Tarpoja osaa toimia poikkeuksellisissa olosuhteissa ja osaa varautua niihin.

Valikko

Suhde itseen: Varautuminen


Tavoite:

Tarpoja osaa toimia poikkeuksellisissa olosuhteissa ja osaa varautua niihin.

Kuvaus:

Tarpoja oppii varautumaan poikkeuksellisiin tilanteisiin kotona tai sen ulkopuolella. Hän tunnistaa erilaisia omaan tai toisten turvallisuuteen liittyviä riskejä ja osaa ennaltaehkäistä niitä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Turvallisuus
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja ottaa etukäteen selvää miten pitää toimia missäkin poikkeuksellisessa tilanteessa. Vartionjohtaja suunnittelee harjoitukset tarpojavartiolle. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa löytämään oikeat toimintatavat poikkeustilanteissa. Luotsi auttaa harjoituksien järjestelyissä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Yhteiskunta-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Paikalliset palolaitokset tai vapaaehtoiset palokunnat tarjoavat mielellään alkusammutuskoulutusta. Rasteina voivat olla vaikka rasvapalon tukahduttaminen sammutuspeitteellä, jauhesammuttimen käyttö tulialtaan kanssa ja pikapalopostin käyttö. Youtubesta löytyy puhuttelevia videoita esimerkiksi Kouvolan koulupalosta.

Johtaja lukee tarinan. Tarpojat voivat halutessaan näytellä tarinan improvisoiden. Kaikki lippukunnan tarpojat, 30 henkilöä, kaksi aikuista johtajaa ja kaksi huoltajaa ovat bussimatkalla Lapissa. On helmikuu ja runsaasti lunta. Olemme matkalla kämpälle, jonka olemme vuokranneet. Kämppä sijaitsee kaukana asutuksesta. Alueella kännyköiden kuuluvuus on huono. Olemme matkustaneet koko päivän. Alkaa olla ilta ja on pimeää. Ajoimme taajaman läpi 40 minuuttia sitten. Sen jälkeen olemme nähneet vain muutaman talon. Yhtäkkiä bussin eteen tulee poro. Bussikuski jarruttaa ja yrittää pitää bussin tiellä, mutta on liian liukasta. Bussi heiluu ja ajaa päin hankea ja puuta. Kuuluu pamahdus ja sen jälkeen on aivan hiljaista ja pimeää. Koko bussin etuosa on litistynyt kasaan. Alustuksen jälkeen tarpojien tehtävänä on keksiä toimintasuunnitelma ryhmälle. Vartionjohtaja tai luotsi voi tarvittaessa tukea keskustelua seuraavilla kysymyksillä: Jäävätkö kaikki bussiin odottamaan apua vai lähteekö muutama hakemaan apua? Jättävätkö kaikki bussin ja jatkavat jalan? Mitä otetaan siinä tapauksessa mukaan? Mitä jos noin 10 henkilöä on loukkaantunut ulosajossa? Kuka päättää mitä tehdään? Miten jaetaan ruoka? Mitä tehdään kun ruoka loppuu? Miten ylläpidetään lämpöä? Myös keskustelu voidaan toteuttaa roolipelinä. Lähde: Scouterna

Kotivara, säilykkeitä, kynttilöitä, sähkökatko useammaksi tunniksi Tarpojat tekevät listan mitä kaikkea pitää huomioida kotona sähkökatkon aikana. Tehkää listaa sen mukaan kuinka kauan oletettu sähkökatko kestää. Muutamaan tuntiin tarvitaan toimivia taskulamppuja. Pidempään kestänyt sähkökatko puolestaan vaatii jo enemmän paristoja tai kynttilöitä. Kuinka kauan puhelimessa riittää virtaa, jos sähkökatko kestää pidempään. Mistä löytää tietoa sähkökatkon pituudesta? Ottakaa myös selvää, onko tarpojien perheet varautuneet juomaveden tilapäiseen pilaantumiseen? Mistä juomavesi tulisi? Miten sitä haettaisiin? Onko perheellä puhtaita vedenkantoastioita varastossa?

Vartio miettii miten kotona pitää toimia tulipalotilanteessa. Tarpojat ottavat selvää oman kodin palovaroittimien sijainnista ja tarkistavat niiden paristojen kunnon. Tarpojat harjoittelevat omassa kodissa pimeässä ryömimistä ulos ovesta turvaan. Oma koti näyttää hyvin erilaiselta pimeässä ja etäisyys omasta huoneesta eteiseen ryömien voi olla yllättävän pitkä.

Tarpojat kokeilevat kuinka nopeasti auton sisätilat viilenee talvella, jos auto jää esimerkiksi tielle. Tarpojat osaavat varautua siihen, että automatka keskeytyy. Esimerkiksi autoon kannattaa varata sellainen vaatetus, jolla pärjää tarvittaessa myös ulkosalla, heijastinliivi olisi hyvä olla autossa, koska sitä tarvitaan pimeällä kun poistutaan autosta.

Lisää vinkki

Liite