Tarpoja tutustuu ympärillään oleviin palveluihin. Tarpoja kiinnostuu paikallisen yhteisön muista jäsenistä.

Valikko

Yhteiskunta toimii


Tavoite:

Tarpoja tutustuu ympärillään oleviin palveluihin. Tarpoja kiinnostuu paikallisen yhteisön muista jäsenistä.

Kuvaus:

Vartio vierailee pelastuslaitoksella, poliisiasemalla, vanhainkodissa, palvelutalossa tai tutustuu paikallisen hyväntekeväisyysjärjestön toimintaan.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Palvelu Vaikuttaminen
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja sopii vierailusta suunniteltuun paikkaan. Vartionjohtaja valmistautuu vartion kanssa vierailuun miettimällä kysymyksiä ja sitä mitä vierailulla voitaisiin tehdä. Vartionjohtaja varmistaa, että vartio muistaa kiittää vierailusta jälkikäteen. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa löytämään sopivan vieralukohteen vartiolle. Luotsin kanssa voidaan keskustella, mitä tuntemuksia vierailu herätti.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Yhteiskunta-tarppo

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tässä aktiviteetissa tarpojat kutsuvat koulutetun WWF-lähettilään pitämään ”Luonto lautasella” -esittelyä, joka käsittelee ruoantuotantoa. Esittelyn kesto on partioryhmän toiveitten mukaan 45, 75 tai jopa 90 minuutin pituinen. Esittely on sekä toiminnallinen että aihepitoinen tuokio. Tarkemmat tiedot ja ohjeet lähettilään kutsumiseen vierailulle löytyvät osoitteesta www.wwf.fi/opettajille/wwf-kouluvierailu. Lähettiläsvierailun tarkoituksena on, että tarpojat oppivat eri tahoista, jotka edistävät ympäristön ja samalla yhteiskunnan etuja ja toimintaa. Luotsin tehtävänä on kutsua lähettiläs paikalle ja sopia tämän kanssa esittelyn tarkemmasta ajankohdasta ja pituudesta. Vierailun jälkeen tarpojat voivat luotsin johdolla keskustella esimerkiksi seuraavista asioista:

  • Mitä uutta he oppivat?
  • Mitä ajatuksia lähettilään esitys heissä herätti?
  • Millainen tehtävä WWF:llä on yhteiskunnassa?
Vinkki: WWF

Vartio käy tutustumassa lähialueen ammattioppilaitokseen ja sen kurssitarjontaan. Vartio pohtii koulutuksen tärkeyttä ja erilaisten ammattien vaikutusta lähialueen palveluihin. Vartio voi myös pohtia lähialueen työllisyysmahdollisuuksia ja mitä hyötyä niistä on kunkin henkilökohtaisessa elämässä.

Vartio vierailee mahdollisuuksien mukaan paikkakunnalla toimivan hyväntekeväisyysjärjestön luona. Hyväntekeväisyysjärjestöjä ovat esimerkiksi löytöeläinkoti, Pelastusarmeija, nuorten turvatalo tai leipäjono. Vartio pohtii, millaisia tapoja on tehdä hyväntekeväisyyttä ja millaisia ajatuksia vierailu herätti.

Vartio käy vierailulla pelastuslaitoksella tai poliisiasemalla. Vierailun aikana vartio tutustuu näiden ammattien työtehtäviin ja vastuisiin yhteiskunnassa. Vierailun jälkeen vartio pohtii, miten näiden ihmisten olemassaolo vaikuttaa ympäristössä, mitä he tekevät ja milloin heitä tarvitaan?

Vartio tutustuu lähiseudun varttuneeseen väkeen ja vierailee ilahduttamassa vanhuksia esimerkiksi vanhainkodissa tai vuodeosastolla. Vierailun jälkeen vartio keskustelee vierailun nostattamista ajatuksista. Vanhainkodissa vartio voi esimerkiksi lukea tai laulaa vanhuksille, jutella heidän kanssaan, ulkoiluttaa heitä, paistaa heidän kanssaan lettuja tai pelata jotakin ottaen huomioon asukkaiden kunto ja toimintakyky. Vanhainkodin hoitajilla on varmasti ideoita, miten vartio voi ilahduttaa vanhuksia vierailulla.

Lisää vinkki

Liite