Vaeltaja tunnistaa omat käyttäytymistapansa liikenteessä ja asenteensa erilaisia kulkutapoja kohtaan. Hän tietää millaiset asiat saavat ottamaan turhia riskejä liikenteessä.

Valikko

Minä ja muut liikenteessä


Tavoite:

Vaeltaja tunnistaa omat käyttäytymistapansa liikenteessä ja asenteensa erilaisia kulkutapoja kohtaan. Hän tietää millaiset asiat saavat ottamaan turhia riskejä liikenteessä.

Kuvaus:

Vaeltaja tarkkailee omaa ja muiden liikennekäyttäytymistä ja -asenteita. Hän tarkastelee niiden taustalla olevia syitä ja valintoja. Vaeltaja pohtii, millaisia liikenteeseen liittyviä riskitilanteita omassa elämässä tulee vastaan ja löytää tapoja välttää niitä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Turvallisuus
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Teemat Kiusaaminen
Johtajan tehtävä: Jos vartio toteuttaa aktiviteetin yhdessä, voi vartionjohtaja toimia keskustelun vetäjänä. Luotsin on hyvä olla paikalla johdattelemassa keskustelua ja tekemässä kärjistyksiä ja yhteenveto illan aiheista. Luotsin on kuitenkin hyvä välttää omien mielipiteiden ja näkemysten liiallista esiintuomista.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Eettinen arki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Osallistun esimerkiksi autosuunnistuskisaan tai muuhun vastaavaan paineen alaisena tapahtuvaan liikennetilanteeseen. Miten toimintani poikkeaa normaalista liikennekäyttäytymisestä vai poikkeaako se lainkaan? Mitä toimintatapaa minun tulisi muuttaa ja miten voin muutoksen tehdä?

Keskustelemme vartion kanssa esimerkiksi seuraavista asioista Milloin vedän herneen nenään? Missä vaiheessa näkyy keskisormi? Milloin painan tööttiä? Otanko kuvia onnettomuuspaikalla? Jeesinkö konepelti auki tien laidassa olevaa tyyppiä? Toiminko liikenteessä ryhmäpaineen alaisena? Ovatko naiset huonompia kuskeja? Entä venäläiset ja ruotsalaiset? Osaanko ajaa turvallisesti, vaaratilanteita toisille ja itselleni vältellen? Ajanko ilman handsfreeta? Miten liikennekäyttäytymiseni eroaa kävellessä, autoillessa, pyöräillessä tai moottoripyöräillessä? Suhtaudunko ennakkoluuloisesti kävelijöitä, pyöräilijöitä, autoilijoita, rekka- tai prätkäkuskeja kohtaan? Olenko ilonpilaaja ja nappaan autonavaimet kännikuskilta?

Tutustumme suomalaisten liikennekäyttäytymisestä tehtyihin tutkimuksiin tai aiheesta käytyihin nettikeskusteluihin. Pohdimme, miten oma liikennekäyttäytymisemme suhteutuu näihin tutkimuksiin. Toimimmeko muiden suomalaisten tapaan? Olemmeko maltillisia vai äkkipikaisia liikenteessä?

Lisää vinkki

Liite