Vaeltaja havainnoi elämäänsä viikon ajan ja seuraa, mitkä asiat aiheuttavat hänelle stressiä. Informaatioyhteiskunnassa näyttöpäätteiden äärellä jatkuvaa huomiokykyä vaativat tehtävät altistavat stressille ja uupumukselle. Luovuus ja keskittymiskyky heikentyvät, jos aivot eivät saa välillä mahdollisuutta palautua rasituksesta.

Vaeltaja tunnistaa milloin kokee stressiä ja ymmärtää stressin hallinnan merkityksen. Hän tunnistaa luonnon merkityksen hyvinvoinnin osana ja työ- ja opiskeluelämän paineiden lieventäjänä.
Luonto stressin lievittäjänä
Tavoite:
Vaeltaja tunnistaa milloin kokee stressiä ja ymmärtää stressin hallinnan merkityksen. Hän tunnistaa luonnon merkityksen hyvinvoinnin osana ja työ- ja opiskeluelämän paineiden lieventäjänä.
Tiedot




Toteutusvinkit
2016-06-06 09:56:29
Piirrän ääriviivakuvan itsestäni. Viikon seurantajakson aikana lisään kuvaan merkintöjä siitä miten kehoni on reagoinut stressiin. Lisätietoa stressistä löydät YHTSn internetsivuilta, josta löydät myös itsearviointitestejä.
2016-06-06 09:56:30
Lyhytkin luonnossa liikkuminen/oleskelu vaikuttaa stressiin. Mikä on oma mielipaikkani luonnossa hiljentymiseen? Käyn kuukauden ajan säännöllisesti tässä mielipaikassani ja mietin miten se vaikuttaa henkiseen hyvinvointiini.
2016-06-06 09:56:30
Mikä on oma mielipaikkani luonnossa hiljentymiseen kaupungissa tai asuinalueeni lähettyvillä? Käyn kerran viikossa hiljentymässä tässä mielipaikassani. Miten hiljentyminen kaupunkialueen luonnossa onnistuu? Miten järjestän sille aikaa? Mietin miten se vaikuttaa henkiseen hyvinvointiini?
2016-06-06 09:56:30
Testaan luonnon hyödyntämistä stressin vähentämiseen. Ensimmäisen viikon aikana käyn päivittäin viiden minuutin ajan luonnon keskellä esimerkiksi puistoissa, vesistöjen lähellä, metsissä tai muilla viheralueilla. Seuraavalla viikolla olen päivittäin kymmenen minuuttia luonnossa. Kolmannella viikolla vietän päivittäin 20 minuuttia luonnossa. Teen havaintoja itsestäni. Onko luonnossa oleminen vaikuttanut mielialaani ja jos on/ei niin miksi? Tunnenko oloni elinvoimaisemmaksi? Huomaanko terveydessäni muita vaikutuksia?
2016-06-06 09:56:31
Tutustun tutkimuksiin, jotka tarkastelevat luonnon vaikutuksia mielialaan. Tällaisia tutkimuksia löytyy esimerkiksi Metsähallituksen Julkaisut-sivulta. Esimerkiksi Luonto liikuttamaan -hankkeesta on tehty useampia julkaisuja eri oppilaitoksissa eri puolilla Suomea.
Lisää vinkki