Tarpoja tietää, mitä vastuita ja velvollisuuksia hänellä on.

Valikko

Suhde itseen: Vastuun kantaminen


Tavoite:

Tarpoja tietää, mitä vastuita ja velvollisuuksia hänellä on.

Kuvaus:

Tarpoja oppii kantamaan vastuuta itsestään, läheisistään ja ympäristöstään.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsensä johtamisen taidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja ottaa etukäteen selvää millaisessa vastuussa tarpojaikäinen nuori on tekemistään asioista. Esimerkiksi rikosoikeudellinen vastuu ja vahingonkorvausvastuu ovat eri asioita ja voivat tulla kyseeseen eri ikäisinä. Rikosoikeudellinen vastuuikäraja on Suomessa 15 vuotta. Rikoslaissa määritellyt teot ovat alle 15-vuotiaidenkin tekeminä rikoksia. Kun henkilö täyttää 15 vuotta, hän on syyntakeinen ja rikoksistaan vastuussa. Hänet voidaan siis tuomita sakkoihin, nuorisorangaistukseen, yhdyskuntapalveluun tai vankeuteen. Alle 15-vuotias on kuitenkin velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingot riippumatta siitä, onko hänet tuomittu rangaistukseen. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtaja selvittämään tarpojaikäisen nuoren vastuita omista tekemisistään. Luotsin on hyvä olla mukana aktiviteetin toteuttamisessa, koska tarpojilla voi olla mielessä paljon aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Luotsin on hyvä valmistautua siihen, että tarpojat voivat kertoa luottamuksellisiakin asioita omista tai kavereidensa tekemisistä. Luotsi huolehtii siitä, että harjoituksissa säilyy turvallinen ilmapiiri keskusteluissa ja harjoituksissa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Yhteiskunta-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarpoja harjoittelee erilaisia vuorovaikutustilanteita omassa vartiossa. Vartiossa voidaan keskustella ja jakaa kokemuksia siitä miten oma tai toisen asenne tai käyttäytyminen vaikuttaa ryhmän toimivuuteen. Miltä tuntuu osallistua toimintaan kun kaikki ovat innokkaita tai ainakin yrittävät olla positiivisia. Saako ryhmässä omat tunteet aina näyttää? Tarpojat kiinnittävät huomiota omaan käytökseensä muutaman kokouksen ajan.

Vartionjohtaja tai luotsi tulostaa liitteenä olevat lapsen ja nuoren ikävuosien myötä tulevat oikeudet ja valvoitteet yhteiskunnassa (ilman ikävuosia eli vastauksia) ja pyytää tarpojia arvailemaan/päättelemään, minkä ikäisenä kyseinen oikeus/velvollisuus tulee voimaan. Tarpojat ryhmittelevät oikeudet ja velvollisuudet iän mukaan ryhmiin. Tämän harjoituksen ajaksi vartio voi jakautua pienempiin ryhmiin. Tehtävä sopii myös pieneksi kisaksi ryhmien välillä. Lopuksi on hyvä käydä yhdessä lävitse oikeat vastaukset.

Vartio listaa yhdessä, minkälaisia vastuita ja velvollisuuksia jokaisella on omassa perheessä. Vartio voi esimerkiksi vertailla, mitä kotitöitä kullakin on tehtävänään ja mitä vapauksia puolestaan perheenjäsenyys mahdollistaa. Miten jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa perheen yhteisiin asioihin esimerkiksi aikatauluihin tai matkakohteisiin? Entä mikä on sopiva määrä kotitöitä tarpojaikäiselle? Miksi eri perheissä on erilaisia sääntöjä? Tarvittaessa tarpojat voivat suunnitella omaan perheeseensä sopivan tavan päättää asioista yhdessä ja ehdottaa sitä omalle kotiväelleen. Luotsin tehtävänä on huolehtia siitä, että kukin tarpoja saa osallistua harjoitukseen haluamallaan aktiivisuudella. Jollekin tarpojalle perheen sisäiset asiat voivat olla hyvin herkkiä ja luotsin on otettava tämä huomioon.

Vartio listaa erilaisia omalle ikäryhmälleen tyypillisiä rikkomuksia. Se kutsuu koloiltaansa vieraaksi poliisin ja selvittää häneltä vastauksia mieleensä tulleisiin kysymyksiin. Poliisilla ei välttämättä ole virallista resurssia vierailla partioryhmissä, mutta esimerkiksi lippukuntalaisten huoltajista voi löytyä poliisi, joka pystyy tulemaan vieraaksi vapaa-ajallaan.

Vartio ottaa selvää mitä tapahtuu kun nuori jää kiinni näpistyksestä tai ilman mopokorttia mopolla ajamisesta, ajaa viritetyllä mopolla tai ajaa liikennesääntöjen vastaisesti pyörätiellä. Mitä tapahtuu, jos ei ole pelastusliivejä veneillessä tai jää kiinni päihteiden hallussapidosta tai käytöstä alaikäisenä? Millaisiin vaikeuksiin täysi-ikäinen voi joutua välittäessään alaikäiselle alkoholia tai muita päihteitä? Miten pitää toimia jos näet kaverin tekevän jonkun rikoksen kuten varastavan kaupasta? Mitä tapahtuu, jos näet ihmisen makaamassa kadulla ja kävelet ohi pysähtymättä?  Toteutuksessa voi hyödyntää rastirataa tai parikeskustelumenetelmää, jotta jokainen tarpoja joutuu itse miettimään vastauksia. Vartio voi myös kutsu asiantuntija koloiltaan.

Tarpoja harjoittelee erilaisia vuorovaikutustilanteita omassa vartiossa. Vartiossa voidaan keskustella ja jakaa kokemuksia siitä miten oma tai toisen asenne tai käyttäytyminen vaikuttaa ryhmän toimivuuteen. Miltä tuntuu osallistua toimintaan kun kaikki ovat innokkaita tai ainakin yrittävät olla positiivisia. Saako ryhmässä omat tunteet aina näyttää? Tarpojat kiinnittävät huomiota omaan käytökseensä muutaman kokouksen ajan.

Tarpoja tuo muutaman lempivaatteensa koloiltaan. Tarpojavartio selvittää yhdessä, mistä vaatteet ovat peräisin. Mistä ne on ostettu? Lukeeko vaatteissa suoraan niiden alkuperä? Jos ei, vartio selvittää vaatteen alkuperämaan kaupan internet-sivuilta. Mitä merkityksiä vaatteen alkuperällä on? Vaikuttaako vaatteen alkuperämaa vaatteen hintaan? Jos vaikutusta on, niin miten hinta määräytyy? Mikä tekee suomalaisesta vaatteesta kalliin ja kehitysmaissa teetetystä vaatteesta halvan? Aktiviteetin tarkoituksena on herättää tarpojat huomaamaan millaisia vaikutuksia jokapäiväisillä valinnoilla on.

Tarpoja pitää huolta omasta tai toisen lemmikistä viikon ajan. Tarpoja ruokkii, juottaa, ulkoiluttaa, huolehtien eläimen riittävästä liikunnan saannista ja tarvittaessa siivoaa eläimen jätökset ja muut sotkut. Vaihtoehtoisesti tarpoja voi pitää huolta metsän eläimistä, esimerkiksi ruokkimalla lintuja talven ajan. Tarpoja pitää kirjaa siitä, mitä hän on lemmikin kanssa tehnyt ja kuinka pitkään. Lopulta hän voi laskea yhteen, kuinka paljon aikaa lemmikin hoitaminen todellisuudessa vaatii.

Lisää vinkki

Liite