Vaeltaja toteuttaa elämässään monipuolisen, kestävän ja taloudellisen ruokavalion periaatteita. Hän noudattaa terveellistä ruokavaliota seuraamalla omaa hyvinvointiaan ja ruokavaliotaan. Vaeltaja muuttaa tarvittaessa ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan.

Valikko

Viikon menu


Tavoite:

Vaeltaja toteuttaa elämässään monipuolisen, kestävän ja taloudellisen ruokavalion periaatteita. Hän noudattaa terveellistä ruokavaliota seuraamalla omaa hyvinvointiaan ja ruokavaliotaan. Vaeltaja muuttaa tarvittaessa ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan.

Kuvaus:

Vaeltaja tutustuu millainen on terveellinen ja ympäristön hyvinvointia edistävä ruokavalio. Hän pitää noin viikon ajan ruokapäiväkirjaa, johon hän kirjaa mahdollisimman tarkasti kaiken suuhun pistämänsä. Jakson jälkeen vaeltaja tutustuu ravitsemussuosituksiin ja pohtii, miten omat ravitsemustottumukset suhteutuvat niihin. Hän laatii saadun tietämyksen perusteella mahdollisimman monipuolisen ja taloudelliset tekijät huomioivan ruokalistan itselleen viikoksi. Vaeltaja toteuttaa suunnitellun listan ja seuraa sen vaikutuksia omassa hyvinvoinnissaan.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kotona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Ruuanlaitto
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja voi auttaa vartiotaan hankkimaan aihetta käsittelevää materiaalia. Vartionjohtaja voi myös esimerkiksi järjestää vartiolle yhteisen kauppareissun, jonka aikana vartio voi yhdessä valita ostoksia. Luotsi voi auttaa vaeltajia löytämään ruokavaliostaan kehittämiskohteita ja hyviä puolia hyvinvointinsa edistämiseksi. Hän voi tukea vaeltajia heidän ottaessaan mahdollisimman hyvin huomioon monipuolisuuden, taloudellisuuden, ekologisuuden ja terveellisyyden ruokalistaa tehdessään.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Fyysinen hyvinvointi

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Mietimme, mitä hyötyä voisi olla ruokahankintojen tekeminen isommassa erässä. Pohdimme myös, mitä ongelmia voi kauppojen isoihin pakkauskokoihin ja eriin liittyä. Mietimme, mitä vaikutuksia lähiruoan hyödyntämisellä on ympäristölle, taloudelle ja meille itsellemme.

Tutustumme joihinkin ruokatrendeihin ja pohdimme niiden perusideaa. Kokeilemme viikon menussa erilaisia ruokatrendejä päivittäin. Voimme ottaa kokeiluun ruokalistallamme esimerkiksi raakaruoan.

Seurattuamme ruokavalioitamme viikon ajan, vaihdan ruokavaliotani vartiokaverini kanssa. Jos noudatan kurinalaista ruokavaliota, johon eivät epäterveelliset ainekset kuulu, kokeilen vaihtaa ruokavaliota viikoksi jonkun sellaisen kaverini kanssa, jonka ruokatottumuksiin kuuluu myös herkuttelu. Kokeilemme molemmat samalla jotain uutta ja seuraamme muutoksen vaikutuksia hyvinvointiimme.

Seuraamme omaa ruokavaliotamme viikon ajan ruokapäiväkirjaan. Kokoonnumme yhteen ja tutustumme ravitsemussuosituksiin esimerkiksi Leipätiedotuksen internetsivuilla. Pohdimme miten voimme tehdä ruokatottumuksista terveellisemmät ja hyvinvointiamme lisäävät. Etsimme tietoa vastuullisesta ja monipuolisesta ruokavaliosta vierailemalla esimerkiksi Marttojen, WWFn, Leipätiedotuksen sekä Elintarvikeviraston sivuilla.

Teemme hinta- ja tuotetarkastelua eri kokoisissa kaupoissa ja marketeissa ostoslistamme tuotteista. Mikä olisi halvimman ostoskorin hinta? Entä kestävän ja eettisesti tuotetuimman? Suomalaisimman? Terveydellisimmän? Mistä hintaerot johtuvat?

Lisää vinkki

Liite