Vaeltaja osaa toimia erilaisissa tilanteissa niiden vaatimalla tavalla. Hän osaa etsiä tietoa kuhunkin tilanteeseen sopivasta pukeutumisesta ja käyttäytymisestä.

Valikko

Hyvät tavat


Tavoite:

Vaeltaja osaa toimia erilaisissa tilanteissa niiden vaatimalla tavalla. Hän osaa etsiä tietoa kuhunkin tilanteeseen sopivasta pukeutumisesta ja käyttäytymisestä.

Kuvaus:

Vaeltaja ottaa selvää hyvistä käytöstavoista erilaisissa tilanteissa ja harjoittelee niitä käytännössä. Vaeltaja järjestää tai osallistuu etikettiä vaativaan tilaisuuteen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Organisointitaidot Suomalainen kulttuuri
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet
Teemat Kiusaaminen Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja voi järjestää tapahtuman. Luotsi osallistuu ja voi kertoa omia kokemuksiaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ihmisten kanssa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Osallistun johonkin etikettiä vaativaan tilaisuuteen, esimerkiksi vuosijuhlaan, kurssijuhlaan, häihin tai hautajaisiin. Kerron tilaisuuden jälkeen luotsilleni tai vartiokavereilleni illan kulusta ja etiketin roolista toiminnassa. Keskustelemme etiketin merkityksestä ja erilaisten juhlien perinteistä ja niiden rikkomisesta.

Järjestämme sudenpentu-, seikkailija- tai tarpojaikäisille heidän kehitysikäkautensa huomioiden koloillan, retken tai leiripäivän, jonka aikana käytämme vain hyviä tapoja. Esittäydymme toisillemme, tervehdimme toisiamme nimellä, toivotamme hyvää päivää, kuuntelemme, syömme hyvien tapojen mukaisesti. Kokemuksen jälkeen keskustelemme, miltä tuntui käyttäytyä hyvin. Tunnemmeko toisiamme paremmin kuin ennen?

Tarkkailen miten itse toimin ja miten ympärilläni toimitaan. Kiinnitän huomiota esimerkiksi selän takana puhumiseen, tervehtimiseen tai syömiseen. Keräämme kokemuksiamme esimerkiksi viikon ajan ja kokoonnumme yhteen keskustelemaan niistä. Vaikuttaako ympäristö ja tilanne siihen miten itse käyttäydyn, entä miten toiset käyttäytyvät? Millaisissa tilanteissa on todennäköisempää käyttäytyä huonosti kuin hyvin?

Järjestämme juhlaillallisen, johon kutsumme toisen vaeltajavartion. Teemme kutsun, jossa ilmoitamme pukukoodin. Valmistamme aterian itse, koristelemme tilan ja suunnittelemme juhlaillallisen ohjelman.

Otamme selvää eri maiden hääperinteistä ja järjestämme hääjuhlan valitsemamme perinteen mukaisesti.

Tutustumme erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten käyttämiin sosiaalisen median kanaviin ja keskustelupalstoihin. Mietimme, millaisia eroja näiden käyttämisessä on ja luomme etiketin valitsemillemme foorumeille.

Lisää vinkki

Liite