Tarpoja oppii huomaamaan muiden ihmisten tärkeyden omassa elämässään. Tarpoja tuntee oman lähipiirinsä ja arvostaa muita ihmisiä.

Valikko

Suhde toiseen: Lähipiiri


Tavoite:

Tarpoja oppii huomaamaan muiden ihmisten tärkeyden omassa elämässään. Tarpoja tuntee oman lähipiirinsä ja arvostaa muita ihmisiä.

Kuvaus:

Tarpoja selvittää, mistä hän saa tarvittaessa apua partiossa. Tarpoja tutustuu lähemmin omaan lähipiiriinsä tai sukuunsa. Tämän aktiviteetin yhteyteen sopii hyvin esimerkiksi erilaiset luottamusharjoitukset.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Kaveritaidot Vuorovaikutustaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Terveys ja turvallisuus Toisten kunnioittaminen Yhteisöön kuuluminen
Teemat Kiusaaminen Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja suunnittelee aktiviteetin toteutuksen niin, että se on sopivan haastava vartiolle. Tarvittaessa vartionjohtaja saa apua luotsilta aktiviteetin suunnitteluun.  Vartionjohtaja kannustaa tarpojia aktiviteetin aikana ja huomioi myös ujoimmat vartion jäsenet. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa aktiviteetin sopivan toteutustason valitsemisessa ja tarvittaessa osallistuu toteutukseen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Yhteiskunta-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Piirrän kartan läheisistäni. Tarpoja pohtii suhdettaan itselleen läheisiin ihmisiin. Tarpoja piirtää kartan itselleen läheisistä ihmisistä. Tarpoja piirtää itsensä keskelle ja ympärilleen sopivan etäisyyden päähän perheenjäsenet, ystävät, opettajat, kaverit, mummolan kissan ja ihastuksen kohteen. Keskustellaan siitä, mihin asioihin voidaan itse vaikuttaa. Kartta voidaan piirtää sekä tarpon alussa että lopussa ja tarkastella, näkyykö siinä muutosta.

Tarpoja oppii priorisoimaan eri tilanteita oikein. Vartio pelaa maa-meri-laiva-peliä, jossa on aiheena "Ketä ihmisiä otan huomioon erilaisissa tilanteissa?" Keksikää yhdessä sopivia esimerkkejä: ystävä, vanhemmat, isovanhemmat, naapurin koira. Kirjoittakaa jokainen niistä omalle lapulleen ja kiinnittäkää laput seinään. Vartionjohtaja kertoo erilaisia tilanteita, kuten "Äitienpäivänä on piirin kisat, voinko lähteä kisoihin?" tai "Ystävän ja isäni syntymäpäivät ovat samana päivänä, kumman juhliin menen?” ja tarpojat valitsevat, kenet ottavat tilanteessa huomioon. Tarpojien tulee myös muutamalla sanalla perustella valintansa. Luotsi voi olla mukana keskustelemassa, miksi aina ei voi valita sitä näppärintä vaihtoehtoa. Miksi mummolassa on tärkeä käydä, vaikka se on tylsää. Lappujen sijasta voitte pelata pelia Twister-laudalla ja päättää jokaiselle ihmiselle oma väri. Saman pelin voi pelata myös tiedottamisen näkökulmasta. Kenelle on kerrottava kisoista? Entä siitä, ettei pääsekään kisoihin?

Oma lähipiirini. Tarpoja tutustuu perheensä historiaan ja oppii ilmaisemaan itseään. Tarpoja selvittää oman perheensä ja sukunsa tarinoita ja sattumuksia haastattelemalla vanhempiaan tai muita sukulaisia. Tarpoja esittää kaverinsa kanssa mielenkiintoisen seikan suvustaan muulle vartiolle.

Lainaaminen. Kaikkea ei välttämättä tarvitse ostaa. Vartio selvittää, mistä retkeilyvarusteita voisi omalla paikkakunnalla lainata. Vartio selvittää myös lainaako lippukunta tarvittaessa ulkopuolisille retkeilyvarusteita. Vartio käy läpi myös lainaamisen pelisäännöt. Mitä lainaaminen tarkoittaa? Mitä jos lainattu tavara menee rikki tai vaurioituu?

Tutustumme niihin, joilta saamme apua partiossa. Vartio pelaa maa-meri-laiva -peliä, jossa on aiheena "Keneltä saan apua partiossa?" Käydään ensin läpi, ketä kaikkia ihmisiä lippukunnassa on ja ketä tunnemme muista lippukunnista tai piiristä. Kiinnitetään seinälle näiden ihmisten nimiä. Vartionjohtaja huutelee erilaisia tilanteita, ja tarpojat menevät sen ihmisen nimen luo, kenen luo tässä tilanteessa menisivät. Tilanteita voivat olla esimerkiksi "kolon pihalla kiusataan", "haluan mukaan tarpojien taitopäiville" tai "minulla ei ole talvimakuupussia". Jos sopiva henkilö on paikan päällä, voi laittaa käden henkilön olkapäälle. Lappujen sijasta voitte pelata Twister-laudalla ja päättää jokaiselle värille oman henkilön.

Lisää vinkki

Liite