Vaeltaja osaa suunnitella ravitsevaa ja monipuolista ruokaa erilaisiin retkitilanteisiin. Hän osaa ottaa huomioon erilaisten retkien ruuille asettamat vaatimukset ja mahdollisuudet.

Valikko

Retki- ja vaellusruuat


Tavoite:

Vaeltaja osaa suunnitella ravitsevaa ja monipuolista ruokaa erilaisiin retkitilanteisiin. Hän osaa ottaa huomioon erilaisten retkien ruuille asettamat vaatimukset ja mahdollisuudet.

Kuvaus:

Vaeltaja suunnittelee ruokalistat erilaisille retkille ja vaelluksille niiden erityispiirteet huomioiden. Hän toteuttaa vähintään yhden suunnitelman käytännössä ja arvioi sen toimivuutta retkellä ja retken jälkeen. Hän huomioi suunnitelmassa myös ruoka-aineallergiat sekä erilaiset ruokavaliot.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Retkeily Ruuanlaitto
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Jos vartio tekee aktiviteetin yhdessä, vartionjohtaja huolehtii siitä, että jokainen vartion jäsen osallistuu ruokalistan pohtimiseen ja retken järjestelyihin. Luotsi auttaa tarvittaessa auttaa retkiruokavinkkien ja sopivan retkipaikan löytämisessä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Erätaidot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Melkein kaikkia ruoka-aineita voi kuivattaa. Kuivatut tuotteet kannattaa kotona säilyttää paperipussissa ja siirtää niitä muovipussin vasta pakatessa retkelle. Uunissa: Kuivatamme ruoka-aineksia matalassa lämpötilassa, noin 70 asteessa. Pidämme uuniluukun raolla. Alkuun voi laittaa päälle vain alalämmön ja hetken päästä laittaa päälle myös ylälämmön. Yleensä kuivaus kestää 12-24 tuntia. Ilmassa: Laitamme ruoan kananverkolle ja annamme sen kuivua auringossa tai kuivaushuoneessa/-kaapissa. Sienet: Kuivatut sienet kestävät pitkään ja vievät vähän tilaa. Melkein kaikkia ruokasieniä voi kuivata. Puhdistamme ensin sienet hyvin. Leikkaamme ohuet sienet kahtia ja leikkaamme isommat sienet noin puolen senttimetrin paksuisiin siivuihin. Voimme kuivata sieniä leivinpaperilla auringossa, roikkuen ilmavasti narusta tai leivinuunin jälkilämmössä. Tavallisessakin uunissa kuivaaminen voi onnistua. Parhaan tuloksen saamme kuitenkin kuivurin avulla. Säilytämme kuivatut sienet kokonaisina, paloina tai jauhona. Sienet säilyvät parhaiten lasipurkissa. Kilo tuoreita sieniä vastaa 100 g kuivatettuja. Ennen sienten valmistusta liotamme niitä. Tarvitsemme 1 desilitran vettä 5 grammaan sieniä. Lämmin vesi irrottaa maun paremmin. Jos ohjeeseen tulee maitoa tai kermaa, voimme myös liuottaa sienet suoraan siihen. Omenat ja päärynät: Poistamme siemenkodat ja leikkaamme hedelmät ohuiksi viipaleiksi. Laitamme viipaleet kylmää veteen, johon olemme lisänneet 5 grammaa sitruunahappoa per litra vettä. Keitämme hedelmät 30 sekuntia kiehuvassa vedessä, johon olemme lisänneet sokeria. Valutamme pois veden ja kuivatamme hedelmiä uunissa. Aprikoosit: Jaamme aprikoosit kahtia ja poistamme kivet. Laitamme aprikoosit kanaverkolle kuivumaan 4-5 päiväksi auringossa. Porkkana ja peruna: Leikkaamme juurekset viipaleiksi. Keitämme juureksia pari minuuttia. Kuivatamme ne uunissa. Broileri: Keitämme broilerinlihaa kaksi tuntia. Maustamme lihan suolalla ja pippurilla. Leikkaamme lihan suikaleiksi ja kuivatamme sen uunissa. Lähde: Norges speiderforbund

Huomioimme esimerkiksi ruokien säilyvyyden, helppouden, ravintoarvon ja ekologisuuden. Voiko retkiruoka olla sekä hyvin säilyvää, kevyttä, helppoa, energiapitoista, terveellistä, ekologista ja vielä maukasta?

Keksimme ruokia erilaisilla teemoilla. Niitä voivat olla vaikka mahdollisimman kevyttä, italialaista, perinteistä suomalaista, lempiruokia, herkkuja tai mahdollisimman tuoretta.

Listaamme aluksi erilaisia retkiä ja vaelluksia ja niiden vaatimuksia ja mahdollisuuksia ruokien suhteen. Kuinka monta erityyppistä retkeä keksimme? Mikä on suurin ruokiin vaikuttava tekijä retkellä?

Lisää vinkki

Liite