Vaeltaja tuntee erilaisia vaatemateriaaleja ja niiden käyttöominaisuuksia ja soveltuvuutta. Hän suunnittelee ja valmistaa itselleen retkeilyvaatteen lähtien liikkeelle käyttötarkoituksesta ja halutuista ominaisuuksista. Vaeltaja pohtii vaatteiden valmistuksen ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia.

Valikko

Retkeilyvaate


Tavoite:

Vaeltaja tuntee erilaisia vaatemateriaaleja ja niiden käyttöominaisuuksia ja soveltuvuutta. Hän suunnittelee ja valmistaa itselleen retkeilyvaatteen lähtien liikkeelle käyttötarkoituksesta ja halutuista ominaisuuksista. Vaeltaja pohtii vaatteiden valmistuksen ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia.

Kuvaus:

Vaeltaja suunnittelee ja valmistaa itselleen toimivan retkeilyvaatteen. Hän aloittaa suunnittelun käyttötarkoituksesta ja halutuista materiaaleista, valitsee sopivan materiaalin ja tutustuu tarvittaviin välineisiin ja ompelutekniikkaan. Hän testaa vaatetta käytännössä ja tekee tarvittaessa parannuksia. Vaeltaja pohtii yhdessä vartion kanssa vaatteiden valmistuksen ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Kestävä kehitys Retkeily
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot
Kesto päivä
Kasvatustavoitteet Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Luontosuhde Rehtiys Terveys ja turvallisuus
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Jos vartio suorittaa aktiviteetin yhdessä, vartionjohtaja huolehtii käytännön järjestelyistä. Luotsi auttaa tarvittaessa materiaalien, tilojen ja välineiden hankkimisessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Erätaidot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Teemme koko vartiolle saman vaatteen esimerkiksi kisa-asusteeksi. Voimme myös tehdä jokaiselle eri vaatteen, jolloin opimme useamman vaatteen valmistuksesta.

Käytämme vaatteen valmistuksessa kierrätysmateriaalia. Muokkaamme jokin oman vanhan vaatteen, tai ostamme kirpputorilta materiaalia uuden vaatteen valmistamiseen.

Selvitämme miten ja kuka tuottaa ympäristön kannalta kestäviä retkeilyvaatteita. Myös retkeilyvaatebisnes on globaalia, joten siihen liittyy monenlaisia globaalitalouden ongelmia. Pohdimme miten näitä ongelmia voidaan ratkaista? Minkä takia toiset retkeilyvaatteet ovat halvempia kuin toiset? Pohdimme kuinka voimme vaikuttaa omalta osaltamme retkeilyvaatteiden kestävyyteen?

Lahjoitamme vanhat retkeilyvaatteemme niitä tarvitseville. Retkeilyvarusteet ovat arvokkaita ja niitä tarvitaan vain tietyissä paikoissa tiettyihin aikoihin. Pohdimme miten myös heikommista taloudellisista lähtökohdista tulevat ihmiset pääsisivät mukaan retkeilyn maailmaan? Miten saisimme kaikki koloilla ja varastoissa lojuvat retkeilytarvikkeet mahdollisimman tehokkaasti käyttöön?

Etsimme netistä ja käsityökirjoista ideoita, ohjeita ja valmiita kaavoja. Esimerkiksi reisitaskuhousun kaavan voi muokata perushousujen kaavasta. Pyydämme kokeneemman ompelijan auttamaan vaatteiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Lisää vinkki

Liite