Tarpoja tutustuu toisen maan partiolaisiin. Tarpoja uskaltaa käyttää oppimaansa kielitaitoa aidossa tilanteessa ulkomaalaisen partiolaisen kanssa.

Valikko

Majakkavaihtoehto: Kotikansainvälinen retki


Tavoite:

Tarpoja tutustuu toisen maan partiolaisiin. Tarpoja uskaltaa käyttää oppimaansa kielitaitoa aidossa tilanteessa ulkomaalaisen partiolaisen kanssa.

Kuvaus:

Tarpojavartio suunnittelee retken toteutettavaksi samaan aikaan toisenmaalaisen tarpojaryhmän kanssa. Vartiot pitävät yhteyttä toisiinsa internetin välityksellä esim. videoyhteyttä hyödyntäen. Retken aikana toiselle vartiolle voidaan antaa tehtäviä tai näyttää miten vaikka jotain suomalaista ruokaa valmistetaan. Myös kansainvälisiä partiolauluja voidaan laulaa yhdessä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Metsässä
Taitoalueet Kansainvälisyys Partiokulttuuri Retkeily Viestintä Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Toisten kunnioittaminen Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartiota löytämään kontaktin toisenmaalaiseen tarpojavartioon. Apua voi saada esim. piiritoimistolta tai omilta partioystäviltä ulkomailta. Luotsi varmistaa, että kaikki tarpojat saavat osallistua yhdessä tehtäviin asioihin tasapuolisesti. Luotsi auttaa vartiota suunnittelemaan videotervehdyksen sisältöä ja auttaa videon taltioimisessa. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja auttaa retkiohjelman kääntämisessä toiselle kielelle. Vartionjohtaja auttaa kaikkia tarpojia puhumaan vierasta kieltä ja osallistumaan yhteisiin ohjelmiin. Vartionjohtaja huolehtii paikalle tarvittavat välineet videotervehdyksen tekemistä varten. Vartionjohtaja varmistaa, että kaikki saavat osallistua videon tuottamiseen. Valmistautuminen: Vartio suunnittelee retken, jonka se haluaa toteuttaa yhdessä toisenmaalaisen vartion kanssa. Vartio miettii yhdessä, mitä asioita voi toteuttaa toisen ryhmän kanssa niin, että vartiot eivät ole samassa osoitteessa. Samalla on hyvä pohtia, mitä suomalaisia partiotapoja olisi kiva näyttää ulkomaisille partiokavereille. Toteuttaminen: Vartio toteuttaa retken ohjelman. Ohjelmassa voi olla tutustumisleikkejä, yhdessä laulettavia kansainvälisiä partiolauluja, ruoanvalmistusta toisen maan tapojen mukaan, yhteinen ulkoiluhetki, verkkopelin pelaaminen, iltahartaus ja aamujumppaa. Retkeä ei tarvitse toteuttaa samalla aikavyöhykkeellä toisen maan tarpojavartion kanssa. Vartio huolehtii, että internetyhteys toimii retkipaikassa tarpeeksi hyvin ja videolaitteiden käyttöä on harjoiteltu etukäteen. Arviointi: Vartio lähettää valokuvia tai videotervehdyksen toisen maan tarpojavartiolle retken jälkeen. Vartio arvioi omaa onnistumistaan kielitaidon ja ohjelman toteutumisessa. Luotsin kanssa arvioidaan yhdessä tehtyä tarppoa ja mietitään missä onnistuttiin ja mitä tehtäisiin seuraavalla kerralla toisin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Yhteiskunta-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

WWF Suomen materiaalipankista löytyy useita materiaaleja myös englanniksi ja ruotsiksi. Niiden avulla on helppo toteuttaa samoja luonnontutkimustehtäviä Suomessa ja ulkomailla. Esimerkiksi suomalainen ja ulkomainen tarpojavartio voivat tutkia lähivesistöjään Mystery of the Waters -mobiilipelin avulla, lähettää toisilleen kuvia ja vertailla sitten tuloksiaan videoyhteydellä. WWF:n materiaalit löytyvät täältä: https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/ Lähde: WWF

Tarvikkeet: Reseptit osoitteesta https://wwf.fi/ruokaopas/reseptit/ kokkausta varten, paperia ja kyniä kääntämistä varten, puhelin pihan monimuotoisuuden tutkimista varten. Ottakaa videoyhteys ulkomaiseen partioryhmään, ja antakaa heille tehtäväksi WWF:n laatimia tehtäviä, joita voisitte itsekin tehdä koloilloissa. Tehtäviä voivat olla esimerkiksi:

  • kokkaaminen WWF:n kasvisruokareseptien pohjalta, joita löytyy esimerkiksi osoitteesta https://wwf.fi/ruokaopas/reseptit/
  • retki lähiympäristössä joko metsässä tai kaupungissa tutkien pihan monimuotoisuutta https://wwf.typeform.com/to/qIEmXm Huom. tehtävän voi myös tehdä kynän ja paperin avulla, sillä testi on saatavilla ainoastaan suomeksi. Luotsi voi kääntää yhdessä tarpoajien kanssa testin kysymykset ja vastausvaihtoehdot, ja syöttää ulkomaalaisen partioryhmän tulokset heidän puolestaan testiin, ja kertoa heille heidän tutkimansa piha-alueen tulokset.
  • julisteiden askartelua WWF:n luonnon monimuotoisuuden suojelun pohjalta. WWF on koonnut seitsemän valmista syytä, jonka takia luonnon monimuotoisuutta tulisi suojella. Kääntäkää yhdessä tarpoajien kanssa nämä syyt, ja antakaa toiselle partioryhmälle tehtäväksi tehdä näistä syistä julisteet. Kun julisteet ovat valmiita, pyytäkää, että toinen partioryhmä esittelee tuotoksensa teille esimerkiksi videopuhelun välityksellä. Seitsemän syytä ovat tämän linkin takana: https://wwf.fi/app/uploads/2/n/l/32gcwy0fl2vz8bbnrsbwg1/2020_monimuotoisuuskyltit_-ja-ohjeistus.pdf?filename=Syit%C3%A4%20monimuotoisuuden%20suojeluun%20-taulut.pdf
Ulkomainen partioryhmä tekee samoin teille. Toteuttakaa toisen ryhmän antamat tehtävät, ja videoikaa/ valokuvatkaa, miten tehtävät etenivät, sujuivat ja valmistuivat. Ottakaa tehtävien teon jälkeen uusi videoyhteys, ja jakakaa tuntemuksenne tehtävistä: mikä oli tuttua puuhaa, mikä yllätti, oliko joku haastavaa? Idea: WWF

Lisää vinkki

Liite