Vaeltaja osaa toimia erilaisissa tilanteissa niiden vaatimalla tavalla. Hän osaa etsiä tietoa kuhunkin tilanteeseen sopivasta pukeutumisesta ja käyttäytymisestä.

Valikko

Hyvät tavat


Tavoite:

Vaeltaja osaa toimia erilaisissa tilanteissa niiden vaatimalla tavalla. Hän osaa etsiä tietoa kuhunkin tilanteeseen sopivasta pukeutumisesta ja käyttäytymisestä.

Kuvaus:

Vaeltaja ottaa selvää hyvistä käytöstavoista erilaisissa tilanteissa ja harjoittelee niitä käytännössä. Vaeltaja järjestää tai osallistuu etikettiä vaativaan tilaisuuteen.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: arjen-taidot organisointitaidot suomalainen-kulttuuri
Johtamistaito: Itsensä johtamisen taidot Vuorovaikutustaidot
Kesto:
Kasvatustavoitteet: ihmissuhteet
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja voi järjestää tapahtuman. Luotsi osallistuu ja voi kertoa omia kokemuksiaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ihmisten kanssa

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Tarkkailen miten itse toimin ja miten ympärilläni toimitaan. Kiinnitän huomiota esimerkiksi selän takana puhumiseen, tervehtimiseen tai syömiseen. Keräämme kokemuksiamme esimerkiksi viikon ajan ja kokoonnumme yhteen keskustelemaan niistä. Vaikuttaako ympäristö ja tilanne siihen miten itse käyttäydyn, entä miten toiset käyttäytyvät? Millaisissa tilanteissa on todennäköisempää käyttäytyä huonosti kuin hyvin?

Osallistun johonkin etikettiä vaativaan tilaisuuteen, esimerkiksi vuosijuhlaan, kurssijuhlaan, häihin tai hautajaisiin. Kerron tilaisuuden jälkeen luotsilleni tai vartiokavereilleni illan kulusta ja etiketin roolista toiminnassa. Keskustelemme etiketin merkityksestä ja erilaisten juhlien perinteistä ja niiden rikkomisesta.

Tutustumme erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten käyttämiin sosiaalisen median kanaviin ja keskustelupalstoihin. Mietimme, millaisia eroja näiden käyttämisessä on ja luomme etiketin valitsemillemme foorumeille.

Otamme selvää eri maiden hääperinteistä ja järjestämme hääjuhlan valitsemamme perinteen mukaisesti.

Järjestämme juhlaillallisen, johon kutsumme toisen vaeltajavartion. Teemme kutsun, jossa ilmoitamme pukukoodin. Valmistamme aterian itse, koristelemme tilan ja suunnittelemme juhlaillallisen ohjelman.

Järjestämme sudenpentu-, seikkailija- tai tarpojaikäisille heidän kehitysikäkautensa huomioiden koloillan, retken tai leiripäivän, jonka aikana käytämme vain hyviä tapoja. Esittäydymme toisillemme, tervehdimme toisiamme nimellä, toivotamme hyvää päivää, kuuntelemme, syömme hyvien tapojen mukaisesti. Kokemuksen jälkeen keskustelemme, miltä tuntui käyttäytyä hyvin. Tunnemmeko toisiamme paremmin kuin ennen?

Lisää vinkki

Lisää liite