Tarpoja tuntee oman ikäkautensa lupauksen ja ihanteet.

Valikko

Tarpojien lupaus ja ihanteet


Tavoite:

Tarpoja tuntee oman ikäkautensa lupauksen ja ihanteet.

Kuvaus:

Tapoja tutustuu tarpojien ihanteisiin ja lupaukseen. Hän antaa tarpojalupauksen.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Partiokulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja tiedottaa lupauksenannosta ja ohjeistaa vartiota käytännön asioissa. Vartionjohtaja esittelee tarpojien ihanteet ja lupauksen sisällön tarpojille. Luotsin tehtävä: Luotsi avaa keskustelua lupauksen ja ihanteiden merkityksestä ja auttaa tarpojia niiden pohtimisessa. Luotsi järjestää lupauksenantotilaisuuden tarpojille, jos lupausta ei anneta jossain koko lippukunnan tapahtumassa. Lupauksen voi järjestää tarpojakasteen tai siirtymän päätteeksi esimerkiksi retkellä, vaelluksella tai kaupunkiseikkailussa. Olennaista on, että lupauksenantotilaisuus on tarpojille mieleenpainuva kokemus ja juhlallinen tilaisuus.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tervetuloa tarpojaksi

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Ryhmä valmistaa partiolupauksesta palapelin, jossa jokainen sana on oma palansa. Pelejä voidaan tehdä niin monta, että jokaiselle riittää omansa, tai peli jokaiselle parille / kolmikolle. Tällaisen palapelin kokoamisessa on hyvä, että partiolupaus on jo jollain tavalla tuttu. Ensimmäisellä kerralla palapeli kootaan ihan rauhassa pohdiskellen, "mitenkä partiolupaus nyt menikään". Kun vartio on käsitellyt lupausta ja keskustellut siitä, voidaan palapelin kokoamisesta pitää nopeuskilpailu. Lisäpohdiskelua: Ryhmä kokoaa lupaus-palapelit niin, että jokainen jättää tekstistä joitain sanoja käyttämättä. Kun kaikki ovat valmiit, jokainen (pari/kolmikko) kertoo, mitä jätti pois ja minkä takia oli valmis juuri sen asian jättämään.

Jokainen piirtää neljä kuvaa itsestään eri ikäisenä (7v, 11v, 15v, 18v). Osan kuvista joutuu ehkä piirtämään kuvittelemalla itsensä sen ikäiseksi. Kuvien yhteyteen piirretään tai kirjoitetaan asioita ja sanoja, jotka tuohon ikäkauteen itsellä liittyvät (mitä silloin piti tärkeänä ja pyhinä, mistä unelmoi, minkälaisia asioita teki). Kun piirrokset ja tekstit ovat valmiit, jokainen kertoo toisille jotain omista kuvistaan. Sen jälkeen ryhmä juttelee siitä, mitä muistikuvia tai ajatuksia jokaisella on partiolupaukseen liittyen. Mitä ajatteli sudenpentuna, seikkailijana tai tarpojana partiolupaustaan antaessaan? Mitä ajatuksia mahtaa olla partiolupauksesta, kun sen samoilijana tai vaeltajana antaa?

Ryhmä ottaa selvää, milloin ja minkälaisessa tilaisuudessa oman ikäkauden partiolupaus annetaan. Selvitettäviä kysymyksiä ovat esimerkiksi aika, paikka, pukeutuminen, valmistautuminen/harjoitukset, mitä muuta tilaisuudessa tapahtuu, keitä läsnä sekä se, voiko kutsua oman perheen tai muita vieraita mukaan. Asian voi selvittää esimerkiksi ohjelmajohtajalta tai ikäkausivastaavalta.

Ryhmä miettii esimerkkejä miten ikäkauden ihanteita voisi toteuttaa lupauksen mukaisesti joka päivä. Millaisia käytännön tekoja nämä voivat olla? Entä millaisia haasteita voi olla toteuttaa ihanteita joka ikinen päivä? Ryhmä asettaa yhdessä tavoitteita eri ihanteiden toteutumiseen. Ryhmä voi esimerkiksi sopia, että lokakuu on tietyn ihanteen kuukausi. Se kirjaa konkreettiset tavoitteet itselleen kuukauden ajaksi ja pyrkii toteuttamaan ne.

Luotsi tai vartionjohtaja valmistelee ihannerastiradan kolon ympäristöön. Rastitehtävät voivat olla esimerkiksi seuraavat: Rasti 1: Kunnioittaa toista ihmistä: Tarpojat tekevät muovailuvahasta patsaan joka kuvastaa ihannetta. Rasti 2: Rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä: Tarpojat näyttelevät ihannetta pantomiimilla. Rasti 3: Olla luotettava: Tarpojat tekevät ihmispatsaan ihanteesta. Rasti 4: Rakentaa ystävyyttä yli rajojen: Tarpojat piirtävät kuvan ihanteesta puhumatta toistensa kanssa ja vetämällä vuorotellen yhden viivan kuvaan. Kun kuva on valmis tarpojat kertovat toisilleen, mitä yrittivät piirtää. Rasti 5: Tarpojat keskustelevat siitä, miten tarpojan ihanteet näkyvät heidän joka päiväisessä elämässä ja miten voisi elää vielä enemmän ihanteiden mukaisesti. Lähde: DDS

Tarpojat pohtivat ensin mitä muistavat seikkailijoiden ihanteista. Tämän jälkeen vartio käy läpi uutta ihannetta ”rakentaa ystävyyttä yli rajojen”. Tarpojat keskustelevat siitä, mikä heidän mielestään yksilöinä ja vartiona on tärkein ihanne. Tarpojat tekevät yhdessä piirustuksen tai kollaasin tai julisteen tarpojan ihanteista. Samalla he pohtivat miksi meillä partiossa on ihanteet ja lupaus. Yksi syy tähän on, että haluamme rakentaa paremman maailman ja ihanteet näyttävät meille suunnan sille. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet antavat samalla tavalla suunnan kaikille ihmisille ympäri maailman paremman maailman rakentamisessa. Tarpojat tutustuvat tämän jälkeen kestävän kehityksen tavoitteisiin. Netistä löytyy hyviä kuvia ja videoita tähän. Minkä tavoitteen eteen tarpojat mieluiten haluaisivat tehdä töitä? Lähde: DDS

Vartio tekee yhdessä superpartiolaisen lumesta, hiekasta, savesta tai piirtämällä. Teoksessa pitää näkyä mitä ominaisuuksia superpartiolaisella on. Kun superpartiolainen on valmis, esittelee vartio teoksensa johtajalle tai ryhmän muille tarpojille. Samalla on hyvä miettiä, millaisia ominaisuuksia vartiolaisilla itsellään on. Täydentävätkö vartion jäsenet toisiaan, jotta yhdessä vartiosta muodostuu melkein superpartiolainen? Lähde: Scouterna

Vartio käy yhdessä lävitse tarpojien ihanteet. Ensimmäinen tehtävä tietysti on löytää ne jostakin luettavaksi. Ihanteet luettuaan tarpojat keksivät symbolin joka ihanteelle, esimerkiksi rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä – kierrätysmerkki, olla luotettava – kello. Lähde: Scouterna

Jotta jokainen tarpoja todella ymmärtää ihanteiden ja lupauksen sisällön, on esimerkiksi iltahiljentymisen yhteydessä hyvä miettiä, mitä ne käytännössä tarkoittavat. Vartionjohtaja tai luotsi voi jakaa jokaiselle yhden kohdan ihanteista ja lupauksesta tai niitä voidaan käsitellä koko ryhmä yhdessä. Tarkoitus on pohtia, mitä esimerkiksi Rakentaa ystävyyttä yli rajojen tarkoittaa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi lippukunnan muiden tarpojien tapaamista KITT-illoissa, mutta mitä se tarkoittaa esimerkiksi koulussa tai kotona?

Vartionjohtaja ja luotsi näyttelevät ihanteet ja vartion tehtävänä on arvata niiden sisältö. Kun ihanteet ovat tuttuja, voi vartio jakautua pienempiin ryhmiin ja jokainen ryhmä esitellä tai arvuutella ihanteita toisille näytelmien, pantomiimien tai Pictionary-tyylisten piirrosten avulla.

Lisää vinkki

Liite