Vaeltaja ylittää itsensä kokeilemalla jotakin tavallisuudesta poikkeavaa urheilulajia, joka tuntuu haastavalta tai jännittävältä. Hän osaa ottaa huomioon lajin turvallisuuteen vaikuttavat seikat.

Valikko

Extreme-lajit


Tavoite:

Vaeltaja ylittää itsensä kokeilemalla jotakin tavallisuudesta poikkeavaa urheilulajia, joka tuntuu haastavalta tai jännittävältä. Hän osaa ottaa huomioon lajin turvallisuuteen vaikuttavat seikat.

Kuvaus:

Vaeltaja valitsee jonkin itselleen uuden extreme-lajin ja kokeilee sitä. Hän tutustuu etukäteen lajiin ja etenkin siihen liittyviin turvallisuusnäkökulmiin. Kun vaeltaja on kokeillut lajia, hän pohtii kokemaansa yhdessä luotsin ja/tai vartiotovereidensa kanssa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona Vesillä Vierailukohteessa
Taitoalueet Itsensä johtamisen taidot Rohkeus Turvallisuus
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja ottaa selvää tarjolla olevista mahdollisuuksista ja kannustaa vartion muita jäseniä ylittämään omat rajansa. Luotsin tehtävänä on kannustaa vaeltajaa valitsemaan itselleen sopivan haastava laji. Tarvittaessa luotsi auttaa vaeltajaa aktiviteetin käytännön järjestelyjen toteuttamisessa. Hän kannustaa vaeltajaa uuden kokeilemisessa. Luotsin tärkein tehtävä on keskustella vaeltajan kanssa kokeilun jälkeen muun muassa seuraavasta miltä kokeilu tuntui, mitä siitä oppi ja mitä hyötyä kokeilusta oli. Aivan yhtä tärkeää on havaita, että kokeilusta ei oppinut mitään tai että ainoa hyöty asiassa oli sen hauskuus.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Laitetaan likoon

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Laitesukellus Osallistumme laitesukelluskokeiluun tai sukelluskurssille. Kokeiluja järjestävät sukellusseurat.

Kokeilen koskenlaskua tai sellaista melontaa, jossa joudun haastamaan itseni. Esimerkiksi inkkarikäännöksen opettelu voi olla tällainen uusi taito.

Kokeilen BMX-pyöräilyä tai maastopyöräilyä. Tarkoitus ei ole vain hissutellen kokeilla, vaan mennä lajityypilliseen tapaan vauhdilla vaikeissakin maastoissa. Ennen kokeilua on kuitenkin huolehdittava riittävistä suojavarusteista.

Kokeilemme vuorikiipeilyä, benji-hyppyä tai muuta vastaava esimerkiksi u-projektin yhteydessä.

Kiipeily ja laskeutuminen Etsimme lähimmän kiipeilykeskuksen, ja kokeilemme siellä seinäkiipeilyä tai boulderointia. Voimme myös osallistua seinä- tai kalliokiipeilykurssille. Vaihtoehtoisesti kokeilemme laskeutumista esimerkiksi kalliolta tai rakennuksesta. Etsimme tutun tai palveluntuottajan, joka mahdollistaa kokeilun. Piiritoimistot saattavat osata vinkata piirin alueella toimivista partiolaisköysitoiminnanohjaajista. Voimme myös testata taitojamme korkeaharjoiteradoilla.

Lisää vinkki

Liite