaajakurssiin eli rokkiin ja muihin samoajaohjelman vaiheisiin piirtämällä niistä havainnollistavan kuvan.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka:
Taitoalueet: Partiokulttuuri
Kesto:
Kasvatustavoitteet: yhteisoon-kuuluminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan ohje: Vartionjohtaja voi olla mukana aktiviteetin suunnittelussa ja toteutuksessa yhdessä luotsin kanssa. Vartionjohtaja kertoo tarvittaessa omia kokemuksiaan samoajaohjelmasta ja sen huippuhetkistä sekä luo tarpojille positiivista kuvaa samoajaohjelmasta. Luotsin ohje: Luotsin tehtävänä on luoda tarpojille houkutteleva kuva samoajaikäkauden ohjelmasta. Jos vain mahdollista, luotsin kannattaa pyytää joku lippukunnan samoajista esittelemään tulevaa ikäkautta. Mukana olisi hyvä olla myös tarpojien tulevat vartionjohtaja ja luotsi, jotta he pääsevät heti tutustumaan uusiin johtajiinsa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Siirtymä

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Samoajaksi siirtyvät tarpojat tutkivat samoajaohjelmaa ja merkitsevät omaan partiopolku piirrokseensa tulevia samoajaikäkauden tapahtumia ja kursseja. Luotsin johdolla siirtyvät tarpojat tutustuvat tulevaan ohjelmaan ja sen rakenteeseen. Lisäksi kannattaa etsiä jo tulevia samoajatapahtumia, joihin voisi vartiona osallistua.

Samoajaikäkausi tuo tullessaan liljasuorituksia, joissa tehdään jotain asiaa tietyn ajan tai matkan. Ne koettelevat eritoten kärsivällisyyttä. 44 tuntia ja 3 ninjaa – siirtymä tarjoaa maistiaisia liljoista ja tulevasta samoajaohjelmasta.

Liljat kestävät yleensä vähintään 24 tuntia, mutta yksi ninja taas kestää enintään 12 tuntia. 44 tunnin aikana suoritetaan kuitenkin 3 ninjaa. Ninjojen kestot määräytyvät sen mukaan millainen ninjacombo on siirtyville tarpojille luotu. Kuten liljoista, myös ninjoista saa merkin kiinnitettäväksi partiovyöhön. Merkkinä toimivat eri väriset ja eri materiaaleista olevat heittotähdet.

Esimerkki ninjoja:

mykkäninja
makuupussininja
saunaninja
lauluninja
nahkaninja (käveleminen)
leikkininja

Ninjojen suorittamisen yhteydessä on myös ninjaan liittyviä tehtäviä.

Esim. makuupussininjassa ei vaan maata makuupussin sisällä tunteja vaan tehdään monenlaisia asioita ilman, että annetaan makuupussin häiritä menoa.

Esimerkkejä makuupussininjan aktiviteeteistä

pussijuoksukilpailu
hippaleikit
lautapelien pelaaminen
kasvohoito
gourmet ruuan tekoa
jokin pieni käsityö
morsetusviestit

Esimerkkejä saunaninjan aktiviteeteistä

saunomista ja uimista
vihdan tekeminen
saunan historiaan tutustumista
saunaruuan tekeminen
saunajuttujen kertominen

Lähde: Hämeen Partiopiirin siirtymäpaketti

Lisää vinkki

Lisää liite