Vaeltaja tutustuu johonkin vähemmistöryhmään. Hän ymmärtää tutustumansa vähemmistön elämään liittyvät kulttuuritekijät ja haasteet.

Valikko

Vähemmistöt


Tavoite:

Vaeltaja tutustuu johonkin vähemmistöryhmään. Hän ymmärtää tutustumansa vähemmistön elämään liittyvät kulttuuritekijät ja haasteet.

Kuvaus:

Vaeltaja tutustuu esimerkiksi lyhytkasvuisten, liikunta- tai aistirajoitteisten, kieli- tai kulttuurivähemmistöjen elämään heidän itsensä opastamana. Vaeltaja keskustelee yhdessä vähemmistön edustajien kanssa, mitä asioita kukin voisi oppia toisiltaan.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: moninaisuus vuorovaikutustaidot
Johtamistaito: Vuorovaikutustaidot
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Toisten kunnioittaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja voi ottaa yhteyttä sopiviin henkilöihin sopiakseen tapaamisia. Vartionjohtaja huolehtii siitä, että aktiviteetin tehtyään vaeltajat pohtivat yhdessä kokemuksiaan ja jakavat oppimaansa myös muille vartion jäsenille. Luotsi auttaa vaeltajia pohtimaan esimerkiksi ennakkoasenteitaan tai suhtautumistaan vähemmistöihin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Me ihmiset

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Pohdimme yhdessä liikuntarajoitteisen kanssa, miten elinympäristössämme otetaan huomioon heidän tarpeensa. Jos mahdollista, kokeilen myös itse liikkumista yhdessä liikuntarajoitteiden kanssa tai hänen kulkuneuvollaan.

Osallistun pimeäkahvilaan. Keskustelen kokemuksistani vartioni kanssa.

Tämän toteutusvinkin tavoitteena on ymmärtää, ettei kaikilla ole samanlaisia mahdollisuuksia elämässä. Tiettyihin ryhmiin kuuluminen johtaa usein tiettyihin asioihin. Vartionjohtaja kirjoittaa etukäteen lapuille erilaisia roolikuvauksia. Näitä voivat olla esimerkiksi teiniäiti/isä, varakkaasta ja koulutusta tärkeänä pitävästä perheestä tuleva, työttömien vanhempien lapsi, pyörätuolissa istuva, somalialaisten vanhempien lapsi, perheväkivaltaa kokenut teini-iässä sijoitettu, lesbo/homo jonka perhe suhtautuu asiaan hyvin, turvapaikanhakija, perheyrityksenperijä tai opiskelupaikan halutuin mies joka on kuitenkin kiinnostunut miespuolisesta ystävästään.

Keskustelemme vähemmistöryhmän edustajan kanssa siitä miksi he eivät harrasta partiota. Mietimme yhdessä, miten esteitä voisi poistaa omassa lippukunnassa tai koko järjestön tasolla. Tartumme myös toimeen ja teemme lippukunnastamme aidosti avoimemman.

Lisää vinkki

Lisää liite