Vaeltaja ymmärtää seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolten moninaisuutta.

Valikko

Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus


Tavoite:

Vaeltaja ymmärtää seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolten moninaisuutta.

Kuvaus:

Vaeltaja tutustuu seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolten termistöön. Hän selvittää millaisia haasteita ja vastoinkäymisiä HLBTIQ-henkilö saattaa arjessaan kohdata. Vaeltaja pohtii, miten normikriittisyyttä voidaan lisätä partiossa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Moninaisuus Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Toisten kunnioittaminen
Teemat Kiusaaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja huolehtii käytännön järjestelyistä. Hän etsii tarvittavaa tietoa ja kontakteja. Luotsi voi auttaa tarvittaessa käytännön järjestelyissä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Me ihmiset

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tutustumme Pinkkipartion toimintaan ja pyydämme heistä jonkun käymään vartiomme kokouksessa. Pyydämme vierastamme alustamaan tai mietimme yhdessä vastausta kysymykseen siitä, miten partiossa voisi paremmin huomioida sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen mahdollisia erityistarpeita.

Osallistumme Pride-kulkueeseen. Ainakin Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ja Lounais-Suomen Partiopiiri ovat osallistuneet Helsingin ja Turun kulkueisiin omina ryhminään.

Katsomme jokin HLBTIQ- elämästä kertovia elokuvia tai luemme aiheeseen liittyviä kirjoja. Keskustelkaa elokuvien tai kirjojen herättämistä ajatuksista. HLBTIQ-elokuvafestivaaleista, kuten Vinokinosta, löytyy tietoa tapahtumien nettisivuilta taikka FB- ryhmästä. Lisäksi suurimmat elokuvafestivaalit, kuten Espoon Cine sekä Rakkautta ja Anarkiaa, esittävät HLBTIQ-elämästä kertovia elokuvia. Yksi vaihtoehto on myös tutustua It gets better -projektiin. Projektista löytyy lisätietoa osoitteesta www.itgetsbetter.org. Projekti aloitettiin koska LGBT-nuoret tekevät itsemurhia selvästi useammin (jopa 6x) kuin heterot. Projektin henklökohtaisissa videoissa aikuiset LGBT-henkilöt kertovat omista vaikeuksistaan. Pääviesti on “ Tiedämme miten huonoa sinulle ehkä nyt kuuluu, mutta se muuttuu huomattavasti paremmaksi”. Itävaltalaiset sateenkaaripartiolaiset ovat tehneet oman videonsa. Se löytyy osoitteesta http//bit.ly/rsa_eswirdbesser_eng. Katsomme yhdessä sen tai muita It gets better -videoita.

Käänteinen kaapista ulos tuleminen. Katsomme lyhyen videon, jossa poika tulee ulos kaapista heterona. Videon avulla käsitellään heteronormativiteettiä ja kaapista ulos tulemista. Video löytyy osoitteesta http//bit.ly/rsa_verkehrtes_comingout. Keskustelemme videon jälkeen siitä, miten video vastaa todellisuutta. Miksi hetero ei joudu tulemaan ulos kaapista?

Osallistumme Elävään kirjastoon. Järjestämme Elävä kirjaston joko yhdessä alueen tai piirin muiden vaeltajien kanssa tai osallistumme lähiseudulla järjestettyyn tapahtumaan.

Käyn Seta ryn, Transtukipisteen, Trasek ryn, Sateenkaariperheet ryn tai Setan paikallisyhdistysten nettisivuilla ja tutustun siellä termistöön. Voin myös etsiä sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä kansainvälisiä sivustoja ja videoita netistä.

Lisää vinkki

Liite