Vaeltaja tutustuu siihen, minkälaisia vähemmistöryhmiä Suomessa on. Hän ymmärtää tutustumansa vähemmistön elämään liittyviä kulttuuritekijöitä ja haasteita.

Valikko

Vähemmistöt


Tavoite:

Vaeltaja tutustuu siihen, minkälaisia vähemmistöryhmiä Suomessa on. Hän ymmärtää tutustumansa vähemmistön elämään liittyviä kulttuuritekijöitä ja haasteita.

Kuvaus:

Vaeltaja hankkii tietoa vähemmistöistä. Hän tutustuu yhteen vähemmistöön tarkemmin heidän itsensä opastamana, esimerkiksi lyhytkasvuisten, liikunta- tai aistirajoitteisten, kieli- tai kulttuurivähemmistöön. Vaeltaja pohtii yhdessä vähemmistön edustajan kanssa, millaisia asioita he voisivat oppia toisiltaan.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Moninaisuus Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Toisten kunnioittaminen
Teemat Kiusaaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja voi ottaa yhteyttä sopiviin henkilöihin sopiakseen tapaamisia. Vartionjohtaja huolehtii siitä, että aktiviteetin tehtyään vaeltajat pohtivat yhdessä kokemuksiaan ja jakavat oppimaansa myös muille vartion jäsenille. Luotsi auttaa vaeltajia pohtimaan esimerkiksi ennakkoasenteitaan tai suhtautumistaan vähemmistöihin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Me ihmiset

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Keskustelemme vähemmistöryhmän edustajan kanssa siitä miksi he eivät harrasta partiota. Mietimme yhdessä, miten esteitä voisi poistaa omassa lippukunnassa tai koko järjestön tasolla. Tartumme myös toimeen ja teemme lippukunnastamme aidosti avoimemman.

Osallistun pimeäkahvilaan. Keskustelen kokemuksistani vartioni kanssa.

Pohdimme yhdessä liikuntarajoitteisen kanssa, miten elinympäristössämme otetaan huomioon heidän tarpeensa. Jos mahdollista, kokeilen myös itse liikkumista yhdessä liikuntarajoitteiden kanssa tai hänen kulkuneuvollaan.

Tämän toteutusvinkin tavoitteena on ymmärtää, ettei kaikilla ole samanlaisia mahdollisuuksia elämässä. Tiettyihin ryhmiin kuuluminen johtaa usein tiettyihin asioihin. Vartionjohtaja kirjoittaa etukäteen lapuille erilaisia roolikuvauksia. Näitä voivat olla esimerkiksi teiniäiti/isä, varakkaasta ja koulutusta tärkeänä pitävästä perheestä tuleva, työttömien vanhempien lapsi, pyörätuolissa istuva, somalialaisten vanhempien lapsi, perheväkivaltaa kokenut teini-iässä sijoitettu, lesbo/homo jonka perhe suhtautuu asiaan hyvin, turvapaikanhakija, perheyrityksenperijä tai opiskelupaikan halutuin mies joka on kuitenkin kiinnostunut miespuolisesta ystävästään.

Lisää vinkki

Liite