Tarpoja tutustuu rakennettuun lähiympäristöönsä.

Valikko

Suhde yhteiskuntaan: Kaupunkisuunnistus


Tavoite:

Tarpoja tutustuu rakennettuun lähiympäristöönsä.

Kuvaus:

Osallistumme tai järjestämme kaupunki- tai kuvasuunnistuksen ja tutustumme johonkin paikkakuntamme keskeiseen kohteeseen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Suunnistus
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja ottaa etukäteen selvää missä voisi osallistua kaupunki- tai kuvasuunnistukseen tai missä sellaisen voisi järjestää. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa löytämään paikan, jossa kaupunki- tai kuvasuunnistukseen voi osallistua ja auttaa selvittämään mitä sellaisten järjestämisessä pitää ottaa huomioon.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Yhteiskunta-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tehtävä: My2050 -mobiilipelin pelaaminen Tarvikkeet: älypuhelin tai tablettiTässä aktiviteetissa tarpojat tutustuvat kotikaupunkiinsa urbaaniin ympäristöön pelaamalla My2050-mobiilipelisovelluksella. Aktiviteetin tarkoitus on tutustuttaa tarpojat kaupunkiympäristöön ja ilmastonmuutokseen sovelluspelin avulla. Peliä voi pelata Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja 1.8.2020 alkaen Vantaalla. Pelin kesto on 60 minuuttia, ja peliä suositellaan pelattavaksi 2-4 hengen ryhmissä. Luotsin tehtävänä on tutustua tarkempiin peliohjeisiin, jotka löytyvät osoitteesta my2050.fi/pelaa. Hän voi myös ennakkoon jakaa tarpojat ryhmiin tai antaa tarpojien itse päättää ryhmien kokoonpanot. Luotsin kannattaa myös varmistaa, että jokaisella ryhmällä on sovellus ladattuna ja tarvittava pelilaite käytössä (älypuhelin tai tabletti).

Vartio saa auton ja kuljettajan (luotsi) sekä salaisen viestin tai kirjaintehtävän, josta selviää kohde (toinen mielellään isompi paikkakunta), missä vartiota odottaa Aku Ankkaa lukeva herrasmies. Vartiolle voi antaa kartan tai nykypäivänä älypuhelin riittää. Vartio antaa kuljettajalle ajo-ohjeet. Matkalla vartiolla voi olla jonkin lisätehtävä suunnistuksen lisäksi. Päätepisteessä Herrasmies Aku Ankan takaa antaa kartan / tehtävät kaupunkisuunnistukseen, jossa voidaan etsiä isoja piippuja, rakennuksia tai paikkakunnan muita maamerkkejä. Mikäli mahdollista hyödynnetään myös paikallisia henkilöitä, joilta vartion pitää tiedustella asioita (esimerkiksi kartta/vihje vie "partiokauppaan", josta pitää käydä selvittämässä myyjältä jokin retkeilyjuttu). Vartiolle voi antaa rahaa tai sitten jokin rastipiste on paikallinen ruokapaikka, jossa vähän kerrataan opittua ja nähtyä ja tehdään uusi lähtö. Luotsin rooli on toimia taksikuskina sekä "vakoilla" ryhmien etenemistä ja tarvittaessa hieman auttaa. Kaupungissa voidaan myös liikkua julkisilla tai autolla isommat siirtymät, toki kuljettajan pitää olla hereillä ja katsoa tarpojien esittelemä reitti etukäteen. Myös jokin sopiva oheiskohde sopii aktiviteettiin loistavasti ja näin se voidaan yhdistää johonkin toiseen aktiviteettiin. Luotsi antaa tarpojille etukäteen vain varustelistan ja retkipäivän lähtöajan ja -paikan, huoltajille voidaan kertoa tarkemmin mistä on kyse.

Vartio osallistuu tai järjestää bussisuunnistuksen paikallisbusseilla. Säännöt vartio voi keksiä itse.

Vartio suunnittelee ja toteuttaa oman geokätkön omalla asuinalueellaan.

Vartio osallistuu lodjaukseen, geokätköilyyn tai parkouriin omalla kotipaikkakunnallaan.

Vartio toteuttaa kaupunki- tai kuvasuunnistuksen, jonka reitillä esitellään oman kotipaikkakunnan tärkeimpiä kohteita. Kohteet valitaan johtajan antamista ehdotuksista.

Vartio osallistuu omalla kotipaikkakunnallaan kaupunki- tai kuvasuunnistukseen, jonka reitillä esitellään paikkakunnan tärkeimpiä kohteita. Lisäksi vartio tutustuu jollakin rastilla tarkemmin johonkin kotipaikkakunnan keskeiseen kohteeseen esimerkiksi asiantuntijan avulla.

Lisää vinkki

Liite