Tarpoja oppii huomaamaan kehittämiskohteita omassa elinympäristössään. Tarpoja kokeilee erilaisia vaikuttamismahdollisuuksia ja arvioi niiden toimivuutta.

Valikko

Majakkavaihtoehto: Vaikuttaminen


Tavoite:

Tarpoja oppii huomaamaan kehittämiskohteita omassa elinympäristössään. Tarpoja kokeilee erilaisia vaikuttamismahdollisuuksia ja arvioi niiden toimivuutta.

Kuvaus:

Vartio miettii jonkin kehittämiskohteen omasta elinympäristöstään ja toimii asian korjaamiseksi tai parantamiseksi. Vartio ottaa selvää miten kotikunnassa voi tehdä aloitteen jonkin asian parantamiseksi.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Vaikuttaminen
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu Ryhmässä toimiminen Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on ohjata tarpojia huomaamaan kehittämiskohteita omassa elinympäristössään ja valitsemaan mielenilmaukselle tai aloitteelle sopivan aiheen. Luotsi huolehtii, että kaikkien mielipidettä kuunnellaan ja aihe on sellainen, ettei siitä koidu kenellekään hankaluuksia. Luotsi vastaa tarpojien turvallisuudesta mielenosoituksessa. Luotsi varmistaa, että vartio saa aloitteensa toimitettua perille. Luotsi osallistuu majakan toteuttamiseen niin, että hän pystyy antamaan toteutumisesta palautetta. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja osallistuu aiheen valintaan ja mielenilmauksen suunnitteluun. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja neuvoo tarpojia käytöstavoissa ja auttaa tarvittaessa hankkimaan materiaalit banderollien tekemiseen. Vartionjohtaja ottaa selvää, miten omassa kunnassa aloitteita tehdään. Valmistelu: Vartio suunnittelee mielenilmauksen valitsemansa asian puolesta tai sitä vastaan. Vartio voi myös osallistua johonkin yleiseen mielenilmaukseen julkisesti. Vartio voi toimia myös mielenilmauksessa jossakin talkootehtävässä. Vartio valmistelee kotikuntansa päättäjille aloitteen vartion yhdessä valitsemasta aiheesta. Toteutus: Vartio tekee suunnittelemansa toimenpiteet mielenilmauksessa. Näitä voivat olla esimerkiksi mielenosoituslakanoiden ja banderollien tekeminen, huutojen harjoittelu ja käyttäytymistavoista sopiminen. Vartio kirjoittaa ja toimittaa aloitteen kunnan käsiteltäväksi. Vartio voi tehdä tutustumisretken kunnantalolle ja päästä seuraamaan aloitteen käsittelyä kokouksessa. Arviointi: Vartio arvio mielenilmauksen vaikuttavuutta. Vartio seuraa aloitteensa käsittelyä kunnassa ja arvioi saamaansa päätöstä asiasta. Vartionjohtaja tuo aloitteesta saatavan palautteen vartion nähtäväksi. Luotsi auttaa vartiota arvioimaan mielenilmauksen vaikuttavuutta. Luotsi arvioi yhdessä vartion kanssa tehtyä tarppoa ja antaa palautetta vartiolle sen toiminnasta.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Yhteiskunta-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lisää vinkki

Liite