Tarpoja osaa suunnitella omaa rahankäyttöään.

Valikko

Oma talous


Tavoite:

Tarpoja osaa suunnitella omaa rahankäyttöään.

Kuvaus:

Tarpoja harjoittelee pitkäjänteistä henkilökohtaista rahankäyttöä.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsensä johtamisen taidot Itsestä huolehtiminen Talous
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja johtaa harjoitukset ja hankkii etukäteen tarvittavat tiedot tai materiaalit. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on antaa tarpojille käytännön esimerkkejä. Hän huolehtii myös siitä, että raha-asioista puhuttaessa jokaisella tarpojalla säilyy riittävä yksityisyys. Perheen raha-asiat voivat olla tarpojille hyvin arkoja asioita, jos perheessä esiintyy esimerkiksi työttömyyttä tai toisaalta jos perhe on hyvin varakas.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Yhteiskunta-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Zaldo on nuorille suunnattu ja innostava oppimisympäristö netissä oman talouden hallinnasta. Zaldon on tuottanut Nuori Yrittäjyys ry.

Keskustelemme rahaan liittyvistä tunteista vartion ja luotsin kanssa. Pohdimme esimerkiksi miltä tuntuu saada ensimmäinen itse ansaittu palkka tilille, miltä tuntuu kun perheessä ei olekaan rahaa hankkia kaikkea mitä haluaa tai miltä tuntuu kun kaveri kehuu jatkuvasti omilla ostoksillaan. Tuottaako raha tai sen puute onnellisuutta, häpeää, ylpeyttä, itsevarmuutta tai muita tunteita? Mistä nämä tunteet johtuvat? Luotsi voi jakaa keskustelun aikana myös erilaisia rooleja, jos keskustelu omasta tai perheen rahatilanteesta tuntuu vaikealta.

Vartio arvioi, miten paljon rahaa kuluu yhden päivän ruokiin. Vartio kirjoittaa arvionsa muistiin ja menee ruokakauppaan selvittämään yhdessä kirjoitetun kauppalistan tuotteiden todelliset hinnat. Kauppareissun jälkeen vartio pohtii, menikö ruokiin enemmän vai vähemmän rahaa kuin oli arvioitu? Yllättikö jonkin tietyn tuotteen hinta? Ryhmästä riippuen johtaja voi herätellä keskustelua myös esimerkiksi vaatteiden tai ravintola-aterioiden hinnoista. Entä mitä maksaisi päivä huvipuistossa tai viikon lomamatka? Hintoja voi tarkistaa verkkokaupasta. Lähde: Yhteiseen partioon

Kaikkea ei tarvitse ostaa tai omistaa itse. Tarpojat pohtivat etukäteen, mitkä ovat sellaisia varusteita, joita voi hyvin lainata tai käyttää yhdessä toisten kanssa. Vartio selvittää, mistä saa tarvittaessa lainattua tai vuokrattua retkeilyvarusteita kuten rinkan, pyörälaukut, kanootin tai muun vastaavan. Tarkoituksena on, että tarpojat huomaavat, että heidän ei tarvitse hankkia kaikkia partiossa käytettäviä välineitä itselleen, vaan niitä voi myös lainata. Samalla kynnys osallistumiseen toivon mukaan pienenee.

Yksittäinen tarpoja tai tarpojavartio tekee päätöksen osallistua tulevalle maailmanjamboreelle tai muulle kalliille leirille. Tarpoja suunnittelee, miten hän saa kerättyä leirimaksuun ja leirin käyttörahoihin tarvittavat varat tulevan vuoden tai kahden vuoden aikana. Tarpoja voi esimerkiksi aloittaa viikkorahoista säästämisen, tehdä maksua vastaan töitä sukulaisille tai perustaa pienimuotoisen 4H-yrityksen. Myös tarpojavartio voi suunnitella yhteisiä varainkeruuprojekteja. Tässä aktiviteetissa on kuitenkin tarkoitus keskittyä jokaisen henkilökohtaiseen talouteen. Tarpoja kirjoittaa suunnitelmansa ja seuraa sen toteutumista vähintään puolen vuoden ajan. Luotsin on hyvä olla yhteydessä tarpojan huoltajaan aktiviteetin tekemisestä.

Tarpoja pitää kuukauden ajan päiväkirjaa menoistaan ja tuloistaan. Kuukauden kuluttua tarpoja tarkastelee, mistä raha on tullut ja mitä hän on rahalla tehnyt. Mistä valtaosa tuloista tuli, entä mihin valtaosa menoista kului? Olivatko kaikki ostokset järkeviä? Mistä voisi säästää johonkin isompaan hankintaan? Mistä rahaa voisi hankkia lisää? Esimerkiksi Penno-sovelluksen avulla oman talouden seurantaa voi tehdä kännykällä.

Lisää vinkki

Liite