Vaeltaja toteuttaa kansainvälisyyttä Suomessa. Hän osaa esitellä omaa kulttuuriaan ja sen tapoja vieraalle.

Valikko

Kansainvälisyyttä Suomessa


Tavoite:

Vaeltaja toteuttaa kansainvälisyyttä Suomessa. Hän osaa esitellä omaa kulttuuriaan ja sen tapoja vieraalle.

Kuvaus:

Vaeltaja esittelee suomalaista partiotoimintaa ja yhteiskuntaa toisesta kulttuurista kotoisin olevalle.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri Suomalainen kulttuuri Viestintä
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja huolehtii yhteydenpidosta ulkomaalaisiin partiolaisiin. Hän kannustaa kaikkia vartion jäseniä osallistumaan vieraskieliseen viestintään. Luotsi auttaa tarvittaessa kontaktien etsimisessä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kansainvälinen partio

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Perehdymme partion peruskirjaan. Peruskirjassa kuvataan niitä arvoja, tavoitteita ja periaatteita, joille partiotoiminta Suomessa perustuu. Peruskirjasta päätetään Suomen Partiolaisten jäsenkokouksessa. Peruskirjan hyväksyvät myös molemmat partion maailmanjärjestöt. Otamme yhteyttä ulkomaalaiseen partiolaiseen tai kaivamme netin syövereistä esille jonkin toisen maan peruskirjan. Mitä samaa löytyy SP:n ja kyseisen järjestön peruskirjasta? Entä mikä on suurin ero? Onko jotain, mitä olisi hyvä korostaa paremmin SP:n peruskirjassa? Entä mistä osuudesta saamme olla ylpeitä?

Selvitämme jokainen esimerkiksi kolmen eri puolella Suomea vaikuttavan lippukunnan suhteita hengellisiin taustayhteisöihin. Selvityksen jälkeen kokoonnumme yhteen ja kerromme toisillemme selvitysten tuloksia sekä käymme keskustelua erilaisten taustayhteisöjen vaikutuksesta lippukunnan toimintaan. Etäyhteyksien avulla voimme kutsua myös muiden lippukuntien edustajia mukaan tapaamiseemme. Jos meillä on yhteyksiä ulkomaalaisiin partiolaisiin, kysymme myös heiltä yhteyksiä hengellisiin taustaorganisaatioihin.

Jokamiehenoikeudet ovat pohjoismaalainen erikoisuus, josta on syytä olla ylpeä. Monille ulkomaalaisille tämä on kuitenkin erikoinen käsite. Opettakaa ulkomaalaisille partiolaisille ja tutuillenne jokamiehenoikeudet ja kertokaa mistä oikein on kyse! Vieraileville voi myös järjestää jokamiehenoikeuksia esittelevän metsäretken. Käyttäkää apuna esimerkiksi Ympäristöministeriön jokamiehenoikeudet -esitettä, joka löytyy myös englanniksi. Voitte myös käydä keskustelua ulkomaalaisten vieraiden kanssa siitä, mikä jokamiehenoikeuksissa mielestänne toimii hyvin ja mikä huonosti. Lisäksi voitte vertailla luonnossa liikkumisen sääntöjä eri maiden välillä!

Esittelemme vartion kanssa Suomessa vieraileville partiolaisille Suomen koulutusjärjestelmää tai jotakin muuta suomalaista yhteiskunnan palvelua jonka tunnemme hyvin. Vieraiden kanssa voimme vertailla yhteiskuntiemme eroja ja pohtia, että mitä asioita he voisivat oppia meiltä ja me heiltä.

Järjestämme yhdessä koko lippukunnan kanssa tapahtuman, jossa järjestetään partiomaista ohjelmaa esimerkiksi vastaanottokeskuksen asukkaille tai muulle maahanmuuttajien yhteisölle, esimerkiksi jonkin uskontokunnan yhdistykselle. Tapahtuma voi sisältää esimerkiksi rastiradan, iltanuotion tai luontoretkeilyä. Samalla maahanmuuttajat saavat tietää, mitä partio on Suomessa ja kuinka siihen pääsee mukaan. Lähde: Yhteiseen partioon

Tarjoamme Suomeen leirille tuleville partiolaisille mahdollisuutta yöpyä kotonani tai kutsumme vaeltajavartion ulkomailta oman vartiomme vieraiksi. Esittelemme partiolaisille suomalaista partiota sekä yhteiskuntaa. Keskustelemme vieraiden kanssa partion yhtäläisyyksistä ja eroista Suomessa ja vieraiden kotimaassa. Suomessa vierailevia partiolaisia voimme löytää esimerkiksi Suomen Partiolaisten kv-asiamiesten tai piirin kv-vastaavan tai työntekijän avulla.

Järjestämme lippukunnassamme tai alueen vaeltajien kesken Jamboree on the Air (JOTA) tai Jamboree on the Internet (JOTI) -tapahtuman. Pyrimme tapahtuman aikana ottamaan yhteyttä mahdollisimman moneen maahan. Jos mahdollista, voimme yrittää selvittää tarkempia tietoja kyseisten maiden partiotoiminnasta valitsemamme teeman mukaan.

Toimin piirin tai Suomen Partiolaisten leirin vastuuta sisältävissä kansainvälisissä tehtävissä.

Etsimme itsellemme kirjekaverivaeltajavartion jostain päin maailmaa. Voimme olla yhteydessä perinteisillä kirjeillä tai sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Viestinvaihdon tavoitteena on tutustua kirjekaverivartion toteuttamaan partio-ohjelmaan ja vertailla sitä Suomessa käytössä olevaan ohjelmaan. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä on eri ikäkausien toiminnassa eri maiden partiotoiminnassa? Miten partiotapahtumat eroavat toisistaan? Entäpä partion tavoitteet ja toteutustavat?

Lisää vinkki

Liite