Vaeltaja ymmärtää kunnossapidon merkityksen auton ylläpidossa. Hän ymmärtää auton perustoimintaa ja tuntee tärkeimmät huoltoa vaativat kohteet henkilöautossa. Vaeltaja osaa pakata kuorman.

Valikko

Huristellaan menemään


Tavoite:

Vaeltaja ymmärtää kunnossapidon merkityksen auton ylläpidossa. Hän ymmärtää auton perustoimintaa ja tuntee tärkeimmät huoltoa vaativat kohteet henkilöautossa. Vaeltaja osaa pakata kuorman.

Kuvaus:

Vaeltaja tekee auton perushuollon. Kun huolto on tehty, vaeltaja selvittää, miten syntyvä jäte kuuluu hävittää ja toimii sen mukaan. Vaeltaja harjoittelee pakkaamaan auton ja peräkärryn turvallisesti. Hän harjoittele ajoa peräkärryn kanssa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja huolehtii aktiviteetin käytännön järjestelyistä. Hän hankki paikalle asian osaavan henkilön tai toimii itse opastajana. Hän hankkii paikalle myös tarvittavat kulkuneuvot sekä peräkärryn. Lisäksi vartionjohtaja varaa paikalle huollon suorittamiseen tarvitset perustyökalut, joita ovat esimerkiksi hylsysarja, jäteöljyastia, sytytystulppa-avain, kiintolenkkiavainsarja ja ruuvimeisselit. Luotsi auttaa tarvittaessa vartionjohtajaa asiantuntijan ja tarvittavien välineiden hankinnassa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Arjen taidot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Harjoittelemme erilaisten autojen pakkaamista samoilla tavaroilla (esim. kolme rinkkaa, kamiina, pari pahvilaatikkoa, teltta, rantapallo, kermakakku) ja yritämme saada kuorman pakattua mahdollisimman turvallisesti. Voimme tehdä tämän myös kilpailuna, kuka saa tehtyä kuorman turvallisimmin? Kuorman pakkaamisen jälkeen pakkaaja ajaa ajoradan. Säilyvätkö kaikki tavarat ajoradasta ehjänä?

Opettelemme peräkärryn oikeaa kuormausta ja harjoittelemme yhdistelmäajoneuvon kuljettamista. Harjoittelemme retkitavaroiden pakkaamista ja kuorman sitomista peräkärryyn sekä peräkärryn kanssa ajamista ja erityisesti peruuttamista.

Hankimme kouluttajan kertomaan meille eri moottoriajoneuvoista. Kertaamme jokamiehenoikeudet ja moottoriajoneuvoja koskevat lait. Valitsemme laitteen, jossa on jokaiselle jotakin tuntematonta, esimerkiksi moottorikelkan, mönkijän, skootterin, mopon, traktorin, vesijetin tai moottoriveneen. Harjoittelemme käyttämään kyseistä moottoriajoneuvoa.

Teen auton perushuollon, jossa tarkistetaan ilmanpaineet, jarrunesteet, lasinpesunesteet, jäähdytinnesteet, hydrauliikkanesteet (ohjaustehostin), renkaiden kunto ja ilmanpaineet (myös vararenkaasta) ja valojen toiminta. Lisäksi vaihdetaan tarvittaessa auton öljyt, suodattimet ja sytytystulpat sekä voidellaan ovien ja luukkujen saranat. Kun huolto on tehty, selvitetään, miten syntyvä jäte kuuluu hävittää ja toimitaan sen mukaan. Jos yllä mainituissa huoltotoimenpiteissä ei ollut riittävästi puuhaa, voin tehdä myös ovitiivisteiden silikonivoitelun, ripustuksen osien kunnon silmämääräisen tarkistuksen ja pienen ravistelun välysten löytämiseksi, vetonivelten suojakumien kunnon tarkistuksen, auton korin kiven iskeytymien ja ruostevaurioiden tarkastelun ja hihnojen kunnon tarkistuksen ja vaihtotarpeen selvittämisen (jakopää).

Lisää vinkki

Liite