Vartion jäsenet sopivat yhteisistä pelisäännöistä esimerkiksi kokouksissa toimimisen ja tiedonkulun suhteen. Kokouksessa käydään keskustelua siitä, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia jokaisella ryhmän jäsenellä on.

Tarpoja kokee yhteenkuuluvuutta vartionsa kanssa. Hän tuntee oman ryhmänsä toimintatavat.
Meidän vartion pelisäännöt
Tavoite:
Tarpoja kokee yhteenkuuluvuutta vartionsa kanssa. Hän tuntee oman ryhmänsä toimintatavat.
Tiedot





Toteutusvinkit
2016-12-15 12:32:54
Vartio kirjoittaa yhteiset säännöt julisteeksi. Tarpojien säännöt koskevat tiedotusta, eväitä, puhelimen käyttöä koloilloissa, kiroilua jne. Samalla ryhmän identiteetti ja ryhmähenki vahvistuvat.
2016-12-15 12:34:25
Vartio tutustuu tarpojien ihanteisiin ja lupaukseen. Millaisia oikeuksia jokaisella tulisi olla partiossa? Vartio miettii millaiset oikeudet luovat turvallisen ja yhteistyöhaluisen vartion, jossa kaikki tuntisivat olonsa niin turvalliseksi, että pystyvät kertomaan omista ajatuksistaan. Esimerkkejä tällaisista oikeuksista ovat oikeus tulla kohdelluksi kunnioittavasti, oikeus ilmaista tunteitaan, oikeus muuttaa mieltään ja oikeus tehdä virheitä. Vartio kokoaa kaikki oikeudet isolle paperille koko vartiona tai pienemmissä ryhmissä. Oikeudet tuovat mukanaan myös velvollisuuksia. Oikeudet ovat arvokkaita ja niitä saadakseen tulee antaa jotain vastikkeeksi. Vartio miettii, mitkä velvollisuudet seuraavat jokaista oikeutta. Esimerkiksi oikeus tulla kohdelluksi kunnioittavasti edellyttää velvollisuutta kunnioittaa ja kuunnella toisia. Vartio kirjaa myös pohditut velvollisuudet ylös isolle paperille. Tämän jälkeen vartio jakautuu pienempiin ryhmiin tekemään oikeuksista ja velvollisuuksista ehdotuksia vartion säännöiksi. Vartionjohtajan johdolla säännöt kootaan vartion päiväkirjaan tai seinäjulisteeksi. Jokainen hyväksyy säännöt allekirjoittamalla ne tai painamalla vaikka sormenjälkensä niiden alle. Lopuksi on hyvä keskustella myös siitä, miten sääntöjä valvotaan ja miten toimitaan, jos joku rikkoo sääntöä.
Lisää vinkki